Dating in Japan: ‘Hé schatje, wat is jouw bloedgroep?’

door gepubliceerd op 10 september 2020Tags: , , ,

Een goede vriendin spelt minutieus de horoscopen in tijdschriften. Ze vertelt me dat volgens de voorspelling haar een mooie verrassing te wachten staat: een ontmoeting met iemand die ze lang niet gezien heeft of dat het zakelijk geluk aan haar zijde is deze maand. Zelf geloof ik er niet in. De teksten zijn algemeen en vaag geformuleerd met een vaak positieve insteek, zodat iedereen zich erin kan herkennen en er een goed gevoel aan overhoudt. Maar het vertrouwen erin is van alle tijden en alle plaatsen.

Ook in Japan doen ze aan sterrenbeelden, alleen volgen ze niet de Westerse sterrenbeelden, maar houden ze zich aan de Chinese dierenriem. Belangrijker dan je sterrenbeeld is echter je bloedgroep. Het is een wijdverbreid geloof dat je bloedgroep iets zegt over je karakter, je goede en minder goede kanten en hoe je bepaalde zaken aanpakt. Aangezien iedereen met dit idee opgroeit, kent ook vrijwel iedere Japanner zijn bloedgroep.

Nobelprijs of onzin?

Karl Landsteiner ontdekte het fenomeen van bloedgroepen in 1901. Hij ontving voor deze ontdekking in 1930 de Nobelprijs. In de jaren erna werd er door andere wetenschappers verder onderzoek naar gedaan. In de jaren ‘20 en ‘30 werd ontdekt dat bloedgroep B vrij gebruikelijk is in Azië, maar veel zeldzamer in het Westen. Aangezien type B ook veel voorkomt bij dieren, was de vergelijking snel getrokken. Aziaten werden als inferieur gezien, lager op de evolutionaire ladder. De Japanners verzetten zich tegen deze zienswijze en deden verder onderzoek. Met name de artikelen van professor Furukawa, waarin hij de link legt tussen bloedgroep en karaktereigenschappen, hebben een grote rol gespeeld.

Overigens is Furukawa wetenschappelijk gezien door het ijs gezakt: zijn onderzoek omvatte slechts bij een kleine groep en voldeed niet aan de statistische onderzoekseisen om de uitkomsten te generaliseren. De ‘kennis’ over de relatie tussen bloedgroep en persoonlijkheid wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt in sollicitatieprocedures, bij loopbaanadviezen, het samenstellen van teams, het kiezen van een partner etc.

De populariteit van bloedgroepen in Japan komt onder andere doordat ‘bloedovererving’ van generatie op generatie erg belangrijk wordt gevonden. Daarnaast werden in de jaren ‘50 en ‘60 de theorieën van Furukawa afgestoft en nieuw leven ingeblazen door vader en zoon Masahiko en Toshitaka Nomi. Zij schreven een aantal boeken die mateloos populair waren en nog steeds zijn. Een andere reden wordt genoemd door professor Masao Omura. Hij denkt niet dat bloedgroep enige relatie heeft met persoonlijkheid, maar beargumenteert dat de reden voor de populariteit is gelegen in het feit dat Japan een heel homogene samenleving heeft, maar dat men toch niet helemaal hetzelfde wil zijn. Op basis van bloedgroepen kun je toch onderscheid maken, een illusie van diversiteit creëren. Maar bij voorkeur ook weer niet te veel want in Japan is het belangrijk om vooral niet veel af te wijken. 

Met A of O ben je leuker

De bloedgroepen die het vaakst voorkomen (A en O) hebben een positiever karakterbeeld dan de buitenbeentjes B en AB. Ongeveer 40% van de Japanners heeft bloedgroep A, 30% O, 20% B en 10% AB.

