Fietsen naar het laatste paradijs aan zee in Portimão, Algarve

Mirjam Collens Portugal
door gepubliceerd op 6 juli 2020Tags: , , ,

Echt onder de indruk was ik niet van Portimão. Het doet me denken aan Benidorm; de hoge gebouwen en het ‘frietje van Pietje’-gehalte. Ik denk dat veel toeristen deze stad overslaan, op weg naar een plek die nog niet zo volgebouwd is en meer pure schoonheid laat zien. Toch kan je je soms vergissen. Het is niet altijd what you see is what you get. Portimão verraste mij tijdens een weekje vakantie mét een prachtig, verborgen stuk natuur.

Om als inwoner van Portugal nog nooit de Algarve te hebben bezocht, kan eigenlijk niet. Afgelopen zomer werd het dan ook hoog tijd om als Noorderling wat meer van het Zuiden te ontdekken. Toegegeven: de zon doet daar meer zijn best en de wind wat minder. Het ideale vakantieweer dus om af te zakken naar de Algarve. Hier hoorde ook een weekje Portimão bij. Antonio en ik zochten er vrienden op bij wie we verbleven. Je weet vast wel hoe dat gaat als je vakantie viert bij locals: je komt op plekken die je anders nooit had gezien.

Het laatste paradijs aan zee in Portimão (Algarve) verdwijnt

Fietsen naar de zee

Met hun tips, routes en fietsen mee, gingen vriendlief en ik dagelijks op pad. Yes! Fietsen! Dat is al een heerlijkheid op zich. In Porto heb ik dat inmiddels opgegeven. Geef mij maar een plat wegdek en dat is het hier grotendeels. We startten onze fietstocht vanaf het gezellige, oude stadscentrum richting het strand. Het fietspad liep lang de rivier Arade, die verderop uitmondde in de zee. Uiteraard is het geen Nederland en zijn Portugezen geen sjezende Hollanders óf fietspaden gewend. De fietsbel heeft een hoop leed voorkomen, zullen we maar zeggen.

We fietsten over een boulevard, langs smalle weggetjes en over zandwegen met mooie vergezichten. We stopten even bij een haventje waar je ziet waar het geld zit: poepsjieke bootjes! In deze omgeving zagen we het Engelse en Nederlandse publiek al snel toenemen. Niet het studententype Engelsman of Hollander die je gewend bent in Porto. Meer het goed bruin (NL) of medium rare (EN) gebakken, gepensioneerde type. Hebben ze toch goed voor elkaar!

Het laatste paradijs aan zee in Portimão (Algarve) verdwijnt

Hollandse snacks?

Bij het strand aangekomen, komt toch dat Benidorm-achtige gevoel naar boven. Het oog ontkomt niet aan de vele gebouwen. Veel zijn hotels die toeristen voorzien van hun behoeften. Zonder toeristen geen goede economie hier. Maar toch: een toerist kiest toch juist een bestemming in de Algarve uit om te kunnen genieten van de natuur? Van juist ‘het Portugese gevoel’? Expats uit ons eigen land hebben hier flink terrein gewonnen, is ook aan de menukaarten van restaurants te zien. Ik heb nooit begrepen dat je tijdens je vakantie in het buitenland persé Nederlands moet eten. Je wilt toch genieten van de keuken uit dát land? En toch… juichte mijn ziel nu een beetje dat ik hier Hollandse snacks om elke hoek kon halen.

Het laatste paradijs aan zee in Portimão (Algarve) verdwijnt

Onder het mom van “ik laat jou een Nederlandse kaassoufflé” proeven, nuttigden we die verderop aan een strandje. We hadden er inmiddels wel een hele wandeling op zitten. De fietsen hadden we aan het begin geparkeerd, om zo over alle stranden te lopen. Iets wat van ver komt, is immers bijzonder. En dat klopte! We eindigden op een idyllisch strandje waar massatoerisme en de lelijke gebouwen uit het zicht waren. Dus Portimão heeft die schoonheid wel, alleen moet je het weten.

Suppen en peddelen

We ontdekten op een andere dag, dat er net wat verderop een verborgen natuurgebied op ons wachtte. We gingen naar Praia João d’Arens, een fantastisch strandje! Onze vrienden zijn gedreven surfers die elke baai weten te vinden, te voet of ter peddel. Deze keer gingen we suppen. Waarschijnlijk om ons ´groentjes´ niet teveel af te laten gaan. Alhoewel dat suppen ook niet zo makkelijk bleek als dat het eruit ziet! Al peddelend, vallend en zwemmend kregen we mooie uitzichten te zien op het land vanaf het water. Van hieruit kon je ook naar andere, verborgen baaien suppen, die je te voet niet kunt bereiken. Prachtig, maar suppend zag ik dat bij mij niet gebeuren. Ik ging alle kanten op, behalve de juiste.

Het laatste paradijs aan zee in Portimão (Algarve) verdwijnt

Nog meer 5-sterren hotels

Op aanraden van dit stel, liepen Antonio en ik door het stukje paradijs achter Praia João d’Arens: Ponta João d’Arens. Dit natuurgebied lag meters boven het strand en gaf een panoramisch uitzicht. Terwijl alle zonaanbidders de hele dag onwetend op hun handdoekje bleven liggen, profiteerden wij hier juist van. Op enkelingen na, waanden wij ons in stilte met elke keer weer een spectaculair uitzicht. We genoten van de kliffen, rotsformaties, bijzondere vogels en heel veel groen op ons pad. Heel ver beneden zagen we de kleine baaitjes waar onze vrienden over vertelden. Van die baaitjes die overigens gebruikt worden voor stiekeme ontmoetingen en waar men denkt veilig naakt te zonnen. Even naar boven kijken mensen, joehoe!

Het laatste paradijs aan zee in Portimão (Algarve) verdwijnt

Dit uitgestrekte natuurgebied is een must visit. En ik zou zeggen: ga erheen, nu het nog kan…
Met ongeloof hoorden we van onze vrienden dat dit stukje natuur vernietigd zal worden. Er zijn plannen om op deze plek drie nieuwe vijfsterrenhotels te bouwen. Waarom? Omdat er nog niet genoeg zijn in Portimão? Het lijkt erop dat geld (toerisme) wint van natuur die steeds meer verdwijnt in een stad die toch heel veel flair blijkt te hebben. Heeft deze gemeente er goed over nagedacht dat toeristen weg kunnen blijven als de natuur waar ze voor komen, er niet meer is?

Het laatste paradijs aan zee in Portimão (Algarve) verdwijnt

Onze vrienden en andere inwoners van Portimão vinden dat dit stukje natuur met al zijn biodiversiteit en landschap beschermd moet worden; Het laatste paradijs aan zee in Portimão. Daarom hebben ze zo’n 1000 handtekeningen verzameld om deze plannen te stoppen. Ze gaan door totdat de gemeente naar hen luistert en beseft hoe belangrijk dit natuurgebied is.

Het laatste paradijs aan zee in Portimão (Algarve) verdwijnt

Wanneer er aandacht is voor de natuur en het belang hiervan, is Portimão zeker een bezoek waard!

Over dit Wereldwijf: Mirjam Collens - Portugal

Mirjam Collens - Portugal
Ola! Ik ben Mirjam, een Rotterdammer die vanwege de liefde in 2018 haar stad inruilde voor een plaatsje vlakbij Porto. Met mijn artikelen wil ik de lezer informeren, inspireren en motiveren. Van locals met een bijzonder verhaal tot aan mooie plekjes en levenswijzen. Goede initiatieven die een betere wereld & het welzijn van mens en dier bevorderen hebben mijn aandacht.