De ultieme trip door ongerept wildlife paradijs Gabon

Kim Geene
door gepubliceerd op 26 juli 2020Tags: , , , ,

Overdekt met bossen en omringd door landen als Congo en Angola, komt Gabon, een klein land aan de westkust van Afrika niet groter dan Nederland en België samen, niet vaak in het nieuws als vakantieland. Maar wie van avontuur houdt en het betreden van ongebaande paden, van ongerept natuurschoon, uitgestrekte parelwitte (op aangespoelde tandenborstels en slippers na) lege stranden en wildlife dat dichterbij komt en wilder is dan in veel andere landen, kan zijn hart ophalen in Afrika’s ‘Last Eden’.

Vanuit het kleine dorp midden in de jungle waar ik woon, is het maken van tripjes door Gabon relatief eenvoudig. Op vrijdagmiddag laden we onze 4×4 in voor een lang weekend in de wildernis van een van de bekendste nationaal parken van Gabon, Loango Nationaal Park; goed gevulde koelboxen, beddengoed, tenten, en visgerei moeten het weekend zo aangenaam mogelijk maken.

Off the road

De tocht naar Loango NP is een hele belevenis en vergt kennis van het off-road rijden. De route leidt over een savanne waar een weg ontbreekt en je slechts de sporen van je voorganger kunt volgen of op je gevoel een richting kiest in die enorme uitgestrektheid. We rijden over overstroomde bospaadjes en ondergelopen vlakten, want het is regenseizoen. Zo ver het oog reikt is er water en we hebben geen idee hoe diep het is en waar we er het beste doorheen kunnen rijden.

Ik spring uit de auto en waad voorzichtig door het water om te kijken hoe diep het is. Ik blijf toch een beetje bang voor slangen of andere beesten. We vervolgen heel langzaam onze weg en hopen maar dat we niet halverwege vast komen te zitten of dat de motor het voor gezien houdt. Het water is soms zo diep dat het over de voorruit stroomt. Wat een kick als we het halen!

De ultieme trip door ongerepte wildlife paradijs Gabon

Een ‘kudde’ apen steekt over

Het laatste stuk voert over het strand met daaraan grenzend het tropische bos, dit landschap is uniek in de wereld. We laten de banden leeglopen tot 1,5 BAR zodat de auto niet wegzakt in het zachte zand. Het is spannend omdat er om elke bocht een olifant uit het bos kan komen.

Deze keer zien we geen olifanten maar een groepje red capped mangabey apen steekt recht voor ons het strand over en verdwijnt in het bos. Hun rode pet en dramatische kreten zijn specifiek voor deze zeldzame soort. In 2009 heeft een filmploeg van de BBC zes weken doorgebracht in een boomhut vlakbij de plek waar wij verblijven, om deze soort te kunnen bestuderen en filmen.

Surfing hippo

De hut waar wij logeren staat op een landtong tussen de lagune en de zee in. Aan beide zijden is een veranda van waar we van het schitterende uitzicht en de oerwoudgeluiden kunnen genieten. De Atlantische golven beuken op het strand en we maken een strandwandeling, hopende nu toch een keer de beroemde surfing hippo te zien. Elke aangespoelde boomstam lijkt in de verte een nijlpaard, maar behalve sporen zien we niets.

Ondanks het vele eten moeten we zelf voorzien in vis die avond. Aan het eind van de middag maken we ons klaar om met de boot naar de riviermonding te varen want het schijnt het goede tijdstip en getij te zijn om te vissen. Ik vaar de boot en geniet van de magische sfeer op het water. Rechts is het dichte oerwoud en links de kale landtong met her en der struikgewas. Er hangt een mist boven het water en behalve het ronken van de motor van de boot is het eigenlijk heel stil.

Mijn ogen zijn strak voor de boot gericht om op tijd de oortjes van nijlpaarden die boven het water uitsteken te ontdekken.

Bij de eerste bocht is het raak. Ik zie drie paar oortjes boven water komen en een voor een rijzen de enorme koppen van drie nijlpaarden het water uit om te bekijken wat hen komt storen. Ik stop de motor op een veilige afstand en geniet van deze machtige beesten. Ze duiken onder en komen steeds op een andere plek weer boven. De opwinding en spanning gieren door m’n lijf.

