Gastschrijver Safierah: vrijwilligerswerk verrijkt mij.

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 4 april 2020Tags: , ,

Vandaag wil ik over een wat luchtiger onderwerp schrijven, maar een onderwerp, dat mijns inziens niet onbelangrijk is: vrijwilligerswerk. Iets wat zo veel meer betekent, dat valt niet in geld uit te drukken.

Vrijwilligerswerk is in de maatschappij bijna ingeburgerd en zo ook in Nederland. Belangrijk, bijzonder en zinvol werk die door veel instanties, bedrijven en organisaties wordt gewaardeerd. Zonder vrijwilligers is het vaak niet haalbaar om bepaalde werkzaamheden te verrichten, met name in de zorgsector is vrijwilligerswerk als het ware een must. Uit eigen ervaring kan ik dit beamen, omdat ik jaren als vrijwilliger heb gewerkt in een bejaarden- en verzorgingstehuis. De verzorgingsinstanties kwamen handen en voeten tekort om de bewoners de extra zorg te geven die zij verdienen, maar door personeelstekort niet mogelijk was.

Verhalentraktaties

Ik vond het werk heel erg mooi en ik heb veel geleerd en opgestoken van de bewoners. Mijn koffie- en theeronde zag ik als een leuk uitje om mijn ‘vrienden’ wekelijks te zien. Na de koffie- en theeronde ging ik langs bij vier bewoners om bij ieder van hen ca. 30 minuten een gezellig praatje te houden of de krant/magazine voor te lezen. In ruil voor mijn aandacht, werd ik getrakteerd op bijzondere en prachtige verhalen over hun jeugd, de oorlog en hun eerste liefdes.

Ik genoot volop van de verhalen en ging met een blij en gezegend gevoel naar huis. Deze ervaringen zijn mij zeer dierbaar en koester ik in mijn hart. Je bouwt als vrijwilliger een hechte band met de bewoners op en het vertrouwen en respect is wederzijds. Helaas zijn inmiddels drie bewoners overleden die ik heb gekend, weliswaar op de leeftijd van ca. 80-90 jaar, maar desalniettemin deed hun dood mij verdriet. 

Vervult met trots

Ik raad mensen altijd aan om vrijwilligerswerk te doen, als zij vrije tijd over hebben. Een aantal vluchtelingen van Iraakse en Syrische komaf heb ik verteld over vrijwilligerswerk en uitgelegd dat het een belangrijke werkervaring is en goed op een CV staat. Twee van deze mensen hebben na een tijd zelfs een arbeidsbetrekking gekregen en hier ben ik ontzettend trots op. 

Vrijwilligerswerk verbindt mensen ook met elkaar en je kunt van elkaar leren. Ik kreeg ook de kans om Marokkaanse vrouwen Nederlandse les te geven en dat was ook een fijne ervaring en een leuke uitdaging. Laatst zag ik een van mijn ‘leerlingen’ bij de supermarkt zelfstandig boodschappen doen en pinnen. Ik was trots op de dame, want twee jaar eerder durfde zij alleen met haar man of haar kinderen boodschappen te doen, uit schaamte vanwege haar gebrekkig Nederlands.

Heb je tijd? Doe wat voor een ander!

Nederland heeft nog steeds een hoog percentage werkelozen en ik denk dat een groot deel hiervan prima in staat is om vrijwilligerswerk te verrichten. De uitkeringsinstanties moeten goed inventariseren en bekijken waar behoefte is aan vrijwilligers en hier de geschikte personen aan koppelen. Vrijwilligerswerk is een belangrijk goed en ik ben van mening dat een ieder van ons best wel van toegevoegde waarde kan zijn voor de medemens!

Hartelijke groet, Safierah XxX

“Do not judge me by my success, but judge me by how many times I fell down and got up again!”

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

Gastschrijver
De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.