Filmen tijdens Iron Man, een van de zwaarste triatlons ter wereld

Taupo. Nieuw Zeeland. Ringgggggg. Het is nog diep in de nacht. Mijn lichaam weigert op te staan, maar mijn gedachten gaan al alle kanten uit. Zijn de accu’s opgeladen? Heb ik mijn microfoon wel ingepakt?

Na een korte check vertrekken Karel en ik stipt 20 minuten later. Op naar Iron Man, het event waar we twee maanden naartoe hebben gewerkt. Ooit leerde ik Karel kennen op een bruiloft. Zijn beste maat ging trouwen en ik was druk bezig om alle gasten op de foto te zetten. We raakten aan de praat en al snel vertelde hij over zijn avonturen in het buitenland.

Twee koffies later

Ik vertelde hem over mijn toekomstige reisplannen richting Australië en Nieuw Zeeland. Over mijn werk als filmmaker en fotograaf. Een aantal weken later zaten we aan de koffie, want Karel had eigenlijk wel een heel tof idee in zijn hoofd.

“Ik ga meedoen aan Iron Man. Het is één van de zwaarste triatlons ter wereld. 3.8 km zwemmen, 180 km wielrennen en 42,2 km hardlopen. Hoe zou jij het vinden om hier een documentaire van te maken?”

Twee koffie’s en drie bier later, lag er een plan. Terwijl ik al een jaar door Australië had gereisd, kwam Karel me tegemoet in Nieuw Zeeland en werkten we twee maanden aan een film van 25 minuten. 

Filmen tijdens Iron Man, een van de zwaarste triatlons ter wereld
Foto: Marleen Hoftijzer

Filmen bij Iron Man

In de documentaire Unstoppable volg ik drie deelnemers die voor het eerst meedoen. Een van hen is Karel. Wat brengt iemand op het idee om zichzelf fysiek en mentaal af te matten in Taupo? Het is voor veel mensen een onmogelijke opgave, maar voor deze first-timers is dit niet de grootste uitdaging in hun leven geweest. 

Het hart van Steven stond veertien minuten stil tijdens een eerdere marathon. Zijn gezicht brak op zeventien plaatsen, doordat hij een hartstilstand kreeg net tijdens een afdaling. Hij overleefde de val, maar leeft nu verder met een pacemaker. 

Ook Peter heeft de dood in de ogen gekeken Tijdens een skivakantie brak hij zijn rug en zag een toekomst voor zich als invalide. 

De deelnemers strijden tegen de medische wereld. Dokters beweerden dat ze nooit meer zouden lopen of sporten. Maar de grote vraag blijft, gaat het ze wel lukken?

Filmen tijdens Iron Man, een van de zwaarste triatlons ter wereld
Foto: Marleen Hoftijzer

Monteren in een vliegtuig

Vaak krijg ik de vraag hoe ik mijn filmproject in binnen en buitenland van de grond heb gekregen. Het begint, net als in dit geval, vaak met een idee of een goed verhaal. Uiteraard hebben Karel en ik van te voren veel doorgesproken hoe we deze film konden gaan produceren, maar zoals vaker bij mijn projecten gebeurt, valt ter plaatse alles op z’n plek.

Eenmaal aangekomen in Auckland, lukte het ons contact te leggen met Kellogg’s, onze hoofdsponsor. Karel leerde de twee andere hoofdrolspelers pas in Nieuw Zeeland kennen en ik voelde aan dat zij een belangrijk rol zouden krijgen in het verhaal. Kortom; op reis leer je erg flexibel te zijn en bij te sturen waar nodig. Tijdens het reizen ben ik gaan draaien en monteren, soms letterlijk in de auto of in het vliegtuig.

Voor alle sportliefhebbers heb ik de documentaire online gezet. De film is genomineerd voor een filmfestival in Nieuw Zeeland, maar speciaal voor alle wereldwijven, deel ik hem graag. Bekijk de documentaire Unstoppable nu op Youtube.

Over dit Wereldwijf: Marleen Hoftijzer - Nederland

Marleen Hoftijzer - Nederland
Hi! Ik ben Marleen Hoftijzer. Fotograaf en filmmaker. Twee jaar lang logeerde ik bij locals thuis. En ik maakte wat mee: ik verbleef in de Australische outback bij een koeienboer en vloog mee in zijn helikopter, logeerde in een Schots kasteel en leefde een week met de Kuna Indianen in Panama. Telkens stelde ik mijn hosts telkens één vraag; wat betekent thuis? Inmiddels heb ik bij zestig mensen gelogeerd in twaalf verschillende landen. Alle te gekke avonturen zijn te lezen in mijn boek "Can I come over". Momenteel ben ik weer terug in Nederland en ben ik vlogger bij Omroep Gelderland.