‘Niet de Machu Picchu, maar de weg er naar toe maakte op ons de meeste indruk.’

door gepubliceerd op 30 juli 2020Tags: , , , ,

Bij het maken van plannen om Peru te bezoeken stond een bezoek aan Machu Picchu uiteraard bovenaan. Je kunt met de trein rechtstreeks naar een stadje aan de voet van de Machu Picchu en dan met de bus omhoog. Je kunt er echter ook lopend komen. Dat is niet zomaar een blokje om, maar via hikes van meerdere dagen in de voetsporen van de Inca’s. De hikes via de oorspronkelijke Inca trails zijn vaak al meer dan een jaar van te voren uitverkocht dus we gingen op zoek naar een alternatief en kwamen uit de de Salkantay trek. Een pittige tocht van vijf dagen door de bergen, langs meren en door de jungle om uiteindelijk de Machu Picchu te bereiken.

Machu Picchu - Anne Honders

Hallo kuiten!

Een tocht van 62 kilometer door temperaturen variërend van -5 naar +30 over grote hoogtes (4.650m) en door diepe dalen (hallo kuiten!). Met onze kantoorbanen kun je nog zo vaak naar de sportschool gaan om je voor te bereiden maar +/-8 uur lopen per dag door een uitdagend landschap vraagt toch echt iets anders van je lichaam. Waar ik me vooral op verkeken had is het effect van hoogte op je lichaam. Afkomstig uit de lage landen zijn wij niet gewend wat hoogte met je lichaam doet. Doordat je door de hoogte sneller uitgedroogd raakt kun je last krijgen van kortademigheid, hoofdpijn en overgeven. Het is daarom belangrijk dat je langzaam went aan de hoogte zodat je lichaam zich kan aanpassen.

Machu Picchu - Anne Honders

In de voetsporen van de Inca’s

Was dit alles het waard? Het was zeker pittig maar het is de mooiste wandeltocht die ik ooit gemaakt heb. Je bent echt even weg van alles en iedereen en wordt bijna elk uur tijdens deze tocht verrast door de veranderende natuur met compleet andere uitzichten. Peru is een veelzijdig land met adembenemende natuur, er is geen betere manier om dit te ontdekken dan door een hike als deze.

Wat de tocht extra bijzonder maakte was de kundige begeleiding van onze gidsen. Mensen met zoveel kennis van de natuur, historie en cultuur van dit gebied. Ze zijn in de omgeving van Cusco opgegroeid en sommigen spreken soms zelfs nog de taal van de Inca’s, Quechua. In de voetsporen van hun voorouders lopen ze bijna wekelijks tochten als deze om hun land en geschiedenis te delen met bezoekers.

Machu Picchu - Anne Honders

De Efteling of de Machu Picchu

Na vier lange dagen lopen bereik je het stadje aan de voet van de Machu Picchu om zo de volgende dag zo vroeg mogelijk naar boven te kunnen gaan. Het contrast met wandelen door de natuur zonder ook maar iemand tegen te komen had niet groter kunnen zijn. Een toeristische plek gericht op massatoerisme vol met restaurants en vermaak voor haar bezoekers, wat voelde ik me er ongemakkelijk na al het moois wat we gezien en ervaren hadden.

Dan breekt de volgende dag het moment aan waar je al die tijd over gedroomd hebt, op naar de Machu Picchu! Bussen vol toeristen trekken elke dag naar boven, en eenmaal boven aangekomen voelde het meer alsof we een bezoek aan de Efteling brachten dan aan één van de zeven wereldwonderen. Bij binnenkomst volgt eerst een tour door de ruïnes waar je snel doorheen moet (vanwege alle wachtenden achter je), daarna heb je de ruimte om vrij rond te lopen op de hoger gelegen terrassen. Wat was het indrukwekkend om dit wereldwonder te mogen aanschouwen! Maar door alle drukte en het geduw en getrek van mensen om ons heen beseften we al snel dat de reis naar de Machu Picchu toe een veel diepere indruk achter heeft gelaten dan het bezoek aan deze wereldberoemde plek zelf.

Boek hier jouw reis naar Peru!

Over dit Wereldwijf: Anne Honders - VS

Hi, ik ben Anne. In augustus 2019 zijn we het expat avontuur aangegaan en vanuit Den Haag naar Houston verhuist. De komende periode staat in het teken van reizen, fotografie, schilderen, schrijven, werk zoeken en uiteraard wennen aan een nieuwe cultuur. Wat de USA me gaat brengen ontdek ik elke dag een beetje meer en dit avontuur zal ik met jullie gaan delen!