360 met de Wereldwijven: Wat ligt er bij jou nog in de schappen van de supermarkt?

Toen ik een paar dagen geleden -in onze negende week van quarantaine in de VS- boodschappen deed en wéér misgreep naar het toiletpapier vroeg ik me serieus af dit in andere landen ook het geval is. Behalve wc-papier is het ook steeds een gok of je producten met chloor, hand-sanitizer, bloem en gist in je karretje kan knikkeren. Rijst, pasta en producten in blik zijn wel verkrijgbaar maar gelimiteerd per huishouden. Kortom, tijd voor een vragenronde onder mijn mede-Wereldwijven! Wat missen zij vooral in deze tijden van Corona? 

Mijn ‘buurvrouw’ Ingeborg in New York herkent dezelfde tekorten. Soms zijn bij haar ook andere producten ineens uit het schap verdwenen zoals melk, verse groenten, vitamine C en andere pillen en poeders en onlangs waren er ineens geen uien te krijgen. Heel erg vindt ze het dat recent enorme veestapels van koeien, varkens en kippen geruimd zijn terwijl er toch ook echt veel honger is in de Verenigde Staten als gevolg van COVID-19.

360 met de Wereldwijven: Wat ligt er bij jou nog in de schappen van de supermarkt?

Amerika zonder ham(ster)burgers?

En dat klopt. In Amerika dreigt vlees binnenkort uit de koeling te verdwijnen. Reden? De grootste slachterijen en vleesverwerking-fabrieken zijn hotspots van een Covid-19 uitbraak omdat regels en maatregelen onvoldoende serieus genomen zijn waardoor personeel onbeschermd en dicht op elkaar door bleef werken. Met desastreuze gevolgen: heel veel zieken en ruiming van die enorme veestapel. Trump heeft deze week echter verordonneerd dat de meatplants essentieel zijn en open moeten blijven.

Ook Ing Hofman en Daniëlle van Dooyeweert, allebei wonend in Florida, beamen het tekort aan toiletpapier. Ing vertelt dat ook pasta, rijst en paneermeel met de nodige beperkingen verkrijgbaar zijn. Schoonmaakmiddelen, -sprays en doekjes- met desinfecterende stoffen zijn niet verkrijgbaar en de schappen met weerstand boosters zoals EmergenC zijn al tijden leeg! Daniëlle voegt daaraan toe dat het haar opvalt dat eieren vaak zijn uitverkocht. Hoewel zij ieder jaar moeten inslaan en hamsteren voor het orkaan seizoen, heeft ze nog nooit meegemaakt dat WC-papier of eieren een issue waren.

360 met de Wereldwijven: Wat ligt er bij jou nog in de schappen van de supermarkt?

Hamsterverbod in Zuid Amerika 

Inga Deijkers de Parham, in Guatemala, geeft aan dat de regering direct vanaf het begin een prijsstijging- en hamsterverbod heeft ingesteld. Op alles. Hoewel het her en der toch gebeurt. Alle provincies (en veel dorpen en steden) zitten op slot maar voedseltransporten zijn één van de weinige transporten die vrij door het land mogen bewegen en dus is eigenlijk alles wat er normaal te krijgen is, nog steeds te krijgen. Ze heeft niet extra ingeslagen. Ook omdat bijna iedereen dagelijks eten koopt, afhankelijk wat men die dag te besteden heeft: wat rijst, kip, een paar tomaten. Om dan zelf een grote voorraad te kopen voelt erg asociaal.

Ze merkt op dat etenswaren die normaal uit Belize komen er nu niet zijn. “En”, vertelt ze, “bij ons in het dorp (waar alles over het water aangevoerd moet worden) zijn bouwmaterialen moeilijk te krijgen. We zijn wat klussen in en rond het huis gaan doen en blijkbaar niet de enigen. Zakken cement en materiaal voor hekwerk hebben we moeten reserveren”. 

Ook Floor Veer in Colombia is verbaasd hoe goed de bevoorrading is, zelfs van geïmporteerde producten. “Maar”, voegt ze hieraan toe “ik heb geen idee hoe het buiten de grote steden is”. Het aantal boodschappen dat men iedere week kan doen, is wel aan banden gelegd: dat is nu nog maar één keer per week en welke dag hangt af van het eindcijfer van iemands ID. Voor Floor betekent dat nu iedere dinsdag.

