Bedrijf van een wereldwijf. Desirée: ‘Je kunt alleen rijk zakendoen als je besluit je eigen unieke levenspad te volgen!’

Desirée Murk is coach van de programma’s Reset jezelf naar Overvloed en Fluitend op pad, auteur en internationaal trainer van Rijk zakendoen.

Herinner je je dat je wel eens zaken hebt gedaan en dat alles vanzelf leek te gaan? Er kwam een nieuw contact voorbij dat heel nuttig bleek en toen gebeurde er iets dat de zaak nog een extra duw in de goede richting gaf en ineens kwam uit onverwachte hoek verrassende aandacht…

Effortless effort

Uiteindelijk had je goede zaken gedaan en keek je er met een rijk gevoel op terug. Je had als het ware een trein in beweging gezet. Steeds meer mensen sprongen op de trein, de trein vond als vanzelf zijn spoor en op het einde had iedereen in die trein rijk zaken gedaan. Het was moeiteloos werken geweest.

En herinner je je dat je eens zaken deed en het wel een strijd leek? Je was aan het trekken en duwen om mensen proberen over de streep te trekken. In het meest positieve geval had je op het einde je doel bereikt, maar je lag op apegapen. Je had sterk het gevoel het allemaal alleen te hebben gedaan. Je voelde weinig waardering van anderen en ergens spookte de vraag: ‘Is dit het nou?’

Dat is het verschil tussen bomen die moeiteloos groot groeien en bloeien en bomen die troosteloos ‘doodbloeien’.

Ik weet zeker dat je allebei de vormen kent. Het eerste voorbeeld is typisch ‘rijk zakendoen’. Alles werkt mee en het voelt alsof je van alle kanten geholpen wordt, zelfs door ‘toeval’. In financieel-economisch opzicht is je doel behaald en je voelt je ook innerlijk rijk vervuld. En natuurlijk is er rijke vervulling voor je omgeving want je levert waarde.

Vind je eigen pad

De tweede vorm, zeg maar arm zakendoen, ken ik zelf ook goed. Hoe vaak heb ik projecten gedaan waarbij ik mij liet verleiden om op eigen kracht te werk te gaan. Onderweg wat hindernissen? Harder duwen en een snelle oplossing zoeken! Doel bereikt? Dat smaakt naar méér, er ontbreekt iets! Omdat ik niet bij mijn wortels bleef, begon de onrust. Ik stond niet dicht bij mijzelf. Ik luisterde niet genoeg naar mijn onderstroom, naar het unieke pad dat ligt uitgestippeld voor mij. Door vele jaren van zelfreflectie en het ondersteunen van andere ondernemers in het reflecteren, kwam ik in contact met mijn pad. Vanaf het moment dat ik in contact stond met mijn pad heb ik ervaren dat zakendoen ook anders kan, namelijk rijk!

Are you ready to take your own path?

Ik herinner mij dat ik jaren geleden voelde dat ik heel graag internationaal mijn visie van rijk zakendoen wilde delen. Ik wist dat er een congres in India aankwam en had sterk het gevoel dat mijn pad over India zou lopen. Ik besloot een aanvraag in te dienen. En het lukte! Ik was heel blij.

Bedrijf van een wereldwijf. Desirée: "Je kunt alleen rijk zakendoen als je besluit je eigen unieke levenspad te volgen!"

De stroom van overvloed

Maar die uitnodiging was nog maar het begin! Een week nadat ik gehoord had dat ik naar India mocht, werd ik gevraagd of ik daar ook nog een sessie over Corporate Social Responsibility wilde faciliteren! Ik was aangenaam verrast. Hier had ik van tevoren helemaal niet op gerekend. Nog een week later kwam er opnieuw een aanvraag: of ik een training wilde geven aan aankomende trainers. Ik nam de stroom van overvloed dankbaar in ontvangst. Uiteindelijk vertrok ik opgewonden naar India.

