Anne uit Texas: “De school waar ik werkte, is een plek waar álle kinderen mogen stralen!”

anne-honders

Stel je voor dat je de mogelijkheid hebt om je eigen school op te richten voor je kind met het Syndroom van Down. Wat zou je doen? Hoeveel leerkrachten zet je in elke klas? Welke vormen van therapie biedt je aan? Welke vaardigheden wil je je kind meegeven op deze school?

Het afgelopen half jaar heb ik mee mogen lopen op zo’n plek, een school die speciaal opgericht is om kinderen met Down te laten groeien, stralen, ontwikkelen!

Helaas is dit door het Coronavirus tot een abrupt einde gekomen en ga ik de kinderen waar ik het afgelopen halfjaar mede voor gezorgd heb nooit meer zien.

Ze zijn inmiddels zes jaar oud en vliegen daarom in augustus uit naar andere scholen. Elke dag denk ik wel even aan ze en maakt het me verdrietig om te beseffen dat ze een laatste stuk essentieel onderwijs mislopen dat ze klaar zou stomen voor hun nieuwe school. Ondanks dit gemis weet ik zeker dat deze moedige, eigenwijze, grappige en lieve kinderen het wel gaan redden, mede dankzij het fantastische onderwijs dat ze al die tijd gehad hebben.

Vader richt school op voor zoon met Syndroom van Down

The Rise School of Houston ‘Where All Kids Shine’

Deze school is in 2000 opgericht door een vader die het allerbeste onderwijs voor zijn zoon met het Syndroom van Down wilde. Hij vond een onderwijsprogramma aan de andere kant van de VS en besloot het naar Texas te halen en er een school voor op te richten. Ouders kunnen hun kind hier brengen vanaf zes maanden oud en het onderwijsprogramma loopt door tot kinderen de leeftijd van zes jaar bereiken en klaar zijn voor Elementary School, het Amerikaanse basisonderwijs.

Wat deze school uniek maakt is het feit dat een klas voor 70% bestaat uit kinderen met een beperking, en voor 30% uit kinderen zonder beperking (typicals genoemd). Het mooie aan dit concept is dat deze kinderen samen opgroeien en veel van elkaar leren. De kinderen met een beperking trekken zich in hun ontwikkeling op aan de kinderen zonder beperking. Bij de kinderen zonder beperking wordt op jonge leeftijd al aanspraak gemaakt op hun inlevingsvermogen, zorgzaamheid en creativiteit en ze ontwikkelen daardoor sociale vaardigheden waar ze de rest van hun leven profijt van zullen hebben.

Vader richt school op voor zoon met Syndroom van Down
Foto’s: Anne Honders

Elkaar begrijpen en aanvullen

Een mooi voorbeeld hiervan is de sociale interactie tussen Mae en Everly. Elke lunch zitten ze tegenover elkaar en worstelt Mae met het openmaken van haar lunchbox, haar pakje melk en met het kiezen van haar eten. Het liefst begint ze met yoghurt en fruit en laat ze haar groentes links liggen. Elke lunch geeft Everly haar tips over hoe ze haar lunchbox open kan maken, helpt Everly haar op weg met het openmaken van haar pakje melk en maken ze afspraken over hoeveel groenten Mae eerst eet voor ze aan haar fruit mag beginnen.

Het is bijzonder mooi om te zien hoe goed deze kinderen elkaar begrijpen en aanvullen. Bijna alle typical kids die inmiddels afgestudeerd zijn, kiezen voor een beroep in de zorg of het onderwijs dankzij hun ervaringen op The Rise School.

Vader richt school op voor zoon met Syndroom van Down

Gulle gevers

Elke klas heeft een hoofddocent, drie assistent-docenten en een klassenassistent. De klassenassistent vervult een speciale rol, dit is namelijk altijd een volwassene met een beperking. Deze mensen hebben een belangrijke voorbeeldfunctie: ze laten de kinderen namelijk zien dat het mogelijk is om een baan te hebben, verantwoordelijkheden te hebben, hun eigen geld te verdienen! Daarnaast loopt er op school nog een leger aan verpleegkundigen en therapeuten rond die er alles aan doen om elk kind het onderwijs te geven wat ze nodig hebben. Spraaktherapie, muziektherapie, fysiotherapie, alles is mogelijk.

Je begrijpt natuurlijk wel dat deze manier van onderwijs ontzettend kostbaar is en je zou denken dat het daardoor alleen weggelegd is voor ouders met veel geld. Niets is minder waar. Dankzij de geef-cultuur in de VS en de daardoor vele gulle donateurs kan The Rise School een beleid hanteren waarbij ouders alleen het schoolgeld hoeven te betalen dat ze kunnen missen op basis van hun inkomen, het restbedrag wordt aangevuld door donaties.

Lieve klas van 2020: Sebastian, Mae, Sailor, George, Luke, Everly, Gideon, Bella, Tazeen, Nori, Jude en Kenzie. Dankjewel dat ik jullie heb mogen leren kennen en dat jullie me zoveel geleerd hebben. Ik weet zeker dat jullie een mooie toekomst tegemoet gaan en ik hoop dat jullie vooral blijven lachen, veel plezier blijven maken en heerlijk eigenwijs blijven.

Over dit Wereldwijf: Anne Honders - VS

Anne Honders - VS
Hi, ik ben Anne. In augustus 2019 zijn we het expat avontuur aangegaan en vanuit Den Haag naar Houston verhuist. De komende periode staat in het teken van reizen, fotografie, schilderen, schrijven, werk zoeken en uiteraard wennen aan een nieuwe cultuur. Wat de USA me gaat brengen ontdek ik elke dag een beetje meer en dit avontuur zal ik met jullie gaan delen!