Bedrijf van een wereldwijf – Bianca: “Onze gezondheid is het grootste goed waarover wij beschikken”
Bianca is consultant en adviseur International Healthcare. Ze is daarnaast fotograaf en woonde een aantal jaar in Moskou, Rusland. Nu woont en werkt ze in Istanbul, Turkije.
Wie is Bianca en hoe kwam je in Moskou terecht?
Ik ben een positieve, energieke, nuchtere Hollandse van 39 jaar. Geboren in Milsbeek, een klein dorpje in de kop van Noord Limburg waar ik samen met mijn jongere broer ben opgegroeid. De regio heb ik nooit echt verla- ten. Zelfs nu, vanuit de andere kant van Europa, voelt deze plek nog als thuis. Verder ben ik moeder van drie kinderen en al 19 jaar partner van mijn man waarvan de laatste drie jaar getrouwd. In zomer 2015 vertrokken we als gezin naar Moskou voor het werk van mijn man. Overigens zijn wij, na drie prachtige jaren in Moskou, sinds september 2018 neergestreken in Istanbul.
Waarom besloot je in de Russische gezondheidszorg te duiken?
Voordat we naar Moskou vertrokken, had ik een fantastische combi-baan als adviseur en manager van een adviesgroep in een Universitair Medisch Centrum. Een parttime baan waarin mijn passie voor het verbeteren van de zorg volledig tot zijn recht kwam en die ook nog eens goed te combineren was met het moederschap. Er was eigenlijk totaal geen aanleiding voor mij om het roer om te gooien en naar Moskou te verhuizen. Nadat we alle voors- en tegens tegen elkaar hadden afgezet, bleek de lijst met positieve punten langer dan de lijst met negatieve punten. Misschien omdat ik bang was om tussen de spreekwoordelijke vier muren te komen zitten ging ik al voor ons vertrek op zoek naar informatie over de Russische gezondheidszorg en gesprekspartners.
Ik had het plan om mijn carrière hoe dan ook voort te zetten en ook te werken in het buitenland. Een jaar lang heb ik intensief ‘ondernomen’: leerde ik de Russische taal, deed ik veel aan netwerken in Nederland en Rusland en trok ik een pro-deo project voor een Oncologisch ziekenhuis. Aan het einde van dat jaar ontving ik mijn officiële Russische werkvisum. Ik ging aan de slag bij een Internationaal Medisch Cluster, een project van de burgemeester van Moskou om internationale medische (en educatieve) organisaties gevestigd te krijgen in Moskou met als doel de Russische gezondheidszorg kwalitatief naar een hoger niveau te tillen.
Hoe breng je balans tussen je (gezins)leven in het buitenland en familie en vrienden in Nederland?
Wij hebben bewust gekozen om ons huis in Nederland als basis te behouden. Nu blijkt dat dit plekje in Limburg ook ons thuis blijft. Uiteraard is er gemis, maar zeker twee keer per jaar vliegen wij terug om de kerstvakantie en zomer door te brengen bij familie en vrienden. Daarnaast hebben wij het geluk dat een groot aantal familie en vrienden een bezoek aan Moskou brachten. Nederland, Moskou en inmiddels ook Istanbul is ons ‘thuis’; onze kinderen hebben dan ook geen idee meer waar wij naar toe gaan als wij zeggen ‘wij gaan naar huis’. Zij beantwoorden deze met de vraag: ‘Nederland, Moskou of Istanbul?’.

Wat is je levensmotto?
Grijp iedere kans met twee handen aan en geniet!
Stuitte je op weerstand vanuit je directe omgeving?
Ja. We kregen genoeg vragen en reacties. De onmogelijke taal, onvriendelijke mensen en het depressieve weer werden gebruikt als argumenten om mij te vertellen dat ik geen illusies moest hebben over de condities die ik ging aantreffen. Mijn ambities om mijn carrière in Moskou voort te gaan zetten werden met argwaan bekeken. ‘Een onbegonnen zaak’, sommigen spraken dit uit en velen zullen het hebben gedacht. Het tegendeel bleek waar.
Hoe ging je om met al die kritische vragen?
Ik wilde de thuisblijvers laten zien dat het vertrek naar Rusland ook voor mij een succes zou worden en was al voor ons vertrek bewust bezig met mijn toekomstige situatie in Moskou en dus oriënteerde ik mij op een mogelijke carrière. Ik informeerde bij iedereen die ik met de Russische gezondheidszorg in verband kon brengen, via mijn netwerk, LinkedIn of andere social-media. Ik had het plan om mijn carrière in de gezondheidszorg hoe dan ook voort te zetten. Ongetwijfeld heeft mijn eigenwijsheid me daar ook erg bij geholpen.
Wat inspireert je?
De gezondheidszorg. Zeker inhoudelijk maar vooral ook de mensen werk- zaam in deze sector. Alle materiële zaken ten spijt, onze gezondheid is het grootste goed waarover wij beschikken als mens. Iedereen op deze wereld zou dan ook toegang tot kwalitatief goede zorg moeten hebben. Het is enorm inspirerend om, ondanks alle vooronderstellingen, in Moskou professionals te treffen die mijn passie en uitgangspunten delen. Zeker wanneer we samen ondanks alle barrières zoals de enorme bureaucratie, in staat zijn om kleine verbeteringen te realiseren.
Wil je dit interview verder lezen? En meer lezen over al die initiatieven en ondernemingen van de wereldwijven die de wereld een beetje mooier maken? Bestel dan HIER het boek Bedrijf van een wereldwijf – 35 portretten van ondernemende Nederlandse vrouwen wereldwijd