Reizen met Saskia: Mijn meest favoriete 3500 miles in de Verenigde Staten

Als ik droom van reizen, mijmer ik al snel terug naar onze allereerste Roadtrip in de Verenigde Staten. Die staat met stip bovenaan de lijst van favorieten so far.

Inmiddels toch alweer zeven jaar geleden! De trip zelf stippelde ik uit in Engeland, een paar maanden voor ons definitieve vertrek naar de VS. Vanuit ons nieuwe thuis, Chicago, zouden we via Badlands National Park, Custer Statepark en Mount Rushmore naar Yellowstone en de Grand Tetons rijden. Een rondtrip van 3500 mijl. De kinderen hadden vanwege onze verhuizing naar de VS maar vier weken zomervakantie, en omdat ze in de VS nog niemand kenden, besloten we daar op vakantie te gaan. Zo gezegd, zo gedaan.

The Midwest - Saskia van Alphen

De lange rit tot onze eerste stop doorkruist Wisconsin, Minnesota en South Dakota. Maisvelden, de Mississippi delta en eindeloze prairie glijden traag aan onze raampjes voorbij. Het was alsof ik in de boekenserie ‘Het kleine huis op de prairie’ van Laura Ingalls beland was. Sterker, we reden langs het huis van de bekende schrijfster van de boekenserie!

The Midwest - Saskia van Alphen

Tot vanuit het niets bizar landschap opdoemt uit de weidse prairie: desolaat, gortdroog ruig landschap dat overgeleverd is aan de elementen wind en water. Land waar ieder weldenkend mens niet te voet doorheen wil kruisen. Precies. Bad Lands. Twee dagen lang vergapen we ons aan dit landschap van diepe kloven en hoge pieken. Zo droog maar vol kleur in de verschillende gesteenten. Surreële schoonheid waar gevaar overal loert. Van een beet van een ratelslang tot een zonnesteek.

The Midwest - Saskia van Alphen

Herkauwende paarse tong

Het contrast met onze volgende bestemming, het Custer Statepark, kan bijna niet groter: bergen met uitgestrekte naaldbossen en gletsjermeertjes. Bijna een alpine landschap. Een landschap dat uitnodigt om fantastische hikes te maken of gewoon rond te toeren met de auto. Al is dat laatste vooral om (veilig?) de reuzen van de Amerikaanse prairie te vinden: bizons! Indrukwekkend als ze ineens voor je de weg oversteken of naast je auto staan te herkauwen en hun paarse tong duidelijk zichtbaar is. Of besluiten door het stof te rollen. De kinderen waren muisstil in de auto.

The Midwest - Saskia van Alphen

Dichtbij dit natuurgebied ligt Mount Rushmore. Een bezoek kan natuurlijk niet ontbreken want wie Amerika denkt, ziet ongetwijfeld ook de gebeeldhouwde hoofden van George Washington, Abraham Lincoln, Theodore Roosevelt en Thomas Jefferson voor zich. Het blijkt een verrassend leuk uitje te zijn in een prachtige omgeving. Met name Lincoln maakt indruk. Steen blijkt een warme ziel te hebben, zijn ogen lijken dwars door me heen te kijken. Vlakbij ligt een ander monument, Crazy Horse. Een eerbetoon aan deze legende en Native American. Vanaf de rug van zijn paard wijst hij naar zijn land.

The Midwest - Saskia van Alphen

Pruttelen, stomen en grommen

De reis gaat verder en tijd om de tent op te zetten in Yellowstone. Je moet het zien, ruiken (!), horen, proeven en voelen. En je moet er de tijd voor nemen, niet doorheen jakkeren. Kies de dagen dat je er bent een plek, trek je wandelschoenen aan en ga op pad. Verder dan de massa doet en dan zie je pas echt hoe Yellowstone leeft.

Van de pristine Lammar Valley waar de laatste oorspronkelijk bizons grazen, naar de Canyon waar de Yellowstone River zich naar beneden stort. Van Mammoth County waar de kom-terrassen je zullen verbazen en je een sprong in Boiling River niet mag missen, naar Geyser Country waar de aarde pruttelt, stoomt, gromt, sist en spuit en waar Old Faithful nog altijd de show steelt en Morning Glory je betovert. Schiet je helemaal suf aan surrealistische foto’s bij adembenemend Grand Prismatic Spring, of zoek het rustiger Norris Geyser Bassin en West Thumb Gheyser Bassin op voor de meest heldere poelen.

LEES HIER SASKIA’S ANDERE ROADTRIP IN DE VS VERHALEN

The Midwest - Saskia van Alphen

Vijf dagen lang heeft Yellowstone ons beneveld. Figuurlijk. Letterlijk ook met alle zwavelstank maar we moeten verder. Het laatste stuk natuur van deze roadtrip zijn de machtige pieken van de Grand Tetons. We strikken de wandelschoenen en laten ons door het bootje overzetten voor een dag hike in Cascade Canyon. De ranger zegt ons goed uit te kijken naar elanden en beren, de kans dat we die spotten is groot voegt hij er lachend aan toe.

The Midwest - Saskia van Alphen

Terwijl ik de enige ben die met enige bezorgdheid de vele bessenstruiken langs het pad zie, kijkt de rest gewoon opgewekt de wereld in en …. spotten twee elanden die smakelijk eten van de wilgen. We besluiten de laatste dag onze voeten rust te geven en gaan voor een rafttocht. De pieken van de Tetons glijden aan ons voorbij terwijl bevers ijverig hun dammen bouwen.

Dromend van reizen? De overweldigende natuur tijdens deze roadtrip heeft voor altijd onze harten veroverd!

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Saskia van Alphen - VS
Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.