Colombia deels op lock down, maar niet voor het echie

door gepubliceerd op 20 maart 2020Tags: , , , ,

In Colombia treedt vanaf vanavond acht uur een lock down in werking. Maar het is nog niet voor het echie. Of nou ja een soort van.

Al eerder schreef ik over de grote inkomensongelijkheid in Colombia. Ruim 40 procent van de Colombianen werkt informeel, of zoals we dat in Nederland zeggen, zwart. Dit zijn mensen die op straat fruit of snoep verkopen, maar ook de schoonmaaksters bij mensen thuis, de schoenenpoetsers, mensen die bij het stoplicht te ramen zemen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Deze groep wordt door het Coronavirus extra kwetsbaar. Ze betalen vaak per dag hun huur, en een dag niet werken betekent in veel gevallen een dag niet eten. Ze hebben toegang tot gezondheidszorg, maar die is regelmatig niet afdoende.

Proef lock down

Nu kondigt de burgemeester van Bogotá, Claudia Lopez, een proef lock down aan. Iets wat ik nog nergens anders in de wereld heb gehoord. Vanaf vrijdag acht uur ’s avonds (20 maart) tot en met dinsdagochtend vier uur moet iedereen binnen blijven, met uitzondering van zorgpersoneel. Hoewel het niet ‘voor het echie’ is, heeft ongeoorloofd naar buitengaan wel degelijk consequenties. Je riskeert een geldboete of zelfs gevangenisstraf.

Hoewel er ook in Colombia dagelijks meer Corona besmettingen gerapporteerd worden, hebben we al een poosje kunnen leren van andere landen. Reizigers moeten verplicht in quarantaine. Colombianen die de mogelijkheid hebben, zitten al even in vrijwillige thuisisolatie. Veel restaurants en andere kleine bedrijven zijn al gesloten.

Dit burgerinitiatief vind ik erg bijzonder om te zien. Waar ik in Nederland, waar ik begin maart was, vooral het gevoel kreeg dat het MKB zo veel mogelijk aanstuurde op open blijven, sturen hier zowel burgers als veel kleine ondernemers juist aan op het land zo veel mogelijk sluiten. Andere grote steden, zo ook Bucaramanga waar wij wonen, sluiten zich dan ook aan bij het initiatief van burgemeester Claudia, terwijl het landelijk niet verplicht is.

Yeay, wat goed?

Voor mijn man en ik, is deze proef lock down te overzien. We hebben niet gehamsterd, maar weten wel dat we de komende dagen te eten (en WC-papier!) hebben. We hebben nog een plank vol boeken die we graag willen lezen en we zijn allebei (nog) symptoomvrij. Omdat ik vanwege mijn reis naar Nederland sowieso in thuis-isolatie zit, kijk ik er bijna een beetje naar uit. Gezellig samen de hele dag.

Echter voor de mensen die letterlijk hun dagelijks brood moeten verdienen, is zelfs deze vierdaagse proef lock down catastrofaal. Het is bedoeld om duidelijk te krijgen wat er nodig is om deze kwetsbare groepen op te vangen. Deze mensen wonen veelal met veel mensen in een kleine kamer, en er zijn dan ook weer heel veel kleine kamers in een gebouw. Hoe moet je daar weken achter elkaar binnen blijven? Met de gedachte dat de huurbaas je elke dag die je niet betaalt op straat kan zetten? En als je niet zeker weet of je kinderen te eten hebben? Het blijkt maar weer eens hoe ongelijk het verdeeld is in de wereld.

De lock down heeft niet alleen maar als doel de behoefte van de kwetsbare groepen in kaart te brengen. Het is ook om te voorkomen dat rijkere mensen de stad uit gaan. Dit weekend is een lang weekend in Colombia, en gebruikelijk gaan de Colombianen dan naar hun finca (buitenhuis/ boerderij) of ergens aan het zwembad liggen. De gouverneur benadrukt; dit is géén tijd voor vakantie, maar om thuis te blijven.

Limoenen als weerstand wapen

Als je vaker mijn artikelen leest weet je dat wij limoenen exporteren.  Nu geloven Colombianen heilig in de werkende kracht van limoen. Ze verwarmen panela (oersuiker), met water en persen daar flink wat limoenen in uit. Daarnaast heeft elke familie een eigen recept, met oregano, met kruidnagel, met kaneel, met gember enzovoorts. Wat je er aan toevoegt is ook afhankelijk van hoe je er financieel voorstaat, maar limoenen en panela zijn vrijwel altijd erg goedkoop en voor iedereen toegankelijk.

Nu Corona ook op de Colombiaanse deuren klopt zijn de limoenen ineens niet aan te slepen en ligt de lokale prijs bijna drie keer zo hoog als gewoonlijk deze tijd van het jaar. Mocht de proef lock down niet werken, dan hebben we altijd de limoenen nog.  

EDIT: Op de avond van 20 maart, nog geen 12 uur na publicatie van dit artikel, terwijl het leger en de politie door de lege straten reden, kondigde de Colombiaanse president Duque aan dat er vanaf dinsdag 24 maart 2020, 23.59 een lock down in werking treedt voor het gehele land. Deze zal in ieder geval duren tot en met 13 april. Het is een aanvulling op bovengenoemde drill. Dinsdag 24 maart mogen we dus vanaf 4 uur ’s ochtends de straat op, tot en met iets voor middernacht. Daarna sluit Colombia tijdelijk de meeste deuren.

Over dit Wereldwijf: Floor Veer - Colombia

Hola! Ik ben Floor Veer en woon sinds 2011 in Colombia. Samen met mijn man heb ik een exportbedrijf van biologisch fruit. Daarnaast ben ik lokale vertegenwoordiger voor PUM. Colombia is een heel mooi, maar vaak ook spannend land, met behoorlijk wat corruptie en inkomensongelijkheid. Welke impact dat heeft op vrouwen en meisjes, zet ik graag voor de Wereldwijven op papier!