Ze vermoedt dat dit vooral voor de supermarkten handig is omdat op die manier elke dag ongeveer hetzelfde verkocht wordt in plaats van de pieken die ze normaal hebben. Ze plaatst wel de kanttekening dat, hoewel alles beschikbaar is, dit nog niet wil zeggen dat dit voor iedereen bereikbaar is. Bij de overheid kunnen burgers aangeven als basisproducten onredelijk in prijs verhoogd zijn, iets dat al duizenden keren is voorgekomen…

“Ik voel me weleens schuldig als ik zonder op de prijzen te letten mijn karretje volgooi.”

360 met de Wereldwijven: Wat ligt er bij jou nog in de schappen van de supermarkt?
Foto’s: Saskia van Alphen

Brood bakken en haren verven in Europa

Ceciel Huls, die precies in het midden van de Covid-19 crisis uit Peru terug naar Nederland is verhuisd, is overdonderd door de overdaad aan spullen in de Nederlandse supermarkten en vooral ook dat er geen stress heerst. De bloemen die ‘niks’ kosten, bloem, wc-papier, en schoonmaakmiddelen in de schappen. Dat was heel prettig want toen ze landden in Nederland, kwamen ze in een huis met lege keukenkasten. 

Wereldwijf Jennifer Joedo, ook in Nederland, bevestigt dit: “alles is gewoon verkrijgbaar.” Alles? Nou niet helemaal, “het enige dat ik van de week merkte, was dat elastiek, wat ik nodig had voor een stofferingsproject, bij een aantal winkels was uitverkocht.”

In Nederland lijkt de crisis dus niet zo heel lang impact te hebben gehad op onze dagelijkse boodschappen. Maar hoe vergaat het Wereldwijven in de rest van Europa? 

Bianca Pugh in Frankrijk, ziet veel lege schappen in de supermarkt: met name -alweer- toiletpapier, meel, eieren, alles wat maar desinfecterend is en houdbaar brood zoals hamburgerbroodjes. Sommige dingen zijn zelfs gerantsoeneerd zoals pakken met blokjes spek, waar men maar twee stuks per persoon van kan meenemen. Ook verse vis is moeilijk te krijgen. Toch wende deze situatie snel en gaf het Bianca een soort van rust. “Ligt het in het schap? Fijn. Zo niet dan eten we gewoon wat anders.”  Ze vertelt dat de overheid wel heeft ingevoerd dat men zoveel mogelijk in Frankrijk geproduceerde producten verkoopt in de winkels. Vaak is dat een stuk duurder dan wat uit Spanje komt maar iedereen lijkt solidair met de Franse boeren.  

In Oostenrijk werd alleen in de eerste twee weken van de crisis, vooral wc-papier, meel, pasta en rijst gehamsterd, verteld Bonny Neven. Inmiddels is alles in overvloed te krijgen en zijn er ook geen tekorten of beperkingen op hoeveel men mag kopen. “Wel lijkt het dat iedereen opeens zelf brood is gaan bakken…”

Net als in de omringende buurlanden zijn in Duitsland bloem, meel en gist nog hamstergevoelig. Gerdien Voorneveld die nabij Frankfurt woont, ziet dat het toiletpapier eindelijk, na weken van alleen op aanvraag, weer in de schappen ligt. De supermarkten zijn weer redelijk tot goed bevoorraad maar ze vindt nog relatief veel andere (onbekende) merken in de schappen. “De laatste weken steeg het hamsteren van …. haarverf, maar met de recente opening van de kappers zal dit wel snel weer ‘normaal’ worden.”

Michèle de Vries, Wereldwijf in België -omgeving Antwerpen-, bespeurt nog steeds een tekort aan meel. “Ik denk niet zozeer dat er te weinig van is in het land, maar wel dat als het schap gevuld is, het direct verdwijnt in de winkelkarretjes.” Behalve af en toe misgrijpen op bepaalde producten in de supermarkt geeft Michèle aan dat het initiële gebrek aan mondkapjes nu eindelijk opgelost lijkt. “Er zijn talloze slechte aankopen geweest vanuit de federale overheid én verkeerde leveringen. Heel jammer want op gezondheidsvlak is België echt een topland!” 

360 met de Wereldwijven: Wat ligt er bij jou nog in de schappen van de supermarkt?

Creatief met mondkapjes in Azië

Over mondkapjes gesproken, die vinden bijna overal wel gretig aftrek en vormen een nieuw handeltje voor velen. 

