Als kasten opruimen zeg maar ‘je ding’ is

Hoe breng ik mijn tijd door tijdens de lock down? Voordat ik uitleg waarom ik geen opruimgoeroe ben en opruimen toch mijn ding is, even wat achtergrond. Eind 2016 emigreerde ik naar Dominica met mijn totale bezittingen in twee veel te zware koffers.

In Nederland liet ik alleen mijn fotoalbums en wat dierbare spulletjes achter. Op dat moment voelde dat al als bevrijdend, je leven in twee koffers. In het begin ben ik, door omstandigheden, nogal vaak verhuisd en dan zijn twee koffers een groot voordeel. Plus je leven wordt er best overzichtelijk van.

Zonder bezittingen

En het werd nog overzichtelijker toen in september 2017 bijna al mijn bezittingen werden verwoest door orkaan Maria. Ik had namelijk alleen het hoognodige meegenomen. Het meeste was gewoon thuis gebleven, ik ging tenslotte alleen voor de crematie van mijn moeder en de administratieve afwikkeling van het overlijden van onze beide ouders naar Nederland. Toen ik na ruim drie maanden eindelijk terug kon, was er alleen nog één jurk, natuurlijk de meeste lelijke, twee paar schoenen en wat kleine dingetjes gespaard gebleven. De rest was weggewaaid, weggerot of gewoon gejat.

Mijn kast puilt inmiddels uit

Omdat ik natuurlijk wist dat alles weg was, en het in Nederland nog volop zomer was, ging ik opnieuw met twee volle koffers terug naar huis op Dominica. Shoppen blijft leuk, zeker in de uitverkoop of bij de kringloop. Terug op Dominica was er op mijn tijdelijke adres maar één kleine kast dus bleef veel ervan in mijn koffers, wachtend op betere tijden.

Foto: Marieke van Asten

Bij de NGO waar ik toen als vrijwilligster werkte kwamen dozen en pakketten vol met kleding aan om na de ramp de lokale bevolking te helpen. Dat was hartverwarmend, al moet ik zeggen dat het soms ook te smerig was om aan te pakken, het leek soms wel een vuilnisbelt in plaats een donatie. Alsof we al niet genoeg te verduren hadden gekregen. En soms was het ronduit vreemd wat mensen doneren.

Ik bedoel wie stuurt er dikke wollen jassen en met bont gevoerde Uggs naar een land waar het altijd 30 graden is?

Los daarvan heb ook ik met veel plezier meegeholpen met sorteren en zelf echt hele leuke kledingstukken gevonden. Sommige heb ik nu nog steeds en draag ik met veel plezier. En toen ik na veel omzwerving in december 2018 eindelijk naar mijn huidige woning verhuisde, was ik blij met een extra kast in de logeerkamer. Ik had inmiddels een compleet nieuwe garderobe bij elkaar gesprokkeld.

Opruimen en uitzoeken

Zo lang ik kan herinneren heeft opruimen en uitzoeken me geholpen om niet alleen daadwerkelijk mijn kasten op orde te krijgen, het werkt ook door in mijn hoofd. Eigenlijk twee vliegen in een klap. Na mijn scheiding, jaren geleden, heb ik in één winter als ik me goed herinner vier keer mijn hele zolder opgeruimd. Zowel letterlijk als figuurlijk.

Met een lekker muziekje op de achtergrond, zodat ik af en toe even mijn ongeëvenaarde dans moves kan doen, struin ik dan door alles wat er hangt en ligt in de krochten van mijn kasten, lades of op zolder.

Omdat dit nogal een tijdrovende klus is, heb ik er hier op Dominica helaas te weinig van. Ik heb een fulltime baan en ben daarnaast druk met mijn Breadfruithousedominica en het schrijven van mijn boek. Tot nu toe althans.

Foto: Marieke van Asten

Want daar was Covid-19

Ik was in februari in Nederland en ben net op tijd vertrokken om daar aan Covid-19 ontsnappen. Helaas heeft het inmiddels ook ons kleine eilandje bereikt en werk ik vanuit huis voor zover dat mogelijk is. Het meeste werk ligt stil vanwege de lockdown en dus werd het tijd om weer eens de kasten in te duiken

De wereld zal niet meer hetzelfde zijn als dit allemaal voorbij, zo voelt het althans voor mij. Tijd voor wat zelfreflectie dus en dan werkt opruimen voor mij perfect. Persoonlijk vind ik dat een mooie metafoor. Schoon huis en een opgeruimd hoofd.

Mijn huis kan in een woontijdschrift

Op mijn gemak, want wie weet hoe lang dit nog gaat duren, sorteer ik nu kleding en sop alle mijn lades en kasten uit. Hetzelfde geldt voor alle werkjes van de kinderen van mijn “tell your story” programma en ik orden en inventariseer alle knutselspullen die ik meegenomen uit Nederland. Zodat ik weet wat ik straks allemaal nodig heb als de scholen weer opengaan. Mijn huis kan straks zo in een woontijdschrift, alleen nu nog niet. Het wordt altijd eerst een chaos voordat het opgeruimd en overzichtelijk is.

Ik kan straks met een nog duidelijkere visie verder met de opbouw van de Foundation, zoals het vinden van een gebouw en het uitwerken van de uitkomsten van mijn pilot programma. De huidige situatie maakt het belang van het programma alleen nog maar duidelijker. De behoefte van kinderen om hun verhaal te vertellen zonder woorden zal nog groter zijn. Ik denk aan alle kinderen die nu thuis zijn in een disfunctioneel gezin waar misbruik en huiselijk geweld alleen nog maar worden aangewakkerd in de huidige situatie.

Ik wens iedereen veel sterkte met het doorkomen voor een lockdown of quarantaine, zorg goed voor jezelf en elkaar en blijf gezond.

Over dit Wereldwijf: Marieke van Asten - Dominica

Hi, ik ben Marieke sinds 2016 woon ik in Dominica, een eiland in het Caribisch gebied. Op deze prachtige plek dompel ik me onder in de lokale cultuur en alles wat daar mee te maken heeft. Naast mij fulltime baan als office manager bij een bouwbedrijf, ben ik druk mijn Breadfruit House Dominica Foundation op te zetten, een creatief centrum voor kinderen. Graag neem ik jullie mee in dit avontuur op The Nature Island.