Zo is type A een oprechte, nuchtere en verantwoordelijke persoon gericht op sociale orde, ook koppig, gespannen en serieus , maar bovenal trouw en betrouwbaar. Ben je type O, dan sta je bekend als zelfverzekerd, optimistisch, trots, wilskrachtig, maar ook wat lomp, afstandelijk en onvoorspelbaar. De B’tjes zijn stevige persoonlijkheden, individualistisch, met een sterke eigen mening, creatief en gepassioneerd, avontuurlijk, energiek maar onverantwoordelijk, egoïstisch, onberekenbaar en niet in staat te focussen. Degenen met bloedgroep AB komen er het bekaaidst vanaf met koel, beheerst, kritisch en behept met twee gezichten.

Dating in Japan: 'Hé schatje, wat is jouw bloedgroep?'
Foto: Canva Pro

Mijn eigen onderzoek

Wat ik er allemaal over las intrigeerde me en ik besloot een klein praktijkonderzoekje te doen onder vrienden en bekenden om te horen wat hun ervaringen waren met bloedgroepen. Dit leidde tot interessante anekdotes en meningen. Ik zal er hier een aantal weergeven:

“Yeah I’ve had a lot of women ask me what my blood type is on a first date. Usually didn’t make it to a second date because the science side of me doesn’t allow me to stretch it out any further.”

“My students correctly guessed that my blood type is O. They were like, you’re DEFINITELY O. Their explanation was that I am so laid back, fun and not uptight.”

“Japanese women have often assumed my blood type is A because I’m hardworking and diligent. Then I love to tell them I’m B type and they lose their minds.”

“For Japanese, saying you don’t know your blood type means you are too ashamed to say.”

“I have an account on a dating app. I filled in everything on my profile apart from blood type. Left it for a month. Came back a month later, filled in my blood type and got more than double the reactions on my profile.”

“At first I didn’t know about this blood type thing, but some work applications I filled asked for it… Later I understood why… They prefer some blood type better than others. It’s very strange having people asking your blood type when it’s not for medical reasons…”

“I was told by several Japanese women at the cafe I worked at, that they wouldn’t date a man with an incompatible blood type to theirs.”

Dat laatste wordt onderschreven door een andere Japanse vriendin. Zij vertelde dat de vraag naar haar bloedtype onderdeel was van het inschrijvings- en matchingsproces bij het huwelijksbureau waar ze was ingeschreven, en dat vond ze eigenlijk ook wel logisch. Ze is inmiddels gelukkig getrouwd met een man wiens bloedgroep goed past bij de hare: werkt het dan toch, is het toeval of een self-fulfilling prophecy

Van bloedgroep condooms tot bura-hara

De invloed van bloedgroepen zie je ook terugkomen in bepaald producten of diensten: diëten, bepaalde sporten, voedingsmiddelen en verzorgingsproducten toegesneden op je bloedgroep. Er zijn zelfs specifieke condooms per bloedgroep. Over het algemeen blijft het tamelijk onschuldig, maar het be- en soms veroordelen op grond van bloedgroep kan ook tot discriminatie en pesten leiden. Er is zelfs een speciaal woord voor pesterijen op grond van bloedgroep: bura-hara.

Een vriend vatte het mooi samen: “It’s all bullshit, but everyone does it”

Persoonlijk vind ik het een interessant, maar tevens potentieel segregerend fenomeen. Mensen worden in hokjes geplaatst, er worden etiketten geplakt. En dat belemmert het zicht op dat wat erachter zit. Je hoeft je niet meer in de mens te verdiepen, maar kunt gewoon ‘op het etiketje kijken’. Een gemiste kans wat mij betreft. Maar ja, het is logisch dat ik dat vind, ik ben immers zo’n eigenwijze B die niet met de stroom meegaat.

Over dit Wereldwijf: Amanda Rooden - Zweden

Amanda Rooden - Zweden
Hej, ik ben Amanda en ik woon sinds begin 2018 met mijn man en jongste zoon in het buitenland. Eerst in hartje Tokio, en nu in Zweden. Onze oudste zoon studeert in Rotterdam. Ik heb mijn baan als HR-manager opgezegd om me in andere culturen onder te dompelen. Dat bleek een goede keuze en ik geniet volop van mijn leven in Japan en Zweden. Via De Wereldwijven laat ik jullie graag meegenieten.