Geen mondkapje in Indonesië? Als straf 1 min in een doodskist

door gepubliceerd op 14 september 2020Tags: , , ,

Helaas is de situatie in Indonesië onverminderd zorgwekkend, nog steeds zijn er veel Covid19 gevallen en is het sterftecijfer erg hoog. Je ziet wel dat men hier er van alles aan probeert te doen om de besmettingen te beperken. Zo wordt onze buurt regelmatig gedesinfecteerd...

Voor de zoektochten naar biologische ouders van geadopteerden voor Stichting Mijn Roots was ik van plan om deze maand naar Jakarta te reizen, maar dat moet ik nog even uitstellen. De Gouverneur van Jakarta heeft besloten om wederom grootschalige sociale beperkingen op te leggen. Dit gaat in op 14 september 2020. Kantoren, uitgaansgelegenheden en andere sectoren worden dan weer gesloten.

Drive through scholen

De kinderen krijgen nog steeds online les. De school is nog dicht en ik ben bang dat onze meiden zeker tot einde 2020 niet naar school kunnen gaan. Mogelijk zelfs tot einde schooljaar 2021! Ons zoontje mag al wel een paar uurtjes in de week naar school volgens een drive through systeem. In kleine groepjes krijgt hij dan een uurtje les.

We kijken hoe dit gaat, want er zijn veel besmette kinderen hier. De plaatsvervangend gouverneur van Jakarta zei dat er alleen al 4.397 positieve kinderen in Jakarta zijn. Het gaat dan om kinderen tussen de 0-19 jaar. Ouders worden opgeroepen alerter te zijn en kinderen goede voorlichting te geven.

Het volgende gezondheidsprotocol is aan de orde:

  • Handen wassen
  • Maskers gebruiken
  • Afstand houden.

Ouders die activiteiten buitenshuis hebben, zijn verplicht deze regels toe te passen en ze moeten ervoor zorgen dat de kleding goed wordt geweekt en gewassen. Shirts, broeken en blouses zouden zo geen ziektekiemen meer dragen.

Wat betreft mondmaskers is de Gouverneur duidelijk: “Het dragen van een masker mag dan ongemakkelijk zijn, het is nog veel ongemakkelijker om voor COVID-19 te worden behandeld!”

Boete, bidden of doodskist

Het dragen van een masker is hier dus verplicht. Kun je de Corona boete van circa 14 euro niet betalen dan zijn er alternatieve straffen zoals ervaren hoe het is om 1 minuut in een doodskist te liggen of bidden bij het graf van een overleden Corona patiënt. Laatst zei een vrouw voor de grap dat ze Covid had toen ze zich meldde bij een lokaal ziekenhuis. Ze werd gelijk opgenomen maar toen bleek dat zij dronken was, werd ze gearresteerd. Nu hangt haar een zware gevangenisstraf boven het hoofd. Als je je niet houdt aan de avondklok dan kan je auto worden ingenomen. Bovendien riskeer je dan ook een gevangenisstraf van een jaar. Inmiddels heeft overheid 3 miljard rupiah (34,5 miljoen euro red.) aan boetes uitgedeeld.

Momenteel is de luchthaven in Surabaya gesloten en wordt reizen binnen Indonesië ook sterk afgeraden. Je bent als je reist verplicht om een Covid test te ondergaan. En al zouden we het willen om familie en vrienden weer te zien, we kunnen ook niet even terug naar Nederland…

Over dit Wereldwijf: Ana van Valen - Indonesië

Hallo, ik heet Ana van Valen en woon in Surabaya. Ik geef Nederlandse Taal en Cultuur lessen en help Special Needs kinderen. Voor Stichting Mijn Roots zoek ik biologische families van mede-geadopteerden uit Indonesië. Super leuk om als wereldwijf ervaringen te delen over het Verre Oosten.