Bedrijf van een wereldwijf. Ana uit Indonesië: ‘Het is een recht om te weten waar je vandaan komt!’

door gepubliceerd op 24 april 2020Tags: , ,

Ana is Co-founder van stichting Mijn Roots. Bovendien is zij maatschappelijk werker en houdt zij zich bezig met Special Educational Needs. O ja, en ze woont in Soerabaja. Indonesië

Wie is Ana en hoe kom je in Soerabaja, Indonesië terecht?

Ik ben in Indonesië geboren maar ben op tweejarige leeftijd geadopteerd en naar Nederland verhuisd waar ik in een heel warm Nederlands gezin terecht kwam. Ik heb drie Nederlandse broers en een zusje, dat ook is geadopteerd uit Indonesië. Ik ben echt opgegroeid met de Hollandse pot en heb een heerlijke jeugd gehad. Op mijn 18e ging ik voor het eerst terug naar mijn geboorteland Indonesië en heb toen ook mijn biologische ouders gevonden en ontmoet. Dat is toch wel één van de meest ingrijpende en bepalende momenten in mijn leven geweest. Ik was meteen verkocht aan het land en heb kansen gegrepen waardoor ik er nu ook woon, in Soerabaja.

Waarom besloot je Mijn Roots op te zetten?

In Nederland voelde ik me soms meer Indonesisch dan Nederlands. Niet alleen door mijn uiterlijk. Het zat veel dieper, minder grijpbaar en in mijn karakter. Het is hoe je reageert op, of hoe je omgaat met dingen. Toch de Indonesische genen denk ik. Gek genoeg heb ik het omgekeerde nu in Indonesië en voel ik me soms juist weer meer Nederlands, wat vooral natuurlijk te maken heeft met mijn westerse opvoeding. Ik probeer dan ook het beste uit die twee werelden te halen. Ik realiseer me dat ik geluk heb gehad dat ik mijn biologische familie heb kunnen en mogen vinden en dat ik mijn geboorteland heb mogen leren kennen. Zo velen is dit niet gegund. Het is een recht om te weten waar je vandaan komt en wie je familie is. Dat is de reden waarom ik -samen met Christine Verhaagen- de stichting Mijn Roots heb opgericht. We proberen een brug te slaan tussen de werelden waarin wij leven: die waar je bent opgegroeid door je adoptie, maar ook die waar je werkelijk vandaan komt. Met Mijn Roots proberen we ge- adopteerden uit Indonesië te helpen met het vinden van hun biologische familie en hen te herenigen. Ik ben van beroep maatschappelijk werker en daarin staat mensen helpen altijd voorop. Dit werk geeft mij veel energie, want anderen tot steun zijn is enorm dankbaar werk.

Hoe breng je balans tussen je (gezins)leven in Indonesië en familie en vrienden in Nederland?

Ik zal altijd een band met Nederland houden, ik ben immers Nederlandse en al mijn familie, vriendinnen en vrienden wonen er. In de zomervakantie probeer ik altijd met de kinderen naar Nederland te gaan voor vakantie en om tijd met dierbaren door te brengen. Zo krijgen mijn kinderen ook de Nederlandse cultuur mee en houden ze een goede band met hun familie in Nederland. We spreken thuis ook gewoon Nederlands. Tussendoor ga ik wel eens alleen naar Nederland voor bijeenkomsten voor geadopteerden en de stichting, maar ik probeer dat altijd even te combineren met wat familiebezoek.

Bedrijf van een Wereldwijf

Wat is je levensmotto?

Blijf geloven in wonderen, verlies de hoop in morgen nooit en doe alles met liefde. Geloof, Hoop en Liefde zijn drie begrippen die ik heel sterk vanuit mijn opvoeding heb meegekregen en waar ik ook veel aan heb in mijn dagelijkse bezigheden. Het zijn basale dingen die je houvast geven  in het leven. Ik hoop dat ik altijd dingen mag doen met liefde en ergens volledig voor kan gaan met passie. En, zoals ze dat in Indonesië doen: leer en leef met de dag.

Wil je dit interview verder lezen? En meer lezen over al die initiatieven en ondernemingen van de wereldwijven die de wereld een beetje mooier maken? Bestel dan HIER het boek Bedrijf van een wereldwijf – 35 portretten van ondernemende Nederlandse vrouwen wereldwijd

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.