Elvira werkt al jaren vanaf haar boot:”Waarom met zijn allen in de file als het ook anders kan?”

Elvira Tibboel
door gepubliceerd op 30 juni 2020Tags: , , ,

Door de Corona crisis werkt de halve wereld ineens thuis. Iets wat drie maanden geleden nog voor onmogelijk werd geacht! Maar ik vroeg me al jaren geleden af: “Waarom met z’n allen tegelijkertijd in de file staan en van 9 tot 5 op kantoor zitten?”

Zelf werk ik al jaren gedeeltelijk locatie onafhankelijk. Als recruiter. En vaak vanuit mijn zeilboot. Twaalf jaar geleden begon ik als zelfstandig ondernemer met een eenmanszaak. ZZP-er dus. Ik sloot mij aan bij een klein, gespecialiseerd werving & selectiebureau gericht op rollen binnen de arbeidsbemiddeling. De samenwerking is op basis van resultaat en output en daarnaast doe ik (interim) HR of recruitment opdrachten voor bedrijven in andere sectoren.

Achter mijn laptop thuis of op de boot

Deze manier van locatie onafhankelijk werken begon voor mij in de vorige crisis, die van 2008. Het kantoor was te duur geworden en dus werkten we tijdelijk allemaal vanuit huis. Maar toen er weer een kantoor kwam, bleef ik grotendeels thuis werken. Gewoon omdat ik dat prettig vind. Het past bij me en ik deel graag mijn eigen tijd in. Ik heb er bovendien nooit moeite mee gehad dat werk en privé door elkaar lopen. In alle schoolvakanties werkte ik altijd al vanaf onze boot en bleef al zeilend lopende procedures doen.

Toen in 2014 mijn man stopte met z’n baan en een sabbatical nam, gingen we nog meer reizen en zeilden in etappes van Nederland naar de Middellandse zee en weer terug. Mijn man begon ook voor zichzelf. Van West-Frankrijk, Algarve en de Balearen tot een paar maanden midden in het centrum van Barcelona, overal ging het werk gewoon door. Eigenlijk is mijn nieuwe werkende bestaan dus gewoon zo gegroeid.

Interesse in Digital Nomads

Doordat ik de afgelopen jaren een gedeelte van mijn tijd leefde en werkte op de boot in het buitenland, raakte ik erg geïnteresseerd in de mogelijkheden van locatie onafhankelijk werken. Ik zette daar een platform voor op Locatieonafhankelijkwerk.nl. Er was veel animo van mensen die het wilden, maar het Nederlandse bedrijfsleven was er nog niet helemaal klaar voor. Ik verdiepte me in de Digital Nomad Community en leerde mezelf meer digitale skills aan, zodat ik in de toekomst ook andere dingen dan alleen recruitment remote zou kunnen doen.

werken op de boot

Voor mij is dit de manier van werken!

Deze manier van leven en werken bevalt me erg goed en ik zou ook niets anders willen. Een paar jaar geleden moest ik nog op zoek naar lokale simkaartjes, maar die tijd is gelukkig voorbij. Met een telefoonabonnement waarmee in vrijwel onbeperkt kan internetten, ben ik niet meer afhankelijk van externe wifi. Een groot voordeel is dat ik nog gewoon collega’s “aan de wal” heb. Als we een lange oversteek hebben over zee, ben ik namelijk lastig te bereiken. En als er een klant bezocht moet worden of face-to-face gesprekken echt noodzakelijk blijken, dan kan iemand dat overnemen.

Goed plannen is een must

Het klinkt natuurlijk top, rondzeilen terwijl je blijft werken. En dat is het ook. Maar het kan ook druk zijn. Toen we afgelopen zomer een paar maanden rondvoeren in de Baltische zee; Oost Zweden en Finland, was het qua werk erg druk met lopende opdrachten. Goed plannen is dan een must. Wanneer kan ik rustig een sollicitatiegesprek doen met skype of face-time? Wanneer heb ik tijd om te searchen, wanneer kan ik bellen?

Het is belangrijk om de workload goed in te schatten en ‘nee’ te durven zeggen tegen nieuwe opdrachten en verwachtingsmanagement. Natuurlijk moet het werk gedaan worden, maar je hebt ook te maken met reisplanning, zeilen op soms een onrustige zee, navigeren en bootonderhoud.

Werken op een hobbelige zee? Tja, dat lukt lang niet altijd. Maar toch lig je voor het grootste gedeelte van de tijd in een haven of voor anker. Natuurlijk is het niet altijd leuk als je na een lange tocht niet kan aanschuiven met een biertje in de zon, maar de mail moet gecheckt worden en gemiste telefoontjes beantwoord. Maar goed, het blijft voor mij veel beter dan dag in dag uit op kantoor zitten.

Onze plannen even op het droge

Voor mij is er qua manier van werken weinig veranderd door Corona. Wel was mijn productiviteit even wat lager toen de Corona-maatregelen van kracht werden. Maar dat kwam vooral omdat we in de startblokken stonden om te vertrekken! Ons plan was om op 1 april los te gooien. Dit voorjaar wilden we via Zuid-Engeland naar Bretagne en vervolgens afzakken via West-Frankrijk. Noord-Spanje stond in de planning voor de zomermaanden en daarna langs de Portugese kust om te overwinteren in Zuid-Portugal of Sevilla. Onderweg zouden we gewoon blijven werken en af en toe terug naar huis gaan. Maar Corona heeft onze plannen vertraagd.

We hopen volgend jaar te gaan en daarna de Atlantische Oceaan over te steken en in het Caribisch gebied te gaan zeilen. En dan? Het is onze grote droom om daarna door te zeilen naar de Pacific.

