Het is chaos in mijn hoofd

Het is chaos in mijn hoofd, chaos in Zuid Afrika, chaos in de hele wereld. Terwijl langzaam de besmettingscijfers in Zuid Afrika stijgen, exploderen de rijen voor de supermarkten. Vanaf de kassa via de wasmiddelen loopt hij als een geduldige slang tot aan de uitgang. Daar staat buiten een andere rij te wachten om de winkel binnen te mogen. In de middag zijn de schappen vlees, zuivel, verse groente en vruchten compleet leeg, dus je moet op tijd aanwezig zijn, samen met al die anderen.

Gisteravond maakten veel bewoners nog een laatste wandeling door onze estate. Want vanaf vandaag is het over en uit. Het is vrijdag 27 maart. Quarantaine in Zuid Afrika is begonnen…

Zo druk als het gisteren was, zo leeg op straat is het vandaag. Niemand mag zijn huis verlaten behalve voor de essentials zoals supermarkt, dokter of drogist. Niemand mag buitenshuis werken behalve de vitale sectoren. Niet met de hond wandelen, niet joggen, geen kinderen op straat en ook niet naar de supermarkt lopen als je een auto bezit.

Foto: Quirine Winthagen – Royaards

Pas twee dagen in Quarantaine

Ik heb al 20 rondjes gerend om ons huis. Bootcamp met de kinderen gedaan in de tuin. Bowlen met waterflesjes. Spelletjes spelen en knutselen. Braaien en zwemmen. Een heel gezellig dagje! Alleen dit is dag twee van de quarantaine, nog 19 te gaan, dus laten we zien..

Twee uur gedaan over de supermarkt. Eerst stond er een politiecheck point vlak buiten onze gate die willekeurig mensen ondervroeg waar ze heen gingen. Daarna een lange rij van wel 40 auto’s die om beurten de parkeerplaats van de shopping mall in mochten. Ook hier weer een rij om de winkel in te mogen. Maar, gelukkig, bij de kassa was geen enkele rij.

Foto: Quirine Winthagen – Royaards

Maar we komen de week prima door

Het is maandag dus gaan we verder met home schooling. Ik heb het er druk mee met drie kinderen met verschillend huiswerk, verschillende opdrachten en waarvan de twee jongsten constante begeleiding nodig hebben. Ondertussen zorgen dat we bewegen, dus bootcamp parcours door de tuin. Snack eten en weer homeschooling. De uren vliegen voorbij.

Al met al, komen we de week zo prima door…

Natuurlijk, ik zou dolgraag even joggen of met de kinderen naar de speeltuin of voetbalveldje gaan. Velen klagen over het niet met de hond kunnen wandelen. Een enkeling rent stiekem op straat door de estate en riskeert minimaal een 60 euro boete of zelfs een arrestatie.

Foto’s: Quirine Winthagen – Royaards

Wie zijn wij om te klagen?

Quarantaine is mogelijk voor de rijken. Voor mensen met een eigen huis. Handenwassen is voor mensen met stromend water. Hamsteren voor mensen met spaargeld. Vanuit huis werken voor hen met computers en internet. Afstand houden voor wie niet dicht op elkaar wonen. Homeschooling voor kinderen met laptops of tablets en voor kinderen die überhaupt naar school gaan. Informatie over Corona voor mensen met toegang tot de media. Onderscheiden wat fake news is, kan alleen als je betrouwbare bronnen hebt.

Hoe moet het met de miljoenen Zuid Afrikanen die in townships wonen? Daar leeft de gemiddelde persoon overdag veelal op straat en heeft ze een klein, donker huisje te delen met zo’n zes anderen. Vaak geen stromend water en als ze een badkamer hebben delen ze die met een aantal huizen. Die huizen zitten als een mierennest op elkaar. Het is een paradijs voor de verspreiding van Corona.

De politie probeert met man en macht mensen de huizen in te sturen. Maar wie wil nu overdag in hun huis zonder ramen zitten? Het leger is opgelegd om geen geweld te gebruiken. Via de media lijkt het erop dat men het nu probeert via bedreigingen, uitleg of toch met wat geweld. Het helpt allemaal weinig, zodra het leger de straat uit is vertrokken, gaan veel mensen weer naar buiten. Daarnaast staan er ellenlange, dichtgepakte rijen voor de supermarkten. Want het is het einde van de maand, het salaris is binnen.

Foto: Quirine Winthagen – Royaards

Een traan op een gloeiende plaat

Hier ligt het grote gevaar voor Zuid Afrika. Als corona zich in de townships eenmaal gaat verspreiden, is het moeilijk in te dammen. Gelukkig zijn er relatief weinig ouderen in townships, maar aan de andere kant zijn er vele zwakkeren met HIV, TBC, etc.

Mijn andere zorg is dat als gevolg van de vele zieken en de velen werklozen, er onrust komt in het land. Tot mijn verrassing zijn de meeste lokalen die ik heb gesproken hier niet zo bezorgd over.  Volgens hen is het leven al zo lastig in de townships, dat dit slechts een traan op een gloeiende plaat zou zijn.

We zijn een week verder en de eerste corona besmetting in een township in Johannesburg en in Kaapstad zijn ontdekt. De patiënten zijn opgenomen in een aparte quarantaine. Wat een contrast met ons thuis hier, waar wij verder gaan met het volgende knutselproject van de home schooling…

Quirine Winthagen-Royaards-Zuid Afrika
Hello, Goeiedag, Sawubona, Ik ben Quirine, ook vaak Kiki genoemd. Samen met mijn man en kinderen verhuisden wij, na ons stadsleven in Amsterdam, eerst als expats naar Ethiopië. Twee jaar geleden zette ons avontuur zich voort in Johannesburg. Een stad met twee kanten. Schoonheid en criminaliteit. Voer voor avontuur dus! Ik neem je graag mee in de regenboog wereld van Zuid Afrika.