Maleisië, ik had je voor geen goud willen missen!

“Ooit gaan we gaan in het buitenland wonen”, heb ik jaren geroepen. En aan de vooravond van ons vertrek uit Kuala Lumpur denk ik terug aan dat moment twee jaar geleden. Het is een warme zomeravond. Ik sta op Schiphol met tranen in mijn ogen.

Het is een mix van het verdriet dat ik mijn familie voorlopig niet zie en het overheersende enthousiasme, de spanning en euforie om aan ons buitenland avontuur te beginnen. Nu sta ik op hetzelfde punt. Andere luchthaven. Ik neem afscheid van ons andere thuis Kuala Lumpur en ik had het voor geen goud willen missen…

Rust, reinheid, regelmaat

In het begin duurde het wel even voordat ik de voordelen ons nieuwe bestaan in Kuala Lumpur ook écht voelde in plaats van alleen heel blij naar anderen roepen. Deze afkickperiode was blijkbaar nodig om te realiseren op welke automatische piloot en in vaste patronen ik heb geleefd (en misschien ook wel beleefd). Natuurlijk gedijen we allen bij structuur. Dat wordt er van jongs af aan ingeramd met de rust – reinheid – regelmaat, maar daarbuiten is het een groot speelveld.

Voor mij betekende het echt uit mijn comfortzone stappen. Opeens was ik stay-at-home-mom. Was ik op mezelf aangewezen en moest ik opnieuw mijn sociale leven opbouwen en vriendschappen sluiten. Het was een periode van mezelf (her)ontdekken en creatieve wegen inslaan. Natuurlijk ben ik mezelf een paar keer tegengekomen, opgekrabbeld en inmiddels gewend geraakt aan het onzekere bestaan van het expat leven.

Marije Kuala Lumpur

Vijf voordelen van het expatbestaan

De roze bril wint nog altijd en de voordelen zijn vele malen sterker, zoals:

Out of my comfort zone
De werkmodus raasde nog lang als een wervelwind door mijn lijf. Pas na een paar maanden voelde ik het omslaan in een heerlijk lentebriesje. De afkickperiode transformeerde in een out of comfortzone mét roze bril. “Where did you hide your talent?” zei laatst iemand nog tegen mij. Blijkbaar moet ik eerst naar Azië verhuizen om mijzelf wakker te schudden om het onbegaanbare zijpad te nemen.

Wereldvrienden
Ineens staat mijn telefoon vol nieuwe contacten. In een korte periode deel ik lief en leed, mijn ziel en zaligheid met een groep vrienden van alle nationaliteiten. Het zijn direct intense vriendschappen, vriendinnen die in hetzelfde schuitje zitten en heel goed begrijpen welke fase je doormaakt en altijd klaar staan. Nu nog, waar we ons op deze wereldbol ook bevinden.

Be all you are
Het is alsof je weer helemaal opnieuw met een schone lei kan beginnen zonder vooroordelen en verwachtingen van anderen. Iedereen is nieuwsgierig naar elkaar. Op ontdekkingstocht naar je eigen identiteit, een nieuwe verbeterde versie van jezelf.

Wereldse bril
Tijdens mijn backpack reizen heb ik veel verschillende culturen mogen ervaren. Ergens echt wonen geeft net die extra dimensie. Ondanks de ‘expat’ stempel krijg je veel mee van het reilen en zeilen in een land en de door onze westerse ogen soms vreemde gewoonten. Deze rooskleurige toeristenblik vervaagt wanneer de donkere kant van een land naar de oppervlakte drijft. Dit versterkt dan wel weer de waardering voor ons goed geregelde kikkerlandje.

Vrijheid
Waar ik mijn vrijheid in het begin associeerde met ‘ik heb geen werk, ik doe helemaal niets’ heb ik het omarmd. Ik doe juist heel veel. Iets wat ik in Nederland in het vaste stramien nooit had gedaan, überhaupt niet over na zou denken, laat staan uitproberen.

Kuala Lumpur, 4ever in mijn hart

Van tevoren had ik niet kunnen bedenken dat ik mij zo aan het buitenland avontuur zou hechten. Mijn hart kan ik aan iemand verliezen, de liefde of waardevolle momenten. Daar is zeker een speciaal plekje bijgekomen: Kuala Lumpur. Wie had dat gedacht dat ik, de nuchtere Hollandse, het nu zo moeilijk vindt afscheid te nemen van ons andere thuis.

De laatste maanden zaten we in lockdown, met de strenge soms vreemde maatregelen waarvan de economische gevolgen goed zichtbaar zijn zoals sluiting van winkels, ondernemers die het niet redden, meer inwoners die gedwongen op een stuk karton op straat overleven door de gulheid van de medemens. Maar ondanks deze rare situatie, heb ik mijn hart verloren aan deze Aziatische stad.

Maleisië, het land met zijn vriendelijke inwoners, de meltingpot van culturen, de relaxte (of luie) levensstijl en het heerlijke eten. Ik had het voor geen goud willen missen! Hoe onze toekomst er uit ziet? Wie zal het zeggen…

P.S. Sta jij op het punt je vaste structuur op te geven? Aarzel niet, spring op die rijdende trein of stap in het vliegtuig en ga voor het onbekende avontuur!

Wil jij ook naar Azië? Boek dan bij Asia direct een individuele rondreis op maat.

Over dit Wereldwijf: Marije Walker - Nederland

Hi, ik ben Marije en ik woonde van 2018 tot 2020 met man en onze zoon in de smeltkroes van culturen en religies: Kuala Lumpur, Maleisië. Voor ons eerste expat avontuur heb ik mijn baan als marketeer opgezegd en schrijf nu (gast)blogs over mijn ervaringen, verbazingen, de momenten van het leven waarbij een vleugje zelfspot en humor niet mogen ontbreken. Ik word blij van mooie verhalen, inspirerende en positieve mensen met humor, eerlijkheid, de rauwe rafelrandjes en imperfecties. Samen de wereld een beetje mooier maken #useyourimagination