Een dag voordat ik de sessie ‘Rijk zakendoen’ zou geven, viel mijn oog op de Times of India. Op de voorpagina stond een diagonale balk met daarin de woorden: ‘Ready to take your own path?’. Dit toeval raakte precies de kern van rijk zakendoen: je kunt alleen heel rijk zakendoen als je besluit je eigen unieke levenspad te volgen!

Fluitend op pad

Je begrijpt hoe mooi het was toen ik de volgende dag mijn sessie Rijk zakendoen met deze krant kon openen. Kortom, door mijn gevoel dat mijn pad door India zou lopen, is er een trein gaan rijden. Gaandeweg sprongen er steeds meer toevallige ontmoetingen op de trein en moeiteloos deed ik heel rijk zaken. Inmiddels heb ik in meer dan dertig landen wereldwijd trainingen Rijk Zakendoen, Reset jezelf naar Overvloed en Fluitend op pad gegeven. Dat had ik me nooit voor kun stellen toen ik naar India vertrok!

Overigens heeft rijk zakendoen niets te maken met hard, veel of juist weinig werken. Het gaat erom dat je moeiteloos een blijvende oogst hebt gezaaid. Vaak zitten daar veel uren in, maar die voelen niet als hard werken. Ga eens terug in je herinnering naar een moment waarop je moeiteloos zaken deed. Als je het zo snel niet weet, ben je waarschijnlijk aan het nadenken in je hoofd. Ga dan maar even goed op je stoel zitten zodat je beide voeten stevig op de grond staan, adem diep in en uit en stel jezelf de vraag: ‘Wanneer deed ik heel rijk zaken?’ Luister naar wat er naar boven komt. Het hoeft niets groots te zijn, het mag heel klein zijn. Als je jezelf nog een paar keer dezelfde vraag stelt, zul je zien dat er steeds meer situaties bij je opkomen.

Zie je dat jij alles in je hebt om rijk zaken te doen? Je hoeft er niet naar op zoek: het is er al!

De primaire business van zakendoen is verrijken

Zaken die de grootste verrijking opleveren zijn zaken die financieel-economisch interessant zijn én tegelijkertijd persoonlijk rijke vervulling geven én maatschappelijk rijke vervulling geven. Ik bekijk het holistisch: dat wil zeggen niet vanuit verschillende delen of hokjes. Ik zie alles als een geheel. Zo geven bepaalde zaken niet op één deelgebied verrijking, maar verrijkt het ene het andere ook weer. Dan blijken verschillende puzzelstukjes samen een puzzel te vormen.

Ik zal een voorbeeld geven. Voor JCI – een netwerkorganisatie om betere leiders te creëren – ben ik organisator geweest van een nationaal congres over spiritualiteit. Spiritualiteit is een thema dat de onderstroom voert in mijn werk als innovatieadviseur met ondernemers. Op diezelfde spirituele onderstroom geef ik vorm aan de opvoeding van onze kinderen en aan mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Sommige mensen begrepen niet waarom ik zoveel tijd en energie in een congres stak dat mij persoonlijk financieel niets opleverde. Sterker nog, in die tijd had ik ook zaken kunnen doen die financieel wel interessant waren geweest voor mij.

Maar de clou is voor mij dat alles elkaar verrijkt, doordat alles wat ik doe – gezin, werk, JCI, persoonlijk – op dezelfde onderstroom is gebaseerd. Alleen al de nieuwe contacten die ik door dit congres opdoe, zijn nuttig voor mijn werk. Ook ben ik door het congres colleges business spiritualiteit gaan volgen. Ik trek de lijn nog verder door. Als één persoon zaken doet die echt verrijken – financieel-economisch en persoonlijk en maatschappelijk – werken ze ook verrijkend voor andere mensen en andere bedrijven. Het vermenigvuldigt zichzelf. Dus als je zelf rijk zaken doet, geef je anderen ook de kans om rijk zaken te doen. Hierin ligt de grote winst!

Wil je dit interview verder lezen? En meer lezen over al die initiatieven en ondernemingen van de wereldwijven die de wereld een beetje mooier maken? Bestel dan HIER het boek Bedrijf van een wereldwijf – 35 portretten van ondernemende Nederlandse vrouwen wereldwijd

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.