Karien van Ditzhuijzen vertelt dat de Indonesiër creatief is en je nu op elke hoek van de straat wel zelf genaaide mondkapjes kan kopen! Verder vertelt Karien dat op Bali, waar zij met man en kinderen woont, alles gewoon te krijgen is. Sterker, er is een overschot! Overal langs de weg staan kraampjes die verse vis, groenten en fruit verkopen. Dit zijn producten die normaal aan hotels worden verkocht maar zonder toeristen is die vraag weggevallen… “Ook wordt veel via WhatsApp verkocht, zo bestellen wij op die manier vis en groente direct van de boer en visser. Via een dame die normaal sap aan barretjes levert, krijgen we bevroren fruit en vers sap. We hebben zelden zo gezond en lekker gegeten.” Ze voegt lachend toe, “oh ja, terwijl de wereld schreeuwde om toiletpapier, hadden wij weken geen grote uien. Die komen blijkbaar uit China! Zo heb ik ook weer wat geleerd.”

Sandra van Hellemond woonachtig in Jakarta bevestigt de ervaring van Karien. Ook daar is alles nog gewoon te krijgen.

360 met de Wereldwijven: Wat ligt er bij jou nog in de schappen van de supermarkt?

Overvloed in het Midden-Oosten

Ook in Dubai maakt men zich minder zorgen over goed gevulde schappen. Margo Schellingerhout-Hagen, “de regering heeft vanaf het begin aangegeven dat men zich geen zorgen moest maken en dat de bevoorrading op peil blijft. Dat lijkt goed te lukken.” Margo merkte wel dat bij de eerste curve wat gehamsterd leek te worden omdat ze meer mensen met meer spullen in winkels zag op een moment in de maand waarop ze dat normaliter niet kopen. “Het is in Dubai gebruikelijk dat mensen de laatste dag/eerste dag van de maand -als het salaris binnen is- dingen kopen. Volle karren rond de 15e-16e van de maand zie je nooit.” “Grappig detail, voegt ze toe, “was dat ineens overal handgel, mondmaskers en producten die alcohol bevatten, volop verkrijgbaar waren. Wel zijn veel ‘buitenlandse’ producten zo ongeveer op.”

Israël heeft ook geen moment schaarste gezien, zegt Sissy Keizer. “De verse eieren waren in verband met Pesach een week lastiger te krijgen. Van een tekort aan mondkapjes en alcoholhoudende handgel is geen sprake geweest. “Sterker nog”, weet Sissy, “beide zijn in overvloed te krijgen en hoewel de meeste restricties onlangs zijn komen te vervallen, is het dragen van een mondkapje en de twee meter afstand verplicht en, zoals ik begreep, nog voor onbepaalde tijd.”

360 met de Wereldwijven: Wat ligt er bij jou nog in de schappen van de supermarkt?

Honger en ongelijkheid in Afrika

Lilian Menting-Hasekamp, heeft een positieve noot uit Zuid Afrika waar zij momenteel vertoeft in hun eigen Bed&Breakfast: “Hier zijn volle schappen en alles is verkrijgbaar. Ik ben zelf elke keer verrast maar kokkerel me gek. Heerlijk, alles waar ik nooit tijd voor had of nam, flans ik nu in elkaar! Alleen alcohol en sigaretten zijn niet verkrijgbaar omdat ze niet verkocht mogen worden in deze fase van de lockdown. Hulde dus aan mijn stoppen met roken nu twee jaar geleden.”

Maar wereldwijven Assia Hiemstra en Monic Rijkhoff schetsen een heel ander plaatje. De Covid-19 crisis staat bij hen in schril contrast met de dreigende voedseltekorten die in onafzienbare tijd tot hongersnood zal leiden in veel Afrikaanse landen. 

Monic woont in Kenya -Samburu- waar ze gewend is dat voedsel qua keus altijd beperkt is maar wel verkrijgbaar. Momenteel is de verwachting dat bijvoorbeeld worst enorm in prijs zal stijgen en de sprinkhanenplaag die het land een aantal maanden geleden teisterde, heeft grote gevolgen gehad voor de oogst. Met een aantal maanden zal er hongersnood zijn en het verlies van banen nu door de Covid-19 crisis maakt de situatie niet beter. Men vreest veel onrust in arme gebieden. 

Assia woont in Zimbabwe en herkent het verhaal van Monic. Ook zij is gewend dat bepaalde producten soms helemaal niet te krijgen zijn: “Het is altijd een verrassing wat je die dag wel kunt vinden in de supermarkt! Helaas is dat nu versterkt. De prijsstijgingen zijn inherent aan de inflatie die inmiddels de 1000% aantikt.”

Als zo’n rondje wereldwijven iets wederom duidelijk maakt, is dat het zo onvoorstelbaar ongelijk verdeeld is in de wereld.

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Saskia van Alphen - VS
Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.