De ultieme trip door ongerepte wildlife paradijs Gabon

Niksende pelikanen

De monding van de lagune is schitterend. Aan weerskanten is een uitgestrekt strand dat enigszins omhoog loopt waardoor je de zee erachter niet kunt zien. Het is alsof de wereld hier ophoudt. Op het strand zitten honderden pelikanen schijnbaar te niksen.

In de verte rommelt de tropische donder. We gooien onze lijnen uit en er blijkt een bijeenkomst van zandhaaien want twee keer vang ik er een aan zijn staart. Deze plek is een van ‘s werelds beste big game visplekken. Hier worden vissen gevangen tot 100 kilo. Dat geluk hebben wij die dag niet maar ’s avonds op het vuur grillen we een rouge van 15 kilo.

Bedreigde bosolifanten

De volgende ochtend in alle vroegte maken we nog een tocht over de lagune. We zijn op weg naar het zeer afgelegen dorpje Sounga, waar heel uitzonderlijk een vrouwelijke chief aan het hoofd staat. Onderweg zien we twee zwemmende olifanten. Ze wanen zich nog onbespied en zijn heerlijk aan het badderen. Met hun slurven spuiten ze water over zichzelf en elkaar en ze dobberen een beetje in het rond. We kunnen heel dichtbij komen, op een meter of 10, voordat ze lucht van ons krijgen en langzaam de kant op klimmen en in het struikgewas verdwijnen.

Wat een magnifieke beesten en wat een voorrecht deze bosolifant op deze manier nog te kunnen zien! Die wordt namelijk ernstig bedreigd in zijn voortbestaan vanwege zijn slagtanden. Een aantal weken voor deze trip is een lokale stroper en de man van een van de huishoudelijke hulpen van ons dorp gedood door een olifant. Hij was ‘s nachts op jacht vanwege het ivoor maar werd de volgende ochtend dood aangetroffen, hij was doorboord door slagtanden. De slagtanden leveren nog steeds veel op en het vlees staat ondanks de beschermde status nog steeds op het lokale menu.

De ultieme trip door ongerepte wildlife paradijs Gabon

Het dorpje met een vrouwelijke chief

We meren aan en lopen via een smal paadje naar het dorpje dat bestaat uit een paar houten hutten onder avocadobomen. Twee vrouwen zijn matten aan het weven en een derde roert in een grote pot boven het vuur. We hebben eten meegenomen en een hobbelpaard voor het eenjarige jongetje dat er woont.

We krijgen een rondleiding over de overwoekerde plantage, en tussen de half afgebrande bomen ontwaar ik bananen bomen en suikerriet. Bij het hutje ernaast ligt een berg met lege wijnflessen wat doet vermoeden dat het leven hier altijd niet over rozen gaat. Bepakt met zakken vol bananen en een gemengd gevoel verlaten we het dorp.

Exclusief en spannend kamperen

Die avond kamperen we op een uitgestrekt stuk strand onder een groepje palmbomen. ’s Nachts word ik wakker omdat ik moet plassen maar door het gaas van de opening zie ik een groep olifanten door ons tentenkamp lopen. Onhoorbaar en onverstoord verkennen ze ons kampement. Mijn hart roffelt in mijn keel en ik houd mijn adem in totdat ze hun weg vervolgen. Mijn plas houd ik maar op tot het licht is.

De volgende ochtend zien we naast de olifantensporen ook nog het spoor van een nijlkrokodil. Hij is een aantal meters naast onze tent het bos uitgekomen en de zee ingegaan. Ik laat de ochtendduik ook maar even voor wat het is.

Moe maar intens tevreden komen we aan het einde van die dag weer thuis in de stromende tropische regen. We laden de auto uit en bergen te spullen op totdat we de auto weer opnieuw inladen om een nieuw stukje Gabon te verkennen.

Over dit Wereldwijf: Kim Geene - Nederland

Kim Geene - Nederland
Hi, ik ben Kim en ik neem jullie graag mee in de bijzondere en ongerepte wereld van Gabon, waar ik vier jaar heb gewoond. En hopelijk over enige tijd ook in de belevenissen vanuit een nieuwe plek. Want na drie jaar Nederland gaat het bij mij al wel weer kriebelen.