Psycholoog Niek Rosens: “Nederlanders die in het buitenland wonen hebben gemiddeld meer psychologische klachten.”

door gepubliceerd op 5 mei 2020Tags: , , , ,

Psycholoog op Afstand, een samenwerking van 20 Nederlandse psychologen woonachtig in het buitenland, biedt online psychologische hulp voor Nederlanders in het buitenland, vooral nu tijdens de Corona-epidemie.  

“Nederlanders die in het buitenland wonen hebben gemiddeld meer psychologische klachten”, aldus Niek Rosens, Gz-psycholoog en oprichter van Psycholoog op Afstand. Dit komt onder andere doordat ze hun ‘sociale vangnet’ missen, zich moeten aanpassen aan een nieuwe cultuur en te maken krijgen met nieuwe wet- en regelgevingen. 

Traumatiserende ervaringen

Tijdens de huidige Corona-epidemie staat deze groep nog eens extra onder druk: ze voelen zich nóg verder verwijderd van familie en vrienden in Nederland dan voorheen. Ook krijgt deze groep nu te maken met soms verwarrende regelgevingen in het buitenland, discriminatie of uiterst agressieve handhaving.

Als voorbeeld noemt Niek een cliënt woonachtig als ‘expat’ in India. Toen hij boodschappen wilde doen jaagden twee politieagenten hem zijn huis weer in omdat ze er vanuit gingen dat hij als Europeaan wel besmet zou zijn. Dergelijke ervaringen kunnen zeer traumatiserend zijn en nog jaren doorwerken, aldus Niek. Zodoende is het van belang dat deze groep toegang heeft tot passende hulp.

Psycholoog op afstand

Online therapie van San Francisco tot Sydney

Psycholoog op Afstand is sinds 2015 gespecialiseerd in de ondersteuning van Nederlanders in het buitenland door middel van online therapie, coaching en relatietherapie. De gesprekken vinden plaats via (beveiligd) beeldbellen, chat of mail. Het unieke van Psycholoog op Afstand is dat het team van 20 psychologen, allen Nederlanders, verspreid over de wereld zitten: van San Francisco, Parijs tot Sydney. Hierdoor kennen zij de uitdagingen die gepaard gaan met het wonen in het buitenland uit eigen hand en vormen mogelijke obstakels als ‘verschillende tijdzones’ geen probleem. 

Oprichter en Gz-psycholoog Niek Rosens merkte tijdens zijn internationale werkzaamheden dat er onder Nederlanders in het buitenland (zoals expats of emigranten) een behoefte is aan kwalitatieve psychologische hulpverlening in eigen taal. “Je praat toch liever in je moedertaal over lastige gedachten of gevoelens”, aldus Niek. Met Psycholoog op Afstand richt Niek zich op deze behoefte: alle psychologen beschikken over kwalificaties en hebben eigenhandig de uitdagingen ervaren van het wonen in het buitenland. Ook is er geen wachtrij en worden de cliënten direct gekoppeld aan een (Nederlandse) psycholoog in hun eigen tijdszone.

Corona zorgt voor forse toename

Sinds de Corona-epidemie merkt Niek een forse toename van aanmeldingen. Voor veel mensen is dit de spreekwoordelijke druppel geweest, door de quarantaine-maatregelen is er ook een stukje afleiding weggevallen (horeca, collega’s, borrels et cetera) waardoor klachten zich sneller op de voorgrond presenteren. Verschillende psychologen wereldwijd werken sinds Corona online, maar Psycholoog op Afstand merkt dat Nederlanders in het buitenland voor hun aanbod kiezen vanwege de ervaring die de psychologen zelf hebben met het wonen buiten Nederland.

Dat is het unieke van ons concept, aldus Niek.

Volgens Niek biedt het ‘online aspect’ van de therapie vooral voordelen: de behandeling is locatie-onafhankelijk en cliënten voelen zich veelal vrijer, en minder gespannen, om open te vertellen. Een eerste kennismakingsgesprek is kosteloos, zodat mensen kunnen ervaren of online therapie bij hun past.

Zie voor meer informatie: psycholoogopafstand.nl


Foto’s: psycholoogopafstand.nl

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.