Bedrijf van een wereldwijf. Aishah: “Het is slecht gesteld met psychische hulp in crisisgebieden.”

Aishah is psycholoog en doet onderzoek naar Post Traumatische Stress. Daarnaast is zij sociaal ondernemer en mede-oprichter van hatsup. Aishah woont in Amsterdam.

Wie is Aishah Snoek en hoe kom je in Amsterdam terecht?

Mijn tweelingzus en ik zijn geboren in Arnhem. Hoewel mijn ouders in Spanje woonden, kozen ze bewust voor een Nederlands ziekenhuis om- dat de geboorte van tweelingen destijds nog wat meer risico’s met zich  meebracht in Spanje. Tot mijn zesde groeide ik op in Spanje, waarna ik met mijn moeder en zus naar Nederland verhuisde. Tot mijn achttiende woonden we met z’n drieën in Hilversum en mijn vader in Spanje, waar ik iedere vakantie te vinden was.

Na mijn middelbare school nam ik een gap year en reisde door Nieuw-Zeeland, Australië en Indonesië, om vervolgens een jaartje biomedische wetenschappen in Antwerpen te studeren. Na in eerste instantie te zijn uitgeloot voor de studie geneeskunde, besloot ik om met psychologie te beginnen. Eenmaal gesetteld in Amsterdam kreeg ik alsnog bericht dat ik toch was ingeloot in Maastricht, maar besloot af te zien van geneeskunde. Ik vond mijn studie psychologie ontzettend leuk en had al helemaal uitgestippeld hoe ik uiteindelijk klinisch neuropsycholoog zou worden. Daarnaast was ik dat continue verhuizen ook wel zat. Het bleek de juiste keuze!

Wat deed je voor hatsup.?

Nadat ik eind juli 2018 mijn master klinische neuropsychologie en de onderzoeksmaster aan de Universiteit van Amsterdam afrondde, kon ik mijn geluk niet op toen ik werd aangenomen voor mijn ‘droom’ PhD bij het Sinai Centrum; een GGZ instelling gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van complex psychotrauma (beter bekend als als Post Traumatische Stress Stoornis – PTSS). De komende vier jaar wijd ik mij aan het verbeteren van behandelingen voor psychotrauma en persoonlijkheidsstoornissen. De dagen dat ik geen onderzoek doe, werk ik als psycholoog met dezelfde doelgroep. Best wel een specifiek interesse gebied voor een net-afgestuurde psycholoog, maar zowel mijn masters in Nederland als bepaalde ervaringen in het buitenland gaven de doorslag om mezelf in PTSS te gaan specialiseren.

De meest doorslaggevende ervaring was een onverwachte ontmoeting met een bootvluchteling op Sicilië, in de zomer van 2017. Mijn vriend en ik waren onze huurauto aan het inladen toen een man met gescheurde kleren en op blote voeten op ons afliep. Hij vroeg ons om wat geld. In onze haast wezen we hem af en hij vertrok. In de auto overdachten we deze ontmoeting en ons gedrag, keken elkaar aan en maakten rechtsomkeer. We zagen hem langs de weg, stopten de auto en gaven hem alsnog wat geld om eten en drinken te kopen. De man bedankte ons met tranen in zijn ogen.

bedrijf van een wereldwijf, halsup

Dit voorval inspireerde jullie om hatsup. op te zetten?

Ja. Diezelfde dag dat wij de vluchteling ontmoetten, droeg Niels zijn nieuwe hoed en zo ontstond het idee: hoe mooi zou het zijn als zoiets simpels als een muts, hoed of pet niet alleen fysieke bescherming biedt maar ook mentale bescherming? hatsup. (zonder hoofdletter en mét punt) was ge- boren. De dagen erna schreven we notitieboekjes vol en dachten we ons plan uit. Onze kennis en kunde vloeiden samen. Vanuit mijn achtergrond in de klinische neurologie weet ik dat het slecht gesteld is met psychische hulpverlening in crisisgebieden, waar mentale problemen juist heel groot zijn. Met ieder verkocht product ontvangt één persoon in een crisisgebied psychologische behandeling. Naast mutsen, headscarfs en petten bestaat onze lijn nu ook uit t-shirts. De producten worden ontworpen door Joelle Pavert en vervolgens 100% mens-, dier- en milieuvriendelijk geproduceerd door Klothberg; een groep internationale producenten die een eerlijke en duurzame mode industrie nastreeft.

Wat is je levensmotto?

Die heb ik niet! Ik ben niet zo van de motto’s en quotes dus… volgende vraag?

Stuit(te) je op weerstand vanuit je directe omgeving toen je begon met hatsup.? Zo ja, hoe ging je daarmee om?

Hoewel de meeste mensen ontzettend positief waren en ons vanaf begin af aan steunden, waren er ook een aantal mensen die niet in het concept achter hatsup. geloofden en die twijfels ook naar ons uitten. In het begin vond ik dit nogal frustrerend. Het had ons zoveel energie en moeite gekost om hatsup. op te zetten en bovendien was ik ervan overtuigd dat het de potentie had om heel veel levens beter te maken. Wie gelooft daar nou niet in? Gaandeweg besefte ik echter dat een kritisch oog op z’n tijd juist goed is en het concept naar een hoger niveau kan tillen. Bovendien motiveren de eeuwige twijfelaars ons des te meer om hatsup. nog succes- voller te maken!

Wil je dit interview verder lezen? En meer lezen over al die initiatieven en ondernemingen van de wereldwijven die de wereld een beetje mooier maken? Bestel dan HIER het boek Bedrijf van een wereldwijf – 35 portretten van ondernemende Nederlandse vrouwen wereldwijd

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.