Bedrijf van een wereldwijf – Good Safari, een unieke reiservaring in Tanzania

door gepubliceerd op 3 juli 2020Tags: , , ,

Marjolein is ingenieur, natuurfan en sociaal ondernemer. Ze is oprichter en eigenaar van reisbureau Good Safari en woont in Arusha, Tanzania.

Wie is Marjolein?

Ik ben geboren in Delft en opgegroeid in de omgeving van Haarlem. Mijn ouders waren en zijn reislustig. Van huis uit ben ik civiel technisch ingenieur maar ik startte mijn carrière bij de Dierenbescherming. Nadat ik de Partij voor de Dieren in 2002 mede had opgericht, heb ik in 2004 de switch gemaakt van dieren naar mensen. Ik werkte onder andere voor het Rode Kruis, Plan Nederland en andere grote ontwikkelingsorganisaties. Ook was ik woordvoerder van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Bert Koenders. En verder ben ik moeder van drie kinderen (14, 16 en 18 jaar) en ondernemer. Ik hou van lezen, wandelen in de natuur en reizen.

Hoezo Tanzania en waarom een reisbureau?

Mijn grote droom was echter altijd om in Afrika te wonen en te werken in het buitenland. Samen met mijn man hebben we, vier jaar geleden, de stap genomen en zijn we naar Tanzania vertrokken. Mijn man begon een hotel en ik een reisbureau, Good Safari. We willen graag bijdragen aan de ontwikkeling van dit land maar dan wel op een structurele manier en ik denk dat we dat nu doen door mensen in Tanzania te helpen met een baan. Ik hou ontzettend veel van de natuur en de dieren hier. Zo veelzijdig en mooi. Niet voor niets is Tanzania natuurlijk één van de top bestemmingen voor safari’s. Maar Tanzania is méér!

Ik wil mensen ook graag het andere Tanzania laten zien: de lokale markten, de vele dorpjes, ontmoetingen met Tanzanianen al wandelend door de omgeving. Natuurlijk gaan onze klanten de Serengeti in en zien ze de natuur en de vele wilde dieren maar daarnaast bieden we ook een ander gezicht van Tanzania, dat van mensen. We heten Good Safari omdat onze trips goed in elkaar zitten. De route is logisch, de auto’s zijn uitstekend onderhouden en de accommodaties die we aandoen, heb ik allemaal persoonlijk bezocht.

Ik geniet om mensen de reis van hun leven te bezorgen, om hen vooraf te adviseren en samen een programma samen te stellen en alles voor hen te regelen. Ja, ik doe alles zelf en wil dat graag blijven doen. Heel groot hoef ik met Good Safari niet te worden, wel heel goed. Maar behalve het hotel en ons reisbureau, doen we ook andere dingen die goed zijn voor het land.

Dus Good Safari is ook sociaal ondernemen?

Jazeker. Zoals ik al zei, we willen graag bijdragen aan de structurele ont- wikkeling van het land. Banen voor mensen maar ook de bescherming van natuur en dier. Ik plant dit jaar bijvoorbeeld 10.000 bomen in onze directe omgeving. Verder ondersteun ik een project om stroperij tegen te gaan, help ik een lokaal opvangcentrum voor zwerfhonden en ben ik adviseur voor een stichting die microcredieten verzorgt. Overigens mag dit aantal projecten nog best toenemen!

Hoe breng je balans tussen je (gezins)leven hier en familie en vrienden in Nederland?

Onze familie en vrienden wonen in Nederland. Maar mijn gezin is in Tanzania en dat is voor nu het allerbelangrijkste. Als straks mijn oudste zoon naar Nederland gaat om te studeren zal ik veel vaker heen en weer gaan, maar nu reis ik toch ook al snel drie tot vier keer per jaar naar Nederland.

Uiteraard probeer ik ook altijd mensen over te halen om naar Tanzania te komen want als je 10 uur in de auto kunt zitten voor een week win- tersport dan is 10 uur in het vliegtuig naar Tanzania helemaal niet zo ver. Mijn ouders komen twee keer per jaar en we bellen regelmatig. Sommige vriendinnen zie ik nu zelfs vaker dan toen ik nog in Nederland woonde.

Wat is je levensmotto?

Geniet en doe goed.

Stuitte je op weerstand vanuit je directe omgeving?

Ik trek me eigenlijk nooit zoveel aan van de mening van andere mensen. De enige mensen die iets te zeggen hadden over deze beslissing, waren mijn kinderen en mijn man. De mensen die het slecht vonden om onze kinderen, al bijna pubers, uit hun omgeving te halen zouden ze nu eens moeten zien! Open wereldburgers zijn het geworden, met hun blik naar buiten en veel liefde voor de natuur en respect voor andere culturen. Ik ben ongelooflijk trots op ze…

Wil je dit interview verder lezen? En meer lezen over al die initiatieven en ondernemingen van de wereldwijven die de wereld een beetje mooier maken? Bestel dan HIER het boek Bedrijf van een wereldwijf – 35 portretten van ondernemende Nederlandse vrouwen wereldwijd

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.