Gone with the wind, klaar voor de zon! Hoe ervaren we die stralen wereldwijd?

door gepubliceerd op 13 maart 2020

Momenteel in Nederland is de zon ver te zoeken. Wind, regen, storm. Konden we maar een parasol op moéten zetten, dat betekent eindelijk zonnepret. Heerlijk op een terras onder een horeca-parasol vertoeven, drankje erbij. Maar hoe ervaren we de zon als het altijd heet is? Is een parasol dan je beste vriend?

Floor (Colombia): Het woord ‘parasol’ is in het Spaans letterlijk vertaald: voor de zon. In Colombia zijn de meeste mensen zon vermijdend, zelfs op het strand vind je teentjes waar je onder kunt zitten en er zijn maar weinig mensen die ene hele dag in de zon willen liggen. Er zijn hier dan ook nauwelijks terrasjes en van de tafeltjes die buiten staan zijn de plekjes in de schaduw juist het meest populair. Heel anders dan in Nederland! Op echte zonnige dagen lopen vele mensen met een paraplu, zodat ze niet verbranden. Ook ik krijg in Nederland vaak de opmerking: je bent helemaal niet bruin!

Marijke (Nederland): In ons jaren dertig huis ‘knipperde’ ik lappen stof (versleten dekbedhoezen of tafellakens) aan de markies die de zon al aardig bij het huis weghield. Een bont geheel aan kleuren en de enige in de straat!

Parasol
Foto: Yvonne Snitjer

Yvonne (Libië): Hoe hou ik de zon buiten? Met wel enorm veel zonuren in een jaar is het niet ‘hoe hou ik het buiten’, want he ga ik ermee om. Het is een kwestie van mijzelf bedekken. Ik zou kunnen gaan smeren, maar dan blijf ik aan de gang. Van de mooie gezichtscrème ben ik dan ook over gestapt naar een dikke vette bodycreme, dat niet direct wegbrandt door zon en wind. Met daar bovenop in de avond: olijfolie. Komt helemaal goed zo. Ik heb het geluk dat mijn auto getinte achterramen heeft en staat de achterkant naar de zon. Althans…in de zomer. In de winter weer niet. Op een terras kan dat verschillen, waar de zon vandaan komt en of er een horeca parasol staat. Aan het strand kan het een simpel ding zijn, zoals een doek of dadenboombladeren en elders soms een prachtige parasol. Mijn persoonlijk doel is om ooit een huis te hebben met een veranda, zodat ik dag en nacht buiten kan zijn. Beschermd tegen zon, maar ook regen, heerlijk!

Parasol
Foto: Inga Deijkers de Parham

Inga (Guatamala): Lekker binnen blijven tijdens de heetste uren van de dag. Hier in de tropen is het heel normaal om altijd met een paraplu over straat te gaan. Is het niet tegen de regen, dan wel tegen de zon!

Ing (Florida): Kijk, en dit was de creatieve oplossing van mijn vader!

Parasol
Foto: Ing Hofman

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.