Bedrijf van een wereldwijf. Fleur: “Als je ziet dat er in de wereld iets niet klopt, verander het dan!”

Fleur is vormgever, sociaal ondernemer en wereldverbeteraar. Daarnaast is zij een pragmaticus en een hele goede netwerker. Fleur is oprichter van Refugee Company en woont in Amsterdam.

Wie is Fleur Bakker?

Ik ben opgegroeid in een kansrijke familie. Ik ben een beetje rebels, zit denk ik in mijn DNA. Maar als je open staat voor de wereld zie je andere dingen en dan wil je iets doen. Al 18 jaar werk ik als vrijwilliger met vluchtelingen. Ik maak me druk om onopgeloste sociale problemen en zie mogelijkheden, kansen om iets te doen.

Wat deed je? Wat doe je nu? Waarom besloot je dit te doen?

Naast mijn gewone baan als vormgever voor events, film en televisie, zette ik me in voor De Vrolijkheid, een stichting die onder andere kunst maakt met kinderen en jongeren in asielzoekerscentra. Daar ontmoette ik ook de ouders en merkte dat deze mensen gewoon graag wilden werken in banen waar in Nederland op dat moment ook behoefte aan was. Talentvolle mensen die jarenlang stil zaten terwijl ze niets liever wilden dan bijdragen aan de Nederlandse maatschappij. Maar ze wisten niet hoe en hadden geen netwerk om op terug te vallen. Daarnaast liggen de meeste asielzoekerscentra afgelegen. In afwachting van een verblijfsvergunning mogen vluchtelingen niet werken, de eerste zes maanden ook niet als vrijwilliger. Die procedure duurt ontzettend lang en al die tijd kunnen vluchtelingen weinig ondernemen. Het zet levens ‘on hold’.

Dat frustreerde me en moest beter kunnen. Wat als wij hen kunnen helpen aan die netwerken? Wat als wij mensen vanaf dag één actief kunnen laten zijn in leertrajecten. Dat was het begin van Refugee Company. Inmiddels zijn we drie jaar verder en hebben we al veel talentvolle en goedopgeleide mensen geholpen in uiteenlopende sectoren en beroepen: restaurantmedewerkers, timmerlieden, kleermakers, kunstenaars, tandartsen en installateurs. In al onze trajecten zien we hoe mensen hun rug weer rechten en het gevoel hebben dat ze van waarde zijn voor de Nederlandse samenleving. Projecten van Refugee Company worden bovendien allemaal gedragen door mensen die zelf ook ooit vluchteling waren.

Maar het bleef niet alleen bij Refugee Company en het samenbrengen van netwerken?

Klopt. We werken veel samen met anderen om trajecten van de grond te krijgen en vluchtelingen mee te laten lopen maar hebben ook onze eigen projecten. Inmiddels bestaat Refugee Company uit onder andere een eigen atelier, een koffietentje in het asielzoekerscentrum in Amsterdam West en een goedlopend restaurant, A Beautiful Mess, gevestigd in de oude Bijlmerbajes. Het afgelopen jaar hebben we 58 vluchtelingen aan werk geholpen en maar liefst tweehonderd volgen momenteel een traject op weg naar een betaalde baan. Met een sterk netwerk lukt het beter om werk of een opleiding te vinden die passen bij het niveau en de toekomstdromen van mensen. De frustratie is overigens niet minder geworden hoor, dat is nog steeds één van mijn belangrijkste drijfveren. Maar het is mooi te zien hoe door netwerken aan elkaar te knopen, deuren opengaan. Het gaat om die kans te pakken.

Wat is je levensmotto?

Als je ziet dat er iets niet klopt in de wereld, verander dat dan.

Toen je begon met je Refugee Company, stuitte je toen op weerstand vanuit je directe omgeving?

Nee hoor, helemaal niet. Ik kreeg juist veel bijval. Hier en daar wel eens iemand die een raar mailtje stuurt, maar over het algemeen is iedereen er wel voor om mensen aan werk en netwerk te helpen.

Wat of wie inspireert je?

Kunst. Als het ontregelt en raakt.

Fleur Bakker Bedrijf van een Wereldwijf artikel

Wat was een absoluut hoogtepunt?

Dat wij destijds gevraagd zijn om de aankleding te doen voor het grootse Booking.com event dat werd gehouden in de Amsterdam Arena. Voor dit event worden maar liefst 7000 mensen ingevlogen. Wat het super speciaal maakte is dat we gevraagd zijn omdat onze designers en kunstenaars als beste uit de hoek kwamen, niet omdat ze stuk voor stuk vluchteling wa ren. We werden puur op ons werk gewaardeerd. Werken met zo’n grote diverse groep was niet altijd gemakkelijk. Het was iedere keer weer een teambuilding sessie maar na dit project zeiden we: after this, we can do anything. We kregen heel goede feedback en onze kunstenaars en designers werden gevraagd om andere workshops met het publiek te doen. Dat was super en echt heel goed voor ieders eigenwaarde en kracht.

Zonder hoogtepunten, ook geen dieptepunten. Wat is de grootste horde die je hebt moeten overwinnen?

Dat was of is beter gezegd, helaas geen eenmalig dieptepunt. We hebben de afgelopen jaren geleerd dat we helaas ook mensen moeten voorbereiden op faal-momenten. Mensen kunnen terugvallen of uitgeprocedeerd raken. Dat zijn dingen die gebeuren en waar wij met ons bedrijf geen in- vloed op hebben. Soms houdt het echt op en soms is een heel lange adem nodig: iedereen loopt een eigen pad in een eigen tempo. Dat pad willen wij graag ondersteunen waar we kunnen. Sinds 2015, is de wereld voor een vluchteling er niet makkelijker op geworden. Europa sluit steeds vaker de deuren voor vluchtelingen en dat maakt soms echt moedeloos. Het zijn helaas dus zeker niet alleen maar succesverhalen die we ontmoeten hier bij de Refugee Company. En niet alles is persé ook een dieptepunt, het zijn ook uitdagingen soms.

Wil je dit interview verder lezen? En meer lezen over al die initiatieven en ondernemingen van de wereldwijven die de wereld een beetje mooier maken? Bestel dan HIER het boek Bedrijf van een wereldwijf – 35 portretten van ondernemende Nederlandse vrouwen wereldwijd

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.