Dromen van reizen met Saskia: Lang leve de Roadtrip!

De afgelopen weken was er een ware run op de camperverkoop en -verhuur in de VS. Ze gaan als zoete broodjes over de toonbank en wie nu nog hoopt er een te kunnen huren, komt bedrogen uit…

Met de naderende zomer realiseert Amerika zich dat sommige staten nog behoorlijk op het Corona-slot zitten. Veel Amerikanen zien vliegen nog niet als een veilige optie en hoewel een hotel boeken nog wel zal lukken, ziet het ernaar uit dat je je vakantie in het hotel gaat doorbrengen omdat die leuke lokale winkeltjes en restaurants nog dicht zijn. Of beperkt open. En voor attractieparken en andere toeristische trekpleisters moet je vooraf reserveren voor het gelimiteerde aantal toegangskaarten per dag. Dat belooft dus vooral een stress-vakantie.

Precies wat je niet wilt… De eigen auto dan? Dat overnacht wat lastig, zeker met een gezin. En een tentje in de achterbak is niet voor iedereen. De camper? Met je eigen huis op wielen en vrijelijk gaan en staan waar je wilt, is de oplossing! Je kunt behoorlijk in zelf quarantaine leven -je hapje, drankje, slaapje: alles past in die kar- maar toch een vakantiegevoel weg-van-huis hebben! De camper, of de R(ecreational) V(ehicle) zoals we die hier noemen, is wat de sleurhut is voor menig Nederlander: een eigen huis ergens onder de zon.

America the Beautiful: lang leve de Roadtrip!

Ik beken, in het begin had ik er echt zwaar mijn twijfels over. Het voelde als niet het echte avontuur: het slapen onder canvas en het (denkbeeldig?) gesluip van een of ander beest rondom je tent. Of in het donker zoeken naar lucifers voor de gaspit waarvan het gastankje tot overmaat van ramp bijna leeg blijkt. Of ’s ochtends vroeg de rits openen om eindelijk die plas te doen waar je al twee uur over lag te draaien, “ga ik wel, ga ik niet de kou in?” Zo’n RV is verre van primitief toch? Je hebt een keuken met oven en koelkast, een bed met leeslampjes en kastjes waar je je kleren in kwijt kunt, je hebt een toilet en… je vindt alleen je eigen haren in je eigen douche putje.

America the Beautiful: lang leve de Roadtrip!

De smaak te pakken!

Maar na onze eerste roadtrip, de klassieker waar rondreizen naar Amerika graag mee adverteren, was ik om. Het was in de voorjaarsvakantie en we deden het rondje Zion, Bryce Canyon, Arches en de Grand Canyon en oh! Wat was het koud in de Grand Canyon! Hoe heerlijk om na een wandeling die eindigde in een sneeuwstorm de warme RV in te stappen, een hete douche te kunnen nemen zonder weer de kou in en uit te hoeven. En bonus, ook al is zo’n ding groot, de meeste campgrounds zijn er prima op ingericht en vaak heb je nog een waanzinnig mooi plekje ook! Je zet de kar neer, haalt de campingstoeltjes tevoorschijn, steekt de firepit aan en staart in de vlammen met een koel biertje onder handbereik.

America the Beautiful: lang leve de Roadtrip!

Dus na roadtrip éen, volgende al spoedig nummer twee, en drie, en … Ja, wij vinden die grote bak ideaal voor onze reizen door dit land. Je hebt alles bij de hand, geen gezoek naar een slaapplek met drie kinderen en je zet ‘m neer waar je op dat moment denkt, dit is een fijne plek! En … de RV is niet alleen leuk voor kleine maar zeker ook grote kinderen! Ondanks dat die van ons niet precies meer op de slaapbanken passen, mopperen ze daar niet over. Sterker, onze oudste zwaait dit jaar af naar de universiteit en toen we hem vroegen waar hij zijn laatste (?) familietrip naartoe wil gaan, zei hij gelijk: een RV trip.

America the Beautiful: lang leve de Roadtrip!

Hij heeft nu de hele route uitgestippeld en ruim voordat de Corona-crisis zich aandiende, hadden we de huur van de RV voor de trip al vastgelegd. Hoewel we nog niet zeker weten of alle nationale parken die op de route liggen open zijn, zijn we wel verzekerd van een dak boven ons hoofd.

America the Beautiful: lang leve de Roadtrip!

Voor De Wereldwijven neem ik jullie de komende weken graag mee op een aantal geweldige routes door America the Beautiful. De laatste tijd komt het land (politiek) negatief in het nieuws, maar wát is dit toch een fantastisch mooi en divers land! Je kan volledig opgaan in de landschappen van bergen, meren, uitgestrekte bossen, woestijnen, duinen, diepe kloven en zoveel meer. Tot snel!

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Saskia van Alphen - VS
Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.