Er was eens een prinses…In Catalonië vieren we de liefde, ook in coronatijd!

Lang leve de liefde! Zeker in deze onzekere tijden van Corona en lockdowns, is liefde de beste remedie en hetgeen ons verbindt. Ook indien we nu fysiek niet bij elkaar kunnen zijn.

Een belangrijke dag voor de liefde in Catalonië is op 23 april. Dan wordt namelijk al meer dan 500 jaar Sant Jordi gevierd; de Catalaanse equivalent van Valentijnsdag. Deze dag draait niet alleen om romantiek, maar tevens om traditie, cultuur en literatuur.

Over de prinses en de draak

De legende gaat dat Sant Jordi, die in de Middeleeuwen tot beschermheilige van Catalonië werd gekroond, op deze dag een prinses redde door het doden van een draak. Uit het bloed van de draak ontstond een prachtige struik met rozen. Ter nagedachtenis aan deze heldendaad, geven mannen op deze dag een roos aan de vrouwen in hun leven. En niet zomaar de eerste de beste roos, een zoektocht naar de mooiste roos is niet ongebruikelijk.

Overigens niet alleen hun geliefde, ook moeders, zussen, nichtjes en dochters worden in het zonnetje gezet. De vrouwen geven op hun beurt een boek aan de mannen. Dit laatste, omdat deze dag tevens de sterfdag van Shakespeare en Miguel de Cervantes (een belangrijke schrijver uit de Spaanse literatuur) is, en door UNESCO uitgeroepen tot World Book Day.

Foto: Anouk Kopijn

Stop and smell the roses

Normaal gesproken zijn de straten in Barcelona en Girona op deze dag gevuld met mensen, die langs de vele boeken- en bloemenstallen struinen. Gaudí’s Casa Batlló aan de Passeig de Gràcia is versierd met honderden rozen. Vaak zijn er schrijvers die hun boeken signeren, hopt men af en toe een lokale bar in voor een ambachtelijke vermout en luidt de mantra van de dag: stop and smell the roses!

Al is het traditiegetrouw zo dat vrouwen rozen krijgen en mannen een boek, in de huidige moderne tijden is het net zo gebruikelijk dat vrouwen een boek krijgen of mannen een roos. Fijn als tradities met hun tijd meegaan!

Balkonscene

Helaas vieren we dit jaar Sant Jordi thuis, aangezien de straat opgaan nog steeds verboden is in Spanje. Ter compensatie worden balkons versierd met rozen, deelt men boeken online, worden korte gedichten verstuurd via WhatsApp en heeft Sergi mij tegen alle verwachting in toch weten te verrassen met een prachtige roos! Let’s be honest, de jacht naar een roos is dit jaar -met een beetje fantasie- wellicht net zo’n heldendaad, als het verslaan van de draak.

We hebben overigens wel wat om naar uit te kijken, want er is zojuist aangekondigd dat we op 23 juli deze dag nogmaals vieren, maar dan zoals het echt hoort! Persoonlijk ben ik er nog niet zo zeker van of deze datum haalbaar is, maar hoe fijn zou het zijn als we dan naast rozen en boeken ook weer knuffels kunnen uitdelen aan al onze dierbaren; het is in ieder geval een hoopvol vooruitzicht.

¡Feliç Sant Jordi per tots!


Hoofdfoto: John PX via Flickr

Over dit Wereldwijf: Anouk Kopijn - Spanje

¡Hola! Ik ben Anouk en begin 2017 vertrok ik op mijn 34e naar Barcelona. Verliefd op het Spaanse leven en al snel ook mijn Spaanse prins tegengekomen, met wie ik inmiddels in Girona woon, samen met ons dochtertje en hond. Aan de UvA psychologie gestudeerd en ruim tien jaar werkzaam als marktonderzoeker. Mijn passie is verhalen delen, lees je mee?