Paula heeft MS: “Hoe mijn levensstijl mijn gezondheid beïnvloedt.”

Madeleine Kemna

Paula Smit was 34 toen bleek dat ze multipele sclerose (MS) heeft. Ze vertelt dat de diagnose niet alleen iets over haar gezondheid zei. Van de ene op de andere dag had ze het gevoel dat ze ook haar identiteit van sportieve, energieke moeder, leuke echtgenote en hardwerkende lerares kwijt was. Wat volgde was een diep dal. Nu, vijf jaar later, voelt ze zich op sommige vlakken sterker dan ooit. Ze heeft zelfs haar eigen coachingspraktijk.

Zodra de Skype-verbinding tot stand komt, verontschuldigt Paula zich voor het feit dat ze zich niet heeft kunnen opmaken. We lachen want in coronatijden komt er toch geen fotograaf. Tegelijkertijd is het eigenlijk heel mooi. Het geeft mij de kans te zien hoe gezond Paula er uitziet ondanks haar chronische ziekte.

Wat kan er nog wel?

‘Ik ben ontzettend dankbaar voor alle steun die ik heb gekregen,’ vertelt Paula. ‘Naast de support van mijn familie en vrienden, was het feit dat mijn werkgever bereid was om mij na mijn afkeuring om te scholen en te laten re-integreren heel belangrijk. Ook heb ik een traject gevolgd, waarin ik hulp heb gehad van een psycholoog, maatschappelijk werkster, fysiotherapeut en een ervaringsdeskundige coach. Dat heeft mij gestimuleerd naar binnen te kijken en mijn eigen pad uit te stippelen.’

‘Ik las van alles en kwam er achter dat de medicijnen voor MS veel bijwerkingen kunnen hebben terwijl het niet zeker is hoeveel ze op korte termijn helpen. Ieder geval is anders natuurlijk, maar voor mij voelde het beter om te proberen mijn conditie zo goed mogelijk te houden door een andere levensstijl en gezonde voeding. Bovendien kwam ik erachter dat mijn mindset een grote rol speelde in hoe ik deze situatie zag en dat ik daar dus zelf heel veel invloed op kon uitoefenen.’

Rust en ruimte voor jezelf

Van lerares Nederlands op een VMBO-opleiding werd Paula coach voor leerlingen en personeel. Ook traint ze collega’s om leerlingen te kunnen coachen. Dat is een baan van twee keer zes uur per week. Paula: ‘Voor mij is het belangrijk om goed voor mezelf te blijven zorgen, maar ook om dingen te blijven doen waar ik blij van word.’

‘De afgelopen jaren heb ik heel veel trainingen gedaan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Zo leerde ik mezelf van binnen te helen en dit geef ik nu door aan anderen. Ik weet inmiddels dat ik mezelf en mijn gezin op nummer één moet zetten. In het begin maak je je druk om wat anderen ervan vinden als je nee zegt of iets “anders” doet, maar je leert rust en ruimte voor jezelf te creëren als je ziet hoeveel je daarmee vooruit gaat. Dat is iets wat ik iedereen kan aanraden, ook mensen die niet ziek zijn!’

Hoe beïnvloedt je levensstijl je gezondheid?
Foto’s: Paula Smit – Bianca van der Veen Portraiture

Het moeilijkst

‘In de eerste jaren vond ik het het moeilijkst om tegen mijn twee dochters nee te moeten zeggen als ze vroegen of ik mee kon doen aan activiteiten op school. Een excursie of een kerstdiner zat er voor mij niet meer in. Ook een vriendinnetje mee naar huis nemen om te spelen, kon niet zo maar. Dat moesten we echt plannen. Inmiddels zijn ze wat ouder en vinden ze het soms saai als ik mijn agenda leeg houd of in het weekend als eerste naar bed ga. Een ander terrein waarop ik veel van mijn gezin vraag, is voeding. Soms voel ik me niet goed genoeg om te koken of boodschappen te doen en dan zegt de rest van de familie “Eet nou ook maar eens wat wij uitkiezen”, maar als ik dat doe voel ik het gelijk aan mijn energieniveau. Het scheelt heel wat discussies aan tafel als we dat kunnen voorkomen.’

Uit Liefde Voor Jezelf Leven

‘Sinds twee jaar coach ik ook andere mensen die aan hun persoonlijke ontwikkeling willen werken via mijn praktijk Uit Liefde Voor Jezelf Leven. Ook organiseer ik regelmatig events voor grotere groepen. De gemeenschappelijke noemer is dat cursisten ontdekken dat alles wat ze nodig hebben al in hen zit. Er zijn zelfs een aantal ziektekostenverzekeraars die overwegen mijn trainingen in het zorgpakket op te nemen. Die gesprekken voert iemand anders voor mij want daar heb ik zelf niet genoeg energie voor.’

‘Hoe mooi zou het zijn als je zelf mag kiezen welke middelen jij in wil zetten als je ziek wordt? Het hangt natuurlijk helemaal van de situatie af, maar ik ben er van overtuigd dat heel veel patiënten baat kunnen hebben bij het inzicht hoe hun levensstijl de gezondheid beïnvloedt. Dat zou ik iedereen gunnen!’

Over dit Wereldwijf: Madeleine Kemna - Schotland

Failte! Ik ben Madeleine en ik woon in Edinburgh. Wat gaat Brexit brengen voor Schotland waar een meerderheid tegenstemde? Dat vertel ik jullie graag, maar ook minder serieuze zaken want Schotten zijn enorm leuke, grappige en gepassioneerde mensen. Ik schrijf voor bedrijven, ben auteur van meerdere boeken en adviseer bedrijven als consultant en commissaris. Kijk hier voor mijn website.