Reizen met Mirjam in Portugal: op zoek naar de piemels van Amarante

Mirjam Collens Portugal
door gepubliceerd op 11 september 2020Tags: , , ,

Amarante heeft van alles wat. Er is de knusse binnenstad, de rivier met zijn mooie brug, bijzondere monumenten, prachtige landschappen en…een hoop piemels. Wij zijn er fan van! We genoten daarom deze zomer weer eens van een bezoek aan dit schilderachtige stadje.

De zon schijnt rijkelijk, maar aan de kust in het Noorden betekent dit niet altijd een aangename stranddag. Je kunt er flink uit je hemdje waaien en hierdoor voelt het kouder aan dan het is. Wat doe je op zo´n dag? Je rijdt vanaf Porto 50 minuten landinwaarts naar Amarante, waar het zomaar 10 graden warmer kan zijn en de wind zich gedeisd houdt. Deze stad ligt in een bergachtige omgeving en aan de oevers van de Tâmega rivier.

Kerken en kunst

Een wandeling door het stadscentrum van Amarante leidt ons vanzelf naar de meeste bezienswaardigheden. We komen uit op een gezellig plein met terrasjes, twee beroemde kerken en een museum. We lopen naar de grote St. Gonçalokerk (´Igreja de São Gonçalo´) waar een dienst gehouden wordt. De kerkgangers staan zelfs buiten. Gelukkig komen we er net op tijd achter dat dit geen reguliere kerkdienst is en doe ik snel mijn camera weg bij het aanschouwen van een kist. Oeps.

Reizen met Mirjam in Portugal

We draaien ons maar snel om en lopen de trap op die ons brengt naar de S. Domingoskerk (´Igreja de Sao Domingos´). Deze kerk is gebouwd in de 17e eeuw en geeft een mooi uitzicht over de indrukwekkende stad. Je hoeft dan ook geen kerkliefhebber te zijn om die trap op te willen lopen. Eenmaal terug beneden kunnen kunst- en museumliefhebbers hun hart ophalen in ´Museu Amadeo de Souza-Cardoso´. Dit museum voor moderne en hedendaagse kunst grenst aan de St. Gonçalokerk en is vernoemd naar een kunstschilder. Wij slaan dit over, het is veel te mooi weer om binnen te zijn. We drinken nog een koud drankje op een terras aan het plein.

Reizen met Mirjam in Portugal:

Testikels van een monnik

We vervolgen onze weg over de romantische brug die ook naar de beschermheilige São Gonçalo is vernoemd. Wat je niet verwacht in een zwaar religieus stadje als dit, is dat het er stikt van de piemels; in alle soorten en maten, voorzien van een wit poeder- of glazuurlaagje, met of zonder room gevuld. Ja dames! De etalages van de bakkerijen liggen er vol mee. Vaak vergezeld met een afbeelding van een heilige, ik gok de beste man himself. Dit gebak noemen ze ´quilhõezinhos de São Gonçalo´, wat letterlijk betekent: de testikels van São Gonçalo. Wanneer deze monnik uit de 13e eeuw tijdens het jaarlijkse festival (´Festa de São Gonçalo´) geëerd wordt, schijnt echt alles in het teken van piemels te staan. Ze zouden als mascotte dienen voor single vrouwen die op zoek zijn naar een man en bijdragen aan een vruchtbaarheidsritueel. Tijdens een bezoek aan Amarante moet je deze koeken eigenlijk wel geproefd hebben. Duidelijk hier is wel: ´Size doesn´t matter!

Reizen met Mirjam in Portugal:

We nemen plaats in één van de bakkerijen die aan de andere kant van de brug te vinden is. Je kunt er heerlijk aan het water zitten op een terras. De vorige keer had ik al een doos piemels meegenomen naar mijn vriends moeder (tja, je kan maar beter gelijk een goede indruk maken), dus wij kiezen nu voor verandering van spijs… Er zijn genoeg lokale lekkernijen die vaak met eigeel gemaakt zijn. Het uitzicht is top en we vervolgen na deze break onze wandeling aan de rivier. We steken de Tâmega over via een paadje.

Reizen met Mirjam in Portugal:

We will rise?

Het is 32 graden en dat vraagt om verkoeling. Veel waterfietsen met parasols gaan over het water. De hele setting waant ons terug in de tijd. De paden langs de rivier zijn goed begaanbaar en geven ons constant mooie uitzichten over het water, de vrolijk gekleurde huisjes, de brug en de natuur. Het heeft iets sprookjesachtigs en vredigs. Verderop genieten gezinnen en groepen mannen in- en aan het water van deze zomerdag. De tijd staat even stil en het virus lijkt even geen grip te hebben op het leven hier.

We lopen bijna over het water dankzij een pad dat ons weer naar de andere kant van de rivier brengt. Laat daar nou een gemeente-zwembad zijn waar we nog snel in kunnen duiken. Met een verfrissende blik lopen we vanuit deze kant terug naar het stadscentrum, waar we onze wandeling begonnen en we vanuit de andere kant over de brug terug lopen. Op deze manier is het cirkeltje rond.

Amarante heeft meer bezienswaardigheden en staat ook bekend om het jaarlijkse, gratis MIMO festival. Gedurende een aantal dagen kun je genieten van concerten, films, workshops, kunstexposities en meer. De hele stad dient dan als podium. Helaas kon het dit jaar geen doorgang vinden, maar de plannen staan er voor 2021.

Vlakbij de brug hangt er trouwens een grote vlag met een piemel en de tekst: ´We will rise! ´. Steek die maar in je zak!

Al met al kent Amarante dus vooral veel hoogtepunten…

Over dit Wereldwijf: Mirjam Collens - Portugal

Mirjam Collens - Portugal
Ola! Ik ben Mirjam, een Rotterdammer die vanwege de liefde in 2018 haar stad inruilde voor een plaatsje vlakbij Porto. Met mijn artikelen wil ik de lezer informeren, inspireren en motiveren. Van locals met een bijzonder verhaal tot aan mooie plekjes en levenswijzen. Goede initiatieven die een betere wereld & het welzijn van mens en dier bevorderen hebben mijn aandacht.