Corona Cooking: Van keukenkluns tot superchef
Wat doet een mens als hij thuis moet blijven? Heel veel koken, blijkbaar. Op mijn sociale media komen dagelijks ingestorte taarten, mislukte broden en experimentele recepten langs maar ook de meest prachtige creaties die je bij wijze van spreke door je scherm heen kan ruiken en proeven.
Mijn vriendinnen zijn zelfs gaan vloggen over hun kookcreaties of laten hun man voor de camera vertellen over zijn nieuwe passie. Bloem, pasta en gist zijn moeilijker te vinden in de schappen en een goede starter voor zuurdesembrood blijkt twee weken te duren! Actrice Tjitske vlogt vanuit de WC over haar ingezakte citroentaart en de kijkcijfers van kookprogramma’s en de verkoop van kookboeken schieten omhoog.
Comfortfood, hamsteren en vervolgens eindeloos experimenteren met je voorraad. Koken lijkt dé bezigheid in quarantaine te zijn.
Maar nu na bijna twee maanden in de anderhalvemetermaatschappij is ons gezin van vijf wel zo’n beetje door alle familierecepten heen, raakt de voorraadkast uitgeput en droogt de inspiratie nogal op. Recepten uitwisselen? Misschien een kookcursus volgen? Help! Ik besloot bij de wereldwijven te polsen hoe zij als keukenprinsessen draaien.

What’s cooking?
Bij Nicoline uit Australië hebben haar kinderen en man door de quarantaine opeens allemaal tijd en dus een mening over wat de pot moet schaften: “Met 5 kinderen tussen de 8 en 16, één met coeliakie dus glutenvrij – à la: dát wordt hem vergeven – wil de één liever minder vlees, de ander geen rijst en manlief die net 6kg is afgevallen geen koolhydraten. Het is dus dat ik ook álle tijd heb. Vanavond leek het wel een all-inclusive Van der Valk resort. We hadden een heel buffet!”
En ook bij Laura uit Zwitserland wordt de hele quarantaine bepaald door ‘wat eten we?’: “Soms hopeloos! Is de lunch net op en kijk je elkaar alweer moedeloos aan, wat zetten we vanavond nu weer op tafel?”
Aisha uit Frankrijk wil heel graag brood bakken, maar de gist lijkt daar ook overal uitverkocht: “Verder staan kroketten en een goede bouillon nog op mijn lijstje. Die twee gaan hand in hand. Croissants zou ik binnenkort ook graag uitproberen. Pannenkoeken soufflé wil ik ook graag eens maken, maar ook daar moet gist in…”

Recepten van je hulp of je schoonmoeder
Karien uit Bali is inmiddels alle recepten van haar oude hulp in Singapore aan het documenteren: “Haar recepten heb ik gekregen maar zijn nogal ‘kira kira’ oftewel snufje van dit, handje van dat. Veel van mijn vriendinnen willen ze ook dus ik maak ze nu na en zet er hoeveelheden bij, zodat ze op mijn blog kunnen. Heerlijk klusje! Daarnaast heb ik een oude hobby opgepakt: fermenteren. Onze keuken staat vol met bubbelende flessen en potten. De chemicus in mij geniet! Op social media zie ik dat ik niet de enige ben, iedereen is plots aan het zuurdesem bakken en kombucha brouwen! Iedereen heeft eindelijk tijd voor deze slow foods”
Barbara uit Italië zit inmiddels al zeven weken bij haar Italiaanse schoonmoeder in quarantaine, die fantastisch kookt: “Ik ben op verzoek (er is duidelijk behoefte aan inspiratie!) recepten en filmpjes gaan delen met vrienden en familie back home. Soms waag ik trouwens zelf een poging als ik zin heb in iets Aziatisch of ‘Ottolenghi’s’, maar het blijft haar keuken hé!”

Zet je man of kinderen in
Caroline uit Dubai kan haar dagen vullen met het begeleiden van kinderen met schoolwerk: “Als ik daarnaast mijn eigen werk moet doen, dan blijft er weinig tijd (en energie) over om uitgebreid te koken. Gelukkig is mijn man nu bij ons (die werkt grotendeels in het buitenland), en die heeft het kook-virus opgepakt! Veel ouderwetse huiselijke Libanese recepten komen voorbij, maar ook verschillende soepen en salades. Het is ramadan nu, en dan kan hij niet zonder soep en salade. Ik geniet nog even van de inspiratie van mijn man. En als ik zelf wat tijd over heb, dan zorg ik voor brood, gebak of probeer ik een nieuw recept – bijvoorbeeld van de schoonmoeder van wereldwijf Barbara!”
Annechien uit Borneo kookt niet zelf maar haar dochter van 9 is helemaal los! “Die kookt nu ook om de dag voor ons. Ze haalt haar recepten uit mijn boeken en van Pinterest of gewoon Google. Superleuk dat ze nu recepten leert lezen, en dat ze begint te snappen wat lekker is bij elkaar. Al wel wat verbrande kippetjes en vingertjes… maar dat hoort erbij!”

Ingrediënten uit eigen tuin
Assia uit Zimbabwe houdt van lekker eten maar in de twee supermarkten, die al redelijk beperkt waren in het assortiment, is er nu nauwelijks import: “Je vindt hoofdzakelijk de basics (met een beetje mazzel). Maar met een rondje door tuin waar het een en ander groeit en een beetje creativiteit kom je een heel end. Bijvoorbeeld pompoen waarbij de bladeren dienen als groenten, op smaak gebracht met de bloemen. Prima! Vis komt vers van de farm en in de vriezer ligt een voorraadje zelf geslachte kip en varken uit eigen teelt. Brood bakken doen we in de pan. Kortom, eten wat er op dit moment groeit en met wat goede verse kruiden zet je evengoed een gevarieerde lekkere maaltijd op tafel.”

Comfortfood voor een hele week
Ing uit Florida vermaakt zich als keukenprinses prima!: “Wij eten normaal gesproken amper buiten de deur of halen af dus wat dat betreft is er niets veranderd. Ik spendeer best wat tijd in het (online) zoeken naar recepten en ben verder zelf redelijk creatief. Bakken doe ik wel meer nu het brood er zeker twee, keer zo hard door gaat en ik een keer per week iets lekkers bak. Probeer van alles wat we missen uit Nederland zelf te bakken en dat houdt me goed bezig.”
Floor uit Colombia mag vanwege de lockdown daar maar eens per week boodschappen doen: “Het lastigste vind ik voor een hele week bedenken wat ik wil eten en kom toch uit op makkelijke gerechten. We proberen ook een beetje op te letten dat we vooral niet te veel eten, omdat we niet naar buiten mogen is in beweging blijven ook lastiger. Dat laatste mislukt. Ik heb het cake bakken weer helemaal uitgevonden. Helaas gewoon de ouderwetse variant met veel suiker en boter. Niet goed voor de lijn, wel voor mijn gemoedstoestand!”
Wil jij deze tijd ook goed gebruiken en je ontwikkelen tot keukenprins(es)? De Kookuniversiteit biedt nu met fikse korting een online kookcursus aan die je in een keer katapulteert naar chef de cuisine!
Foto’s: Kookuniversiteit