Mijn moeder zei: ‘Jij trouwt alleen met een Marrokkaanse man.’

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 2 juli 2020Tags: , , , , ,

Persoonlijk vind ik een huwelijk een mooi gegeven dat betekenis geeft aan de liefde tussen twee mensen. In mijn naaste omgeving ken ik enkele echtparen die verschillende etnische achtergronden hebben. Dit lijkt mij een mooie en bijzondere verrijking voor de betrokkenen. Je kunt dan de cultuur en de gewoontes van elkaar leren.

Helaas ken ik haast geen interraciale huwelijken met een Marokkaanse of Turkse levenspartner. Onbekend maakt onbemind! De liefde is een prachtig iets en behoort geen kleur te hebben, want je wordt tenslotte verliefd op een persoon en niet op een etniciteit.

20 jaar ongelukkig

Ik moet eerlijk bekennen dat mijn moeder mij uitdrukkelijk op mijn hart drukte om absoluut alleen met een Marokkaanse man te trouwen. Er was totaal geen ruimte om mijn mening te delen, aangezien mijn voorkeur altijd uitging naar een jongen of man die geen Marokkaanse roots had. Mijn moeder was resoluut en haar woord was wet in huis, dat is de reden geweest dat ik niet voor mijzelf durfde op te komen om mijn hart te volgen.

Ik ben 20 jaar lang getrouwd geweest met een Marokkaanse man die mij niet gelukkig maakte. Na mijn echtscheiding heb ik mijzelf een belofte gemaakt om niet meer naar mijn moeder of derden te luisteren wat de liefde betreft. In de Marokkaanse gemeenschap is de sociale controle erg groot en dat is tevens een van de redenen dat mijn moeder destijds zo handelde. Daarom kan ik het haar ook niet geheel verwijten, zo is zij tenslotte opgevoed en zij is van de eerste generatie. Mijn kinderen geef ik een andere opvoeding mee en zij hebben zelf de keuze met wie zij een relatie aan willen gaan. Zolang zij happy zijn, ben ik dat ook!

Interraciale huwelijken en BLM

Na de kwestie van Black Lives Matter, heb ik dialogen gehouden met mijn vriendinnen, maar ook met Marokkaanse kennissen. Met name met die kennissen heb ik het gehad over interraciale huwelijken en vooral met een donkere partner. Scheve gezichten werden er direct getrokken en ik werd zelf verbaal aangevallen door een dame die het een 100% NO-GO vond. Zij zou haar kinderen niet meer willen zien als zij met een donker persoon thuis kwamen…

Toen ik zei dat ik haar reactie racistisch vond, raakte zij gepikeerd. Ik onderbouwde mijn mening en zei dat er nergens in de Koran staat dat men niet met een donker iemand mag huwen. Een moslim is een moslim! Ze kapte het gesprek met mij af en riep mij tenslotte nog toe dat ik te ‘verkaasd’ was! Jammer dat zij niet verder met mij in gesprek bleef, want dan had ik mijn visie uiteen kunnen zetten. Zoals jullie kunnen lezen heerst er binnen de Marokkaanse gemeenschap ook discriminatie naar mensen met een donkere huidskleur. Spijtig en verdrietig vind ik dit.

Maar mijn moeder zou het ook nooit accepteren als ik met een Nederlander thuis zou komen, ook al ben ik een volwassen vrouw van boven de 50!

Mocht ik een nieuwe man leren kennen die een andere etniciteit heeft, dan hoop ik stiekem een klein beetje op een man met een donkere huidskleur. Ik zal dan met trots en met vlinders in mijn buik naast hem lopen. Enne de (hatelijke) blikken die ik dan misschien toegeworpen krijg, zal ik dan maar wijselijk negeren.

L’amour est belle, trés belle !!!

WIL JE REAGEREN OP DIT ARTIKEL? STUUR DAN EEN MAILTJE NAAR REDACTIE@DEWERELDWIJVEN.COM

LEES HIER EERDERE ARTIKELEN VAN SAFIERAH

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.