CoronaCrisisCoaching: Hoe blijf ik overeind?

Dat is een vraag die je  inmiddels op vele fronten kan stellen. Hoe ga je om met de stress van opsluiting, je niet vrij voelen, de angst om ziek te worden, de zorg om je ouders, je relatie die je goed moet houden, geen plannen kunnen maken voor de toekomst, je onderneming raakt in het slop, financiële consequenties, geen werk meer hebben…Do I need to say more? 

Op Blijfovereind.nl kun je gratis terecht voor een gesprek met een van de 50 aangesloten erkende coaches die je met al die stress kunnen helpen. Het platform kan zo’n 500 gesprekken per week aan om het dagelijks leven in de crisis voor mensen die het nodig hebben net iets lichter te maken! 

Twee van de initiatiefnemers en coaches zijn studievriendinnen van mij. Ooit woonden we met nog tien anderen meiden in een mooi huis in Leiden. Alhoewel dat lang geleden is, verbindt die periode ons nog steeds. Ik spreek ze over coachen in tijden van corona. 

Caroline is coach en trainer, en altijd op zoek naar manieren om mensen met elkaar en zichzelf te verbinden. 

“Zelf zwem ik elke dag in de zee, zomer en winter en dat geeft me een geweldige boost”.

Vanessa is coach, counselor en adviseur. Zij vindt het fijn om mensen te helpen en bij elkaar te brengen. 

“Wat beweegt de mens…Dat blijft voor mij een boeiende vraag”. 

Stress in Corona tijd

Caroline: ‘Ik merk hoe moeilijk het is om niet te weten hoe lang dit duurt, wat er gaat gebeuren en of wij en onze dierbaren gezond kunnen blijven. Tegelijkertijd gaat het goed, maar ik mis de knuffels en hugs, de fysieke nabijheid van vrienden en familie. Vooral mijn kinderen (die wonen niet meer thuis) niet meer een knuffel geven nu, vind ik best lastig.’

Vanessa: ‘Ik ben enorm dankbaar voor alles wat ik heb, die heerlijke dochter, leuke man en  lieve hond waar ik heerlijk mee kan wandelen. De comfort van een lekker huis en de ruimte om daar te werken. Maar ik kan me ook zorgen maken over de gezondheid van mensen om me heen, de toekomst, de veranderingen in de samenleving, de wereld, zij die niet in een veilige omgeving wonen, al zorg nodig hadden en nu nog minder krijgen, zij die niets hebben, geen afscheid kunnen nemen.’

Blijf overeind

Caroline: ‘Om met de nieuwigheid van deze omstandigheden om te kunnen gaan heb je veerkracht nodig en flexibiliteit. Ik zie dat veel mensen snel kunnen schakelen en zich aanpassen (bijv. met thuis lesgeven en thuis werken), maar ook dat de tijdelijkheid maakt dat dat werkt. Als het langer gaat duren komt het op diepere veerkracht aan. En zullen er ook scheurtjes in de tijdelijke systematiek komen.’

Vanessa: ‘Ik denk dat het niet herkennen en erkennen van de eigen gevoelens van angst, stress, onzekerheid spanning oplevert en dat heeft een negatieve invloed op zowel de mentale als fysieke gezondheid.’ 

Angsten en bedreigingen

Caroline: ‘Ik heb het idee dat er een grote mate van onzekerheid over banen, gezondheid, toekomst is. Tegelijkertijd is iedereen van de ene op de andere dag op zichzelf teruggeworpen. En dat in een maatschappij die meestal erg naar buiten gericht is. Daarmee kan het heel spannend worden om met jezelf en je angsten geconfronteerd te worden, we zijn dat gewoon niet meer gewend.

‘Vragen die we krijgen zijn heel divers.

  • Ik zit in het buitenland en zou graag de gedachtestroom in mijn hoofd stoppen?
  • Als huisarts heb ik heel veel op mijn bordje, hoe krijg ik orde in de chaos?
  • Ik vind het een moeilijke tijd, hoe kan ik daar het beste mee omgaan?
  • Ik ben ondernemer en al mijn opdrachten zijn weggevallen, hoe moet ik nu verder?

Maar in principe kun je met alle vragen bij ons terecht. Ik denk dat mensen juist nu behoefte hebben om orde in de chaos van het denken of de realiteit van alledag te scheppen. En als iemand psychische problemen heeft, of niet in staat is een gesprek te voeren zullen wij altijd doorverwijzen.’

Blijf overeind

De anderhalvemetersamenleving

Vanessa: ‘De angst voor het niet weten of de angst voor het leven in onzekerheid zijn de grote thema’s op dit moment. De onzichtbare dreiging van het virus, wie heeft het en wie krijgt het? Maar als je mensen vraagt of ze angstig zijn of stress ervaren dan hoor ik dat dat wel meevalt. Ze zeggen iets banger te zijn of zich kwetsbaarder dan anders te voelen. “Angst” dat lijkt dan een te groot woord.

In het begin van de crisis was er bij veel mensen verwarring, wat mag wel en wat kan niet. Nu het kader van de anderhalvemetersamenleving is gezet, ontstaat er weer veel meer onzekerheid over de toekomst, zorgen als hoe lang gaat dit nog duren, hoe hou ik het vol (thuis, gezin, school, financieel, werk, etc) en hoe loopt het af?

