Zeep en muziek tegen corona in Congo

Ingeborg van t Pad Bosch

Ik wil al heel lang een artikel over mijn vriendin Sylvia en haar stichting En Classe in Congo schrijven maar het kwam er maar niet van. Maar nu is het eindelijk gelukt! Sinds 2007 runt Sylvia En Classe en helpt met haar team zo het onderwijs in Kinshasa, de hoofdstad van Congo te verbeteren. Na haar tijd in Congo woonde ze achtereenvolgens in de VS, Mexico en Singapore maar bleef ze de stichting en het lokale team met hart en ziel leiden. Ik ken dus eigenlijk geen beter wereldwijf dan Syl!

En Classe gelooft dat armoede alleen te doorbreken is door kinderen kwalitatief goed onderwijs te geven. Nu is Congo een van de armste landen ter wereld en de kwaliteit van het onderwijs is over het algemeen slecht. Twaalf miljoen kinderen gaan niet naar school en van de kinderen die wel naar school gaan, maakt slechts een kwart de middelbare school af. Kinderen zitten vaak op de grond in vervallen schoolgebouwen waar de hygiëne ver te zoeken is en leren lezen en schrijven met verouderd lesmateriaal.

Onderwijs en de lokale economie

Sylvia: “We investeren in de infrastructuur en hygiëne op bestaande scholen en we ondersteunen leerkrachten en leerlingen met extra opleidingen. Door nauw samen te werken met schoolbesturen, ouders, lokale organisaties en de Congolese overheid creëren we zo een stevige basis voor verdere ontwikkeling van de scholen.”

In Kinshasa leidt een team van zeven jonge, slimme en enthousiaste Congolezen alle programma’s die En Classe initieert. Hun werk heeft niet alleen impact op het leven van schoolkinderen, maar ook op dat van tientallen Congolezen; de aannemer, de metselaar, de schilders, de lerarentrainers, ze krijgen van En Classe allemaal een fatsoenlijk salaris. Een mooi voorbeeld van investeren in de lokale economie!

Zeep en muziek tegen corona in de Congo

Scholen dicht? Zeep en info zijn altijd nodig

Maar toen kwam ook in Congo Corona en sloten begin maart alle scholen…Tja en wat doe je dan?

“Pragmatisch als we zijn én door onze jarenlange ervaring met handen wassen als onderdeel van ons hygiëneprogramma hebben we besloten om duizenden stukken zeep uit te delen in de wijken waar onze scholen staan. Bij de zeep zit een folder met informatie over het virus en hoe mensen hun handen moeten wassen. Op deze manier helpt En Classe voorkomen dat het virus zich verspreidt in de buitenwijken van Kinshasa.”

De zeepactie is een enorm succes, er zijn inmiddels duizenden stukken zeep uitgedeeld, maar daar bleef het voor het team van Enclasse niet bij…

Zeep en muziek tegen corona in de Congo

Via muziek breng je de boodschap!

Sylvia vertelt trots: “Ik heb echt nooit geweten dat ons lokale team zoveel verschillende talenten heeft. Ze lieten me een sample horen van een liedje dat ze hadden gemaakt met de vraag of En Classe wilde investeren om het aan de man te brengen. Muziek is namelijk de beste manier om een boodschap over te brengen in Congo. Ik was meteen verkocht! We hebben een professionele swingende videoclip laten maken waarop het team van En Classe zingt en danst.”

En het is een hit!!!

De komende twee weken wordt het op de radio gedraaid en komt het op de TV in Kinshasa. We bereiken met onze boodschap nu duizenden mensen. Zo cool!”

Enjoy the beats of congo!

WORD JIJ OOK BLIJ VAN DIT POSITIEVE VROLIJKE NUMMER OVER DAT ELLENDIGE VIRUS? BEN JIJ NET ZO ENTHOUSIAST OVER HET TEAM VAN EN CLASSE? DEEL DAN DEZE VIDEOCLIP ZO VEEL MOGELIJK EN/OF STEUN SYLVIA EN HAAR TEAM HIER

Foto’s: Stichting EN CLASSE

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Ingeborg van t Pad Bosch - VS
Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!