Bedrijf van een wereldwijf. Mariel: “Ik denk niet dat ik het hier zonder mijn ‘framily’ in mijn eentje had gered.”

Mariel van Tatenhove

Mariel is Silicon Valley tech professional maar schrijft daarnaast graag en veel. Ze is auteur van het boek Africa in my Blood en blogt over (culinaire) wereldreizen. Mariel woont in Santa Clara, Verenigde Staten.

Wie is Mariel en hoe kom je in Santa Clara terecht?

Een Brabantse in hart en nieren die samen met mijn oudere zus geboren en getogen is in Eindhoven. Na mijn studie commerciële economie, heb ik vijf jaar bij Fisher-Price op de marketing afdeling gewerkt, voor ik bij Philips op het Natlab terecht kwam. Daar was ik product manager voor een elektronische agenda voor meisjes. Een bijzonder project, omdat we een soort start-up binnen Philips vormden. Voor dit project werd ik uitgezonden naar Californië waar ik uiteindelijk niet meer ben weggegaan en nu alweer meer dan 20 jaar woon en werk. Het is nu ook echt mijn thuis, hoewel ik zowel voor zaken als privé veel reis. Nieuwe plaatsen en culturen ontdekken is één van mijn passies en hobbies.

Wat deed je? Wat doe je nu en waarom besloot je dit te doen?

Ik had altijd al een verlangen om een keer te werken in het buitenland, dus toen mijn vriend en ik allebei de kans hadden om voor Philips voor drie jaar naar Californië te verhuizen, was dat de kans van mijn leven. In het eerste jaar liep mijn relatie op de klippen, maar in plaats van terug naar Nederland te gaan besloot ik in Amerika te blijven en alleen een nieuw leven op te bouwen. Dat besluit te blijven was helemaal niet wel- overwogen maar vooral het gevolg van een reeks gebeurtenissen. Na drie jaar Phillips had ik mijn greencard gekregen en dat geef je niet zomaar op. Vervolgens verkochten mijn ex en ik ons huis in Nederland, kocht ik mijn eerste huis hier, rolde in een nieuwe baan en kreeg nieuwe vrienden. Het zijn allemaal stappen – sommige groot, sommige klein – waardoor ik uiteindelijk in Amerika ben gebleven.

Pas jaren later heb ik beseft hoezeer ik geboft heb dat ik juist in die periode dat ik helemaal alleen was, al mijn huidige vrienden ontmoet heb. Bij Phillips realiseerde ik me hoe leuk en interessant techniek is. Je bent continue met innovatie bezig en werkt aan producten die fundamenteel veranderen hoe we dingen doen. Zo heb ik gewerkt aan de Philips Nino, dat was de vervanger van de papieren agenda’s, en de voorganger van de huidige smartphone. Met Synaptics hebben we touch technologie in producten als tablets, telefoons etc. mogelijk gemaakt. Kinderen vandaag weten niet beter dan dat telefoons, tablets en andere producten een touch screen hebben. Sinds twee jaar werk ik aan Alexa van Amazon, na jaren van werken in diverse kleine technologie start-ups in Sillicon Valley. Met Alexa passen we datzelfde touch screen principe toe maar dan met Voice en Artificial Intelligence. Ik vind het geweldig dat ik deel mag uitmaken van dit soort innovatie ontwikkelingen.

Naast mijn werk in technologie, zijn mijn hobbies reizen, eten, koken en schrijven. Door die combinatie ben ik een aantal jaren geleden begonnen met bloggen. Eerst voor mezelf, maar toen vrienden vroegen om mijn verhalen te delen, heb ik mijn eigen blog opgezet: marielstravels.com en ook mijn eerste boek Africa in my blood gepubliceerd. Mijn uiteindelijke droom is dat ik van reizen en schrijven mijn bestaan kan maken.

Hoe breng je balans tussen je leven in de VS en familie en vrienden in Nederland?

Ik heb geen gezin in Californië, maar wel mijn ‘framily’, mijn vrienden die familie zijn geworden. De vriendschap begon in een Ierse pub in Sunnyvale. Een oud collega die ook naar Californië was verhuisd, haalde me over om mee te gaan naar die kroeg waar hij een aantal Ierse collega’s zou ontmoeten. Het was een gezellige groep en de meesten waren ook pas net naar Amerika verhuisd. Na die avond volgende een weekend naar Yosemite en dat was het begin van een hechte vriendschap die nu al meer dan 20 jaar duurt. We hebben samen Amerika ontdekt: skiën in Tahoe, kamperen in Mendocino, wandelen in Yosemite en surfen in Hawaii. Er kwamen bruiloften en kinderen en de vrienden van toen zijn nu mijn Amerikaanse familie. We krijgen vaak van anderen te horen dat onze vriendschap erg uniek is, en uniek of niet, ik denk niet dat ik het hier zonder mijn ‘framily’ in mijn eentje had gered.

Bedrijf van een wereldwijf. Mariel:

Verder reis ik veel en houd contact met mijn familie en vrienden via te- lefoon, sms, Facebook en regelmatig bezoekjes aan beide kanten van de oceaan. Ik heb in Sillicon Valley wel moeten leren om balans te vinden. Bij mijn eerste start-up werkte ik echt dag en nacht en was ik aan mijn Blackberry geplakt; midden in de nacht e-mails uit Azië beantwoorden en op kerstavond tijdens het familie-etentje een conferentie met Tokyo. Achteraf heb ik in die tijd teveel verjaardagen, bruiloften en andere feestjes gemist. Mijn ‘wake-up call’ was het moment dat de vrouw van een collega op 39 jarige leeftijd overleed aan kanker. Ik realiseerde me dat ik mijn prioriteiten moest veranderen: het leven is te kort en in plaats van te leven om te werken, besloot ik dat ik wilde werken om te leven. Ik heb toen bewust dingen in mijn leven veranderd: mijn eerste bucketlist gemaakt en een begin gemaakt mijn leven veel bewuster in te delen zodat ik meer tijd had voor familie en vrienden in Nederland, Californië en elders in de wereld.

Heb je een levensmotto?

Geloof in jezelf en volg je dromen. Het leven is zo kort. Gisteren is voorbij, je weet niet wat morgen brengt, dus geniet van vandaag.

Stuitte je op weerstand vanuit je directe omgeving?

In eerste instantie verwachtten mensen, familie en vrienden, dat ik na de breuk met mijn vriend terug naar Nederland zou komen. Sommigen vonden het raar dat ik alleen in Amerika bleef en niet het traditionele huisje-boompje-beestje pad volgde, maar single bleef. Inmiddels is dit geen punt meer en zien mensen dat ik mijn leven op mijn eigen manier heb ingevuld en dat je geluk op verschillende manieren kunt vinden.

Wil je dit interview verder lezen? En meer lezen over al die initiatieven en ondernemingen van de wereldwijven die de wereld een beetje mooier maken? Bestel dan HIER het boek Bedrijf van een wereldwijf – 35 portretten van ondernemende Nederlandse vrouwen wereldwijd

Over dit Wereldwijf: Mariel van Tatenhove - VS

Hello, ik ben Mariel en ik woon sinds 1996 aan de west kust van de Verenigde Staten. Ik heb een leuke baan in Silicon Valley, waar ik voor Amazon aan Alexa werk. Ik reis veel, zowel voor mijn werk als prive en voor De Wereldwijven schrijf ik over mijn leven in California, de tech wereld en mijn international vriendenkring.