3D printer van Nederlandse Florian draait overuren in Chicago

Net als in Nederland, worden we in Californië al weken iedere dag geconfronteerd met vooral zorgwekkend nieuws over Covid19 zoals de tekorten aan mondkapjes, ventilatoren en test-kits. Toch is er ook hartverwarmend nieuws.

Zoals de steun vanuit het bedrijfsleven: grote jongens als Tesla en Google, maar ook kleine lokale bedrijven zetten zich in voor de maatschappij en … voor elkaar. Net als elders krijgt de horeca hier momenteel een flinke klap te verduren. Heel mooi te zien hoe andere lokale ondernemingen die niet direct door de Covid19 crisis geraakt worden, crowdfunding opzetten zodat lokale restaurants het zorgpersoneel in ziekenhuizen en verpleeghuizen van maaltijden kunnen voorzien.

3D printer USA

Mooie initiatieven

Zo doneert het bedrijf van mijn man wekelijks aan een lokale horeca-ondernemer die wij kennen, die op zijn beurt dagelijks honderden maaltijden aflevert bij de ziekenhuizen in en rond San Diego. Maar niet alleen bedrijven proberen hun steentje bij te dragen in deze crisis. Ook particulieren. Zoals Florian Florentinus, de 14-jarige zoon van een heel goede Nederlandse vriendin in Chicago. Hij heeft een 3D printer en die maakt momenteel overuren. Niet voor leuke eigen projecten waar hij nu zeeën van tijd voor heeft, maar om hoofdbandjes te maken voor beschermende maskers voor hulpverleners. Ik was nieuwsgierig en belde Florian op.

Het idee van Florian

Florian vertelt. “Ik had online veel foto’s en video’s uit Californië gezien van zelfgemaakte maskers, geprint door mensen om te doneren aan goede doelen ten behoeve van Covid19. Toen bedacht ik dat ik ook zoiets wilde doen met mijn printer. Ongeveer een week later, toen alle scholen in Chicago en omstreken dichtgingen, kwam mijn moeder op Facebook een oproep tegen waarbij 3D printers gezocht werden!

Ik ben meteen informatie gaan opvragen over wat precies de bedoeling was en kreeg een file met het design. Ik had al meerdere dingen geprint met mijn 3D printer zoals bijvoorbeeld de Empire State Building en een schaakspel en wist dus wat ik met de file moest doen. Na een aantal proefprints had ik mijn printer zo ingesteld dat die zonder fouten 24 uur per dag (dus ook ’s nachts wanneer ik er niet bij was) kon printen. 

3D printer USA

Hoofdbandjes voor beschermende maskers

“De 3D print is een hoofdband waarop later een doorzichtig stuk plastic wordt bevestigd, waardoor het een masker wordt dat je gezicht volledig beschermt. De printer kan deze hoofdbandjes eenvoudig en relatief snel achter elkaar maken. Er is geen fabriek of grote machine voor nodig.

Helaas lukt het nog niet om doorzichtig te printen, dus het doorzichtige stuk plastic aan de voorkant moet er later op worden vastgemaakt. Het is trouwens allemaal ook milieuvriendelijk want het materiaal waarmee wordt geprint, is PLA en biologisch afbreekbaar. 

Voor alle first responders

“De bandjes zijn bestemd voor alle first responders, dus alle hulpverleners die via hun werk in contact komen met mensen waarvan niet bekend is of zij het Corona-virus hebben. Hun werk is van groot belang en ze moeten vaak snel in actie komen. Een mondkapje is bij deze diensten onvoldoende, omdat de rest van hun gezicht niet is beschermd. Via de coördinator van dit initiatief hebben we begrepen dat het onder andere bij brandweerkazernes terechtkomt in het centrum van Chicago maar ook op plekken in een straal van 2 tot 3 uur rijden bij ons vandaan.”

3D printer USA

Materiaal en werkwijze

“Tot nu toe heb ik 120 hoofdbanden geprint en de printer loopt nog steeds. De file bestaat uit 10 stuks, die op kleine punten aan elkaar zitten en daardoor makkelijk van elkaar zijn te halen. Het printen van 1 file duurt ongeveer 14 uur. Ongeveer 1 keer per dag kan ik dus de prints van de printer verwijderen en een nieuwe opstarten.”

Hoe kom je aan je materiaal? Ik bedoel zo’n printer “poept” die hoofdbandjes niet uit de lucht toch? 

“Ik bestel zelf filament-rollen van 1kg per stuk. Bij het veranderen van iedere rol moet ik altijd de instellingen opnieuw checken. Soms moet bijvoorbeeld de temperatuur aangepast worden van het mondstuk waar het materiaal uitkomt. Ook moet ik ervoor zorgen dat het oude materiaal er helemaal uit is en dat alles soepel loopt voordat ik met een nieuwe batch van 10 stuks begin en de printer zijn gang laat gaan.”

3D printer USA corona

Distributie en logistiek

“Ik stuur de coördinator regelmatig een update van het aantal dat ik geprint heb en dan laat hij weten wanneer hij de prints komt ophalen. Dat is ongeveer 2 keer per week. Op een afgesproken tijd zet ik een tas met de prints bij de voordeur waar het dan even later wordt opgepikt. Gisteren is overigens de laatste tas opgehaald.

1500 stuks was het doel en dat hebben we sinds gisteren gehaald. Vandaag is mij gevraagd of ik mee wil doen aan het volgende project: mondmaskers. De file krijg ik binnenkort dus dan ga ik daarmee aan de slag! Overigens zijn er meer mensen die meedoen; de coördinator heeft in zijn bedrijf zes 3D printers staan en in de omgeving Lake Forest / Lake Bluff zijn nog 6 ‘particuliere” 3D printers bezig.

3D printer USA corona

En als we weer back to normal gaan?

Voordat ik met dit project begon was ik nog niet helemaal klaar met het schaakbord dus dat ga ik eerst afmaken! Daarna ga ik beginnen met het verzoekje dat ik van mijn opa in Nederland heb gekregen: een plastic bakje van zijn caravan is gebroken en dat ga ik opnieuw met dezelfde afmetingen voor hem uitprinten. Het design van dit bakje heb ik al samen met een vriend gemaakt in een speciaal software programma. Verder lijkt het me leuk om dingen zoals Iphone-hoesjes en custom-made sleutelhangers te ontwerpen en te printen en vervolgens online te verkopen.


Foto’s: Saskia van Alphen

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Saskia van Alphen - VS
Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.