Quiz: Hoe Nederlands ben ik eigenlijk nog?

In het kader van ‘hoe hou ik mijzelf bezig in quarantainetijd?’ lanceerde de community ‘Nederlanders in het buitenland’ de quiz Hoe Nederlands ben ik eigenlijk nog? Binnen een week kwamen er meer dan 14.000 reacties uit 184 landen. Wat blijkt? Volgens puntentelling kun je veel Nederlanders halfbakken noemen, maar we voelen ons nog wel echt Nederlander. Ook als we geen Koningsdag meer vieren.

Noem een land en er wonen Nederlanders. Van Oman tot Antibes en van Guernsey tot China kwamen de reacties binnen op de 35, soms ludieke, vragen. Welke uitspraak is van Youp van ’t Hek, kom je op tijd als je een afspraak hebt, in welke taal droom je, heb je een flessenlikker in je keuken en wie is Freek Vonk? Met deze en nog vele andere vragen, 35 in totaal, verdien je punten. Het aantal punten classificeert de Nederlanders in het buitenland als Die Hard, voldoende, halfbakken of pseudo Nederlander.

Wereldwijf en oprichtster van NIHB Antonietta Sgherzi woont in het Verenigd Koninkrijk en bedacht de quiz: “Even de zinnen verzetten en wat anders dan het corona-nieuws waarmee we op alle media overspoeld worden. “

Veel mensen vervelen zich, je ziet het aan de hoeveelheid maffe lijstjes die je op onder andere Facebook voorbij ziet komen.

“De NHIB-community is altijd bezig met het Nederlanderschap en wat dit, vaak in rechtmatige zin, voor gevolgen kan hebben wanneer je in het buitenland woont. Dit doen we middels een partnerschap met Stichting GOED, belangenorganisatie voor Nederlanders in het buitenland, meestal zijn het dus serieuze zaken, nu deden we eens iets anders. Wij zijn wel gewend aan een goede respons op onze onderzoeken, maar zoveel reacties, dat is wel heel tof. Maar liefs 14.000 reacties in een paar dagen tijd! Dat komt vermoedelijk ook omdat we via onze kanalen en vrijwilligers veel Nederlanders kunnen bereiken.”

De Nederlandse betrokkenheid en taal

Het blijkt dat veel mensen Nederlandse boeken lezen en we kijken nog best vaak naar de Nederlandse TV en films van Nederlandse bodem. Naar de radio luisteren we wat minder, maar toch scant de helft, van tijd tot tijd, in op een Nederlands radiostation. De meerderheid volgt ook het nieuws in Nederland, blijkbaar blijven we nog graag op de hoogte van de gebeurtenissen in ons kikkerlandje.

Washandje en stamppotstamper

Een derde van de quizzers, en dan hebben we het over ruim 4.000 mensen, hebben klompen in huis en zelfs 68% heeft washandjes. Een kaasschaaf is voor driekwart van de mensen nog altijd onmisbaar en ruim de helft heeft een stamppotstamper in huis. Het lijkt erop dat er dan ook nog best wat Nederlands gekookt wordt in de wereld.

Sommige typisch Nederlandse eigenschappen zijn stevig geworteld. Zo geeft maar liefst 77% aan tijdens een afspraak op tijd of zelfs iets eerder te zijn. Driekwart weet ook wie Jeroen van den Boom en Freek Vonk zijn. We blijken niet zulke enorme melkdrinkers, maar een bakkie koffie drinken we op bijna ieder moment van de dag.

Frietje mét

Het frietje mét is met ruime voorsprong favorieter dan de hot dog en het voorstel voor een HEMA-vestiging in de buurt wordt met wisselend enthousiasme ontvangen. Bijna tweederde mist zowel het aanbod van Nederlands broodbeleg als van het Nederlandse verse brood.

‘En vraag niet naar de weg, want iedereen is de weg kwijt’, is een regel uit een Nederlandstalig liedje. Uit de antwoorden bleek dat er meer mensen de weg kwijt waren, want velen zaten er naast. Ook op de weg zelf is het uitkijken als je een in het buitenland wonende Nederlander tegenkomt, de groene streep in het midden van de weg, was voor velen een raadsel.

Ik ga op reis en neem mee naar huis….

Drop! Met stip bovenaan. Pindakaas, hagelslag en rookworst staan ook op het boodschappenlijstje, evenals Conimex-producten. Hoe Nederlands deze laatste nou precies is, kun je je afvragen! De kroket en bitterbal worden meer gemist dan de frikandel en iets minder dan de helft bakt ook in den vreemde oliebollen. Ook Koningsdag en Dodenherdenking gaan voor pakweg de helft niet ongemerkt voorbij. De Nieuwjaarsduik, daar loopt bijna niemand warm voor.

De top 5

Van de bijna 14.000 deelnemers woont 30% meer dan 20 jaar in het buitenland. Zelfs Nederlanders die al 60 of 70 jaar geleden zijn vertrokken, hebben deelgenomen aan de quiz. Een kwart woont tussen de tien en twintig jaar buiten de grenzen, 19% tussen de 5 en tien jaar en de rest minder dan vijf jaar. Er zitten ook remigranten tussen, mensen die in het buitenland hebben gewoond en weer teruggekeerd zijn. In de top 5 van aantal respondenten per land staan Spanje, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Duitsland.

LIJKT HET JOU OOK LEUK OM DEZE QUIZ TE DOEN? KIJK DAN HIER

Over dit Wereldwijf: Antonietta Sgherzi - UK

Hello! Mijn naam is Antonietta en ben getrouwd met een Engelsman en heb twee zonen waarvan één studeert in Amsterdam en de ander in Londen. Ik heb meer dan 25 jaar in het buitenland gewoond en kwam via de Franse Alpen, Zuid Frankrijk en Canada in Engeland terecht. In Frankrijk en Canada heb ik samen met mijn partner eigen bedrijven gerund. In Bath, Engeland, heb ik nu Holiday Let Business. Daarnaast ben ik de oprichter van het NIHB en de Stichting GOED - Grenzeloos Onder Een Dak, die opkomt voor de belangen van Nederlanders in het Buitenland. Sinds een paar jaar woon ik weer in Nederland en via de Wereldwijven deel ik graag mijn ervaringen met jullie.