Corona gooit roet in expeditie

https://youtu.be/bV_gF2KXHZI

Het is nauwelijks te bevatten voor Dewi. Op 9 maart vertrok ze naar Nepal voor de veelbelovende Mera Peak expeditie in Nepal. Een klim naar de top op 6476 meter hoogte, als inzamelingsactie voor stichting Creatief Hart, waar ze zo lang mentaal en fysiek naar toe heeft geleefd. Maar die top bleef buiten bereik.

Op 25 maart zou het gebeuren, op de dag dat ik 40 jaar zou worden. Twee mijlpalen behalen dus op één dag. Helaas heb ik mijn avontuur na 7 dagen alweer moeten beëindigen vanwege het Coronavirus dat zich over de wereld verspreidt. Toen ik vernam dat de Nepalese overheid restricties zou gaan opleggen, stond ik voor een zware beslissing. Het land was toen nog COVID-19 vrij en wilde dat logischerwijs zo houden. Vrienden en familie lieten bezorgde berichten achter over de mogelijkheid dat ik niet meer kon terugkomen na de expeditie.

Ik wilde niet vast komen te zitten

Ik kwam erachter dat ik alle kosten voor de reis kwijt zou zijn, waardoor de beslissing nog pijnlijker was. Zo jammer, want het zijn heel prijzige reizen. Ik was hierin niet alleen. Veel trekkingstochten zijn vroegtijdig beëindigd en de Mount Everest expeditie werd zelfs op last van de overheid verboden.

Een miljoenenstrop voor de trekkers maar ook voor de Nepalezen. Maar toch is het prioriteit nummer één om te voorkomen dat het Coronavirus Nepal doordringt, en dat begrijp ik natuurlijk maar al te goed. De zorg en infrastructuur is niet zoals in de westerse landen. Elke restrictie kan weer een leven redden. Voor mij gold toch dat vast komen te zitten in Nepal voor enkele weken of langer ook geen optie zou zijn. Als er minder of geen vliegtuigen meer naar Nepal komen, gaan er ook minder of geen vluchten meer terug.

Naar huis

Met rollende tranen over mijn wangen heb ik toch de terugkeer naar Nederland ingezet. Het was een enerverende rit van twee dagen in een volle jeep taxi met lokalen vanuit afgelegen gebied naar Kathmandu over hele hobbelige wegen, via scherpe haarspeldbochten en uitzicht op diepe afgronden. Daarna heb ik moeten vechten voor een vliegticket op het kantoor van de vliegmaatschappij. Meer mensen wilden terug, maar de vluchten richting Europa werden toen al met dag schaarser. Ik voelde paniek en chaos vanwege mensen die moeilijk konden terugkomen. Gelukkig kon ik nog wel een vlucht naar Nederland krijgen, al voor diezelfde nacht. Helaas wel tegen extra kosten. Als ik een paar dagen had gewacht dan kon het omboeken wel kosteloos. Nee liever niet, want wie weet worden dan ineens alle vluchten gecanceld. Het kon snel veranderen allemaal. Toeristen en zakenlui betaalden een hoge prijs, desnoods met business class of via andere routes. Als ze maar konden thuiskomen. 

Een ander Nederland

En de situatie veranderde snel. De sereniteit van het Himalayagebergte waar ik zich slechts voor een paar dagen in mocht begeven, maakte plaats voor een realiteit die eerder nog ver van mijn bed was, maar na ieder verstreken uur in het volgeladen vliegtuig met bijna alleen maar Nederlanders, dichterbij kwam. Ik keerde terug op 16 maart met een behoorlijke emotionele kater naar een heel ander land dan van waaruit we de week ervoor was vertrokken. De restricties en maatregelen moesten behoorlijk indalen bij me. Ik werd letterlijk gedropt in een heel nieuwe leefwereld. Maar ook al ben ik nu in Nederland en is mijn vrijheid beperkt, zoals voor iedereen, gelukkig heb ik nu wel vrienden en familie in de buurt en zit ik in een bekend land. In Nepal vastzitten, dat wilde ik gewoon niet. Sinds 24 maart om 6:00 heeft Nepal een Lock down afgekondigd voor in ieder geval een week, omdat er toch een Corona geval is geconstateerd. 

Mooie beelden

Helaas staan de projecten van stichting Creatief Hart in Indonesië ook stil, omdat de Indonesische overheid strenge maatregelen aan het nemen is en alle scholen dicht moeten. Wanneer alles weer back to normal wordt, is voor iedereen nog onduidelijk. Ondanks het gevoel van diepe teleurstelling sta ik volledig achter mijn keuze en kan ik in ieder geval nog nagenieten van de mooie beelden van de expeditie in de eerste dagen, dat heb ik wel kunnen meemaken.

Over dit Wereldwijf: Dewi Deijle - Nederland

Dewi Deijle - Nederland
Als nieuwe vlogger bij De Wereldwijven stel ik mijzelf graag aan jullie voor. In de komende tijd zullen jullie vlogs van mij zien vanuit Indonesië en Nepal. Ik ga enkele avontuurlijke en actieve reizen beleven, en jullie gaan kennismaken met de kinderen met een beperking op Bali. Benieuwd naar mijn activiteiten? Bekijk dan snel mijn vlogs.