Een oproep uit een Keniaanse vrouwengevangenis: Veel onderbroeken graag!

Susanne van Lieshout - portret WP

De Corona crisis heeft invloed op al onze levens: moeders, singles, werkend of niet, in New York of in New Zeeland. Allemaal hebben we onze tekorten. We hebben ineens geen inkomsten meer, of we balen dat we niet naar de kroeg konden. We werden gek van de hele dag binnenblijven of onze verveelde kids drijven ons tot waanzin. Onze vakanties en bruiloften zijn gecanceld. We zaten vast in ons (gast)land en we weten niet wanneer we kunnen vliegen…

Toch lijken dit allemaal relatief kleine ongemakken, vergeleken met de groep vrouwen waar ik nu over ga schrijven: vrouwelijke gevangenen in Kenia. Hun grootste en meest schrijnende tekort? Onderbroeken!

Corona in de gevangenis

De Langata maximum security vrouwengevangenis in Nairobi heeft al meer dan drie maanden geen bezoekers meer ontvangen. Afgezien van basisvoedsel is de gevangenis niet meer bevoorraad. Natuurlijk kan een ieder zich de ramp voorstellen als een gevangenis besmet raakt, dan gaat het rap met het reproductiegetal. Dus besloot de overheid hier tot drastische maatregelen.

Maar als gevolg van deze maatregelen zijn er enorme tekorten. Het is namelijk normaal hier dat de familie van de gevangenen wekelijks essentiële spullen komt brengen: zeep, shampoo, ondergoed. Wie geen familie heeft, is afhankelijk van het solidariteitsgevoel van hun medegevangenen. Zo worden de weinige supplies vaak verdeeld over vele vrouwen.

Buitenproportionele straffen

De meeste vrouwelijke gevangenen in Kenia zijn veroordeeld tot erg lange straffen: tien jaar is niks. De straffen zijn buitenproportioneel; twaalf jaar voor het stelen van een telefoon. En als deze diefstal (al dan niet bewezen) met twee mensen plaatsvindt dan krijgen ze levenslang, dan wordt het door de wet gezien als ‘gewelddadig’. Maar in praktijk zijn maar weinig vrouwen gewelddadig.

Wereldwijd is ongeveer 80% van de vrouwen in de gevangenis veroordeeld voor geweldloze misdrijven zoals fraude, prostitutie en belastingontduiking. Voor de overige 20% is de grens tussen ‘dader’ of ‘slachtoffer’ vaak erg ambivalent. Huiselijk geweld, seksueel misbruik. Kenia is geen uitzondering. Hervormingen van het strafrecht zijn onderweg, maar dit blijkt een heel lang en moeilijk proces…

Paula Stichting

Terug naar de onderbroeken. Ik denk dat elke vrouw ter wereld, vrij of opgesloten, arm of rijk, zich kan indenken wat het is om geen onderbroek te hebben. En dan ook nog eens achter slot en grendel zitten. Je ondergoed is is kapot gewassen, gedeeld met je medegevangen of verdwenen van de waslijn.

Samen met de Kenyaanse stichting Crime Si Poa (Crime not Cool) geven ik en mijn twee zussen met onze Paula Foundation (vernoemd naar onze moeder Paula die een enorm groot hart had voor iedereen in nood) kleine financiële steun aan vrouwen die het heel hard nodig hebben. Deze onderbroeken-actie kwam meteen in aanmerking!

Een oproep uit een Keniaanse vrouwengevangenis: Veel onderbroeken graag!

Undie fairies

Zo hebben we afgelopen weekend op de markt 1350 onderbroekjes gekocht, in allerlei vormen, kleuren en maten. Met vier volle tassen reden we naar de gevangenis. Margaret, de gevangenis kapelaan, wachtte ons op. We mochten verder rijden door de grote bewaakte poorten. Binnen konden we onze gift afgeven aan de vriendelijke bewakingsdame. Later kregen we foto’s van veel lachende dames in hun gestreepte gevangenisjurken…duidelijk blij! ‘Yeah to the undie faries’, schreef mijn vriendin op Facebook. Kleine moeite, groot plezier!

Een oproep uit een Keniaanse vrouwengevangenis: Veel onderbroeken graag!

Wil jij de stichting van wereldwijf Susanne en haar twee zussen Marja en Lidwien en zo de onderbroekenactie steunen? Kijk dan hier!

Over dit Wereldwijf: Susanne van Lieshout - Kenia

Karibu! Na 5 jaar Myanmar en vele voorgaande landen begint voor ons een nieuw avontuur in Kenia. Ik werk als directeur en consultant/ trainer voor MDF Training and Consultancy. Onze dochter is 15. Manlief werk ook in Afrika maar niet in Kenia vooralsnog. De overgang van Azië naar Afrika is groot; Nairobi kent veel speedbumps, maar die zijn er om overwonnen te worden.