Eenzaamheid is ook een stressfactor, niet alleen onder ouderen, maar juist ook onder jongeren die online thuiswerken en alleen online contact met elkaar kunnen hebben.’

Eigen beleving

Caroline: ‘In mijn eigen beoefening van meditatie, yoga en Qi gong gaat het er juist om alles in jezelf welkom te heten en niet te willen veranderen of fixen. Juist nu is dat essentieel. En ook ik vind dat best lastig, de ene keer lukt het beter dan de andere keer.’

Vanessa: ‘Goed voor mezelf zorgen, dat betekent voor mij voldoende ontspanning door yoga, wandelen en een beetje sporten. Voldoende afleiding van werk, lol maken, online contact met vrienden en ik doe veel spelletjes met mijn gezin. Vasthouden aan structuur, dat is wel makkelijk hier want dochter heeft iedere ochtend online school en mijn man gaat nog steeds naar zijn kantoor, we starten gezamenlijk de dag met ontbijt. De hond moet uit, er moet eten in huis zijn en tussendoor ben ik online aan het werk.

“Ik kan mezelf gek maken met het lezen van het corona nieuws, daar ben ik me bewust van en dan haak ik even af.”

‘Het benoemen wat er is, wat ik moeilijk vind of wat ik mis, dat delen met anderen, dat vind ik een prettige manier om met mijn zorgen of ongemakkelijke gevoelens om te gaan. Nieuwe dingen leren op een andere manier, dat helpt mij ook.’

Positieve uitkomsten

Caroline: ‘Het tempo van de maatschappij lijkt te vertragen. Waardoor er meer ruimte komt om te zijn. Ik zou het fantastisch vinden als we daardoor meer met elkaar kunnen verbinden en respectvol met elkaar om kunnen gaan en voor elkaar kunnen zorgen. Ik ervaar zelf alsof ik kwetsbaarder ben, sneller geraakt word, alsof er een schild weg is wat me beschermde. Tegelijkertijd voel ik me hierdoor levendiger dan ooit.’

Vanessa: ‘Talloze nieuwe initiatieven, de bereidheid om flexibeler samen te werken, creatief te handelen, herwaardering van wat belangrijk is, omgaan met onvoorspelbaarheid, teveel om op te noemen.’

Blijf overeind

Blijf Overeind

Caroline: ‘De onzekerheid die deze crisis met zich meebrengt maakte de wens wakker om coaching voor veel meer mensen toegankelijk te maken. Juist nu, juist gratis. Coaches zijn getraind in goed luisteren en vragen stellen en kunnen voor veel mensen net een steuntje in de rug zijn om overeind te blijven.’

Vanessa: ‘We kennen veel coaches die dezelfde opleiding hebben gedaan, het was makkelijk om deze groep bij elkaar te brengen. We weten dat we eerst voor onszelf moeten zorgen om er vervolgens voor anderen te kunnen zijn. Voor mij voelt dit als “spread the word”. Hoe fijn is het om anderen te kunnen helpen als je zelf ervaart daarvoor de ruimte te hebben?’

Werkwijze en resultaat

Caroline: ‘Veel van onze coaches zijn getraind  via The MMS Worldwide Institute, en gebruiken hun methode waarbij je verbindt met je gevoel en hart en van daaruit heldere keuzes kan maken. Keuzes die voor jou kloppen.We hebben in eerste instantie er voor gekozen om niet een coach te kiezen maar een gesprek te boeken. Zo kan je op een tijd die jou het beste uitkomt altijd een coach vinden die beschikbaar is. We hebben enorme ervaring dat één sessie al heel erg kan helpen, dat is ook de feedback die we tot nu toe kregen. Als je je niet geholpen voelt of je merkt tijdens het gesprek dat er geen klik is met deze coach, kan je het gesprek ook stoppen en een nieuw gesprek inplannen.’

Vanessa: ‘Een coach kan ook alleen een luisterend oor zijn, het ligt aan de behoefte van de persoon die het gesprek geboekt heeft. Sommigen hebben een concrete doelstelling anderen zitten nog in een wirwar van vragen. Als je na één gesprek nog een keer met dezelfde coach wilt praten dan kan dat natuurlijk. Maar we kijken ook naar uitbreiding van de keuzemogelijkheden. Misschien willen mensen toch liever een gezicht kiezen of bijvoorbeeld liever een man als coach.’

Ook voor Nederlanders in het buitenland

Caroline: ‘Als Nederlander in het buitenland (ik ken er zelf een aantal) kan het zo zijn dat je support netwerk niet in je directe omgeving is. Maar wat ik ook hoor is dat in sommige landen de vijandigheid t.o.v. buitenlanders erg is toegenomen. Daarnaast zijn veel Nederlanders in het buitenland ver weg van familie.’

Vanessa: ‘We willen er graag voor iedereen zijn en dat willen we zoveel mogelijk uitdragen, dus het maakt eigenlijk niet uit waar je woont. Overigens is er ook een Engelstalige versie van de website en zijn alle coaches in staat om ook in het Engels te coachen.’ 

Blijf overeind

WIL JIJ OOK IN GESPREK? WAAR WACHT JE NOG OP? BOEK EEN GESPREK OP BLIJFOVEREIND.NL

DO YOU PREFER A CONVERSATION IN ENGLISH? NO PROBLEM! BOOK A SESSION @ STAYRESILIENT.ORG 


Foto’s: Blijfovereind.nl

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!