Ik baalde dus enorm dat het niet door kon gaan en zat halve dagen naar het nieuws te kijken….

En natuurlijk is er wel het een en ander in de markt gebeurd. Van de ene op de andere dag werden opdrachten ingetrokken. Dat geeft natuurlijk geen positieve energie. Gelukkig lijkt de boel zich weer wat te stabiliseren en heb ik weer een paar opdrachten om op te focussen. En ik gebruik deze periode om me te ontwikkelen en alternatieve manieren te bedenken om met locatie onafhankelijk werken, genoeg brood op plank te houden de komende jaren. Zo ben ik een aantal opfriscursussen gaan volgen op het gebied van websites bouwen, SEO en online-marketing.

werken op het dek
Foto’s: Elvira Tibboel

Tips voor toekomstige digital nomads

In de loop der jaren heb ik veel mensen ontmoet die graag locatie onafhankelijk willen werken, maar niet goed weten hoe ze dat moeten aanpakken.

  1. Bedenk goed wat jouw drijfveer en motivatie is. Wees daar dan ook transparant over. Bespreek het, draag het uit in je netwerk en tref voorbereidingen.
  2. Als je op zelfstandige basis gaat werken, zorg er dan ook voor dat je wat gespaard hebt. In het begin kan het even duren voordat je een regelmatige inkomstenstroom hebt.
  3. Als het is omdat je wil reizen en ondertussen wil blijven werken, bedenk dan ook goed hoe je het wil inrichten. Wanneer ga je reizen? En wanneer en waar werken?
  4. Wees voorbereid en zorg dat je opdrachtgevers of je werkgever kunt overtuigen. Het beeld van de Digital Nomad met de laptop in een hangmat, is niet waar de meeste opdrachtgevers warm voor lopen.
  5. Verder is het goed om van jezelf te weten hoe productief je bent en onder welke omstandigheden je efficiënt werkt. Maak afspraken op basis van output en resultaten. En zorg dan ook dat je die afspraken nakomt.
  6. Als het door omstandigheden anders loopt, communiceer dat dan ook op tijd. Communicatie, transparantie en verwachtingsmanagement is nog belangrijker als je op afstand werkt. Want degene voor wie je werkt, ziet je niet “je uurtjes” maken op kantoor.
  7. Mocht je toch afspraken maken op uren-basis, houdt dan ook goed bij. Zelf gebruik ik hiervoor Toggl.
  8. Het is goed om je van tevoren te realiseren dat “remote” werken, de nodige discipline vraagt, evenals een zelfstartend vermogen en een behoorlijk verantwoordelijkheidsgevoel.

Misschien heb je door de Corona Crisis de afgelopen weken kunnen ervaren hoe het is om thuis te werken. Als het je goed bevalt, en je de juiste motivatie, skills en persoonlijke eigenschappen hebt, zou ik zeggen: “Ga er voor!”.

Werken op de boot

Virtueel en remote recruiten

Hoewel ik hier in het verleden vaak discussie over heb gehad met vakgenoten, weet ik uit ervaring dat recruitment bij uitstek een vak is dat geschikt is om remote te doen. Vooral het searchen, sourchen en benaderen van kandidaten, kun je overal doen. En voor een telefoongesprek maakt het ook niet uit waar je zit. Het is wel handig als je al een warm netwerk hebt, met name voor het vinden van (nieuwe) opdrachten.

Mijns inziens is het niet per se noodzakelijk om het bedrijf en de opdrachtgever live gezien te hebben om opdrachten succesvol in te vullen. Een zorgvuldige vacature-intake kan ook online gebeuren, evenals selectiegesprekken. Ik heb ook wel eens een opdrachtgever gehad die me een virtuele tour door het kantoor gaf. Dat was leuk en daar haal je ook veel informatie uit.

Maar er zijn oneindig veel meer taken en functies waarbij het eigenlijk niet uitmaakt waar je ze doet. Zoveel is er in de afgelopen “Corona tijd” wel duidelijk geworden!

De toekomst van locatie onafhankelijk werken

Ik denk dat het beeld van plaats- en tijdsafhankelijk werken door deze hele Corona Crisis behoorlijk is veranderd, in positieve zin welteverstaan. Tot voor kort, stonden lang niet alle opdrachtgevers en werkgevers positief tegenover thuis of op afstand werken. Overigens hebben mijn kandidaten er eigenlijk nooit moeite mee gehad. Maar de laatste weken werkt heel Nederland thuis, dus feitelijk remote.

Ik verwacht dan ook dat het in de toekomst veel minder moeite kost om opdrachtgevers te overtuigen dat het voor het succesvol uitvoeren van opdrachten niet uitmaakt waar je zit. Het gaat om het resultaat. Nu nog even afwachten hoe de arbeidsmarkt zich ontwikkelt de komende tijd…. Want daar ben ik als recruiter dan wel weer van afhankelijk.

Hoe denk jij erover? Zelf bepalen waar en wanneer je werkt of toch liever gewoon op kantoor?

Over dit Wereldwijf: Elvira Tibboel - Nederland

Elvira Tibboel - Nederland
Hoi! Ik ben Elvira, woon gewoon in Nederland met gezin en beestenboel. Ik werk grotendeels locatie onafhankelijk. Maar nu de dochters binnenkort uitvliegen, kan ik mijn inwendige Globetrotter meer ruimte geven. De laatste jaren zeilden we in etappes door Europa. En nu wil ik langer, meer en verder weg. Hoe pak ik dat aan? Ik schrijf erover voor De Wereldwijven.