Amber is ballerina in Malta: ‘Dans is zo ongelofelijk veel meer dan beweging!’

Gastschrijfster

Helaas zijn bijna overal ter wereld de theaters gesloten en lijkt kunst en cultuur onderaan de agenda te staan. Desondanks legt ballerina Amber van Veen (20) uit waarom cultuur en kunst juist belangrijk is voor de verbinding van individuen waar ook ter wereld.

Ze woont sinds september 2019 op Malta. Op reeds haar twaalfde ging zij naar het internaat in Antwerpen om haar balletdroom na te jagen. Met 17 jaar woonde ze al op zichzelf in Antwerpen. Nu werkt ze als freelance professioneel danseres in Malta bij het moderne dansgezelschap ZfinMalta te Valletta.

“Met mijn werk in de culturele sector draag ik een steentje bij aan een avond vermaak, maar ook aan het bespreekbaar maken van en/of het nadenken over maatschappelijke vraagstukken. Dans is nooit zomaar een beweging! We brengen een choreografie ten tonele met een boodschap. De kijker wordt nooit verplicht tot iets, maar neemt hopelijk na een voorstelling wel altijd wat hersenspinsels mee naar huis.”

Foto door Ritty Tacsum

Maatschappelijke issues in dans

Zo danste ik in seizoen 2018-2019 als trainee van Ballet Vlaanderen een mini-stukje in het stuk Giselle van choreograaf Akram Khan. In deze moderne vertaling van de eeuwenoude klassieker accepteert de verliefde Giselle geen onderdanige positie en verzet zich dapper tegen de gevestigde orde. Onderdrukking, verzet, bevrijding, eerlijke kleding het komt allemaal aan de orde en zeg nou zelf, actueler kan het toch niet? 

Als stagiaire van het Internationaal Danstheater Vrije Voeten danste ik in hetzelfde jaar in het jeugdstuk Trekvogels. In dit stuk staat de migratie naar Amerika in de jaren 1873 en 1934 centraal, maar de kijker ziet ook dat vriendschap onontbeerlijk is bij bizarre omstandigheden; een omhelzing, een grap, een gesprek… Vandaag de dag weten we meer dan ooit hoe deze kleine dingen een groot verschil kunnen maken. 

Een ander noemenswaardig stuk waarin ik danste was Through the Looking Glass van choreograaf Mathilde Van de Wiele. Een man en een vrouw worstelen met aantrekkingskracht en afstoting en de drang om de relatie in stand te houden. Met de muziek Amor dov’è la fe van The Dowland Project word je echt in dit stuk meegezogen. Een aanrader voor degenen die het vuur in hun relatie weer willen aanwakkeren!

Als professioneel danseres van ZfinMalta stond ik op het podium onder andere in de jeugdvoorstelling 3WS. Leerlingen van basisscholen in Malta worden met het dansstuk in combinatie met een lespakket gewezen op de gevaren van internet; een chat met een leeftijdsgenoot loopt uit op een afspraakje en dan blijkt die jongen ineens een volwassen man te zijn… 

Dans in tijden van Covid

Tijdens de Covid-19 pandemie sloten ook op Malta alle theaters en konden we ook niet meer de studio’s in om te repeteren. We deden online wat balletlessen en kregen daarnaast choreografielessen en filmopdrachten. Tijdens de choreografielessen werkte ik een stuk uit over de Watersnoodramp in Zeeland. Het vertellen over de geschiedenis en de overlevingsdrang stonden hierin centraal.

Ik werkte daarnaast aan een stuk uit waarin gebarentaal de basis was. Door onze tv-heldin en gebaren-tolk Irma Sluis weten we inmiddels meer dan ooit hoe intensief het is om gesproken taal om te zetten naar gebaren. Ik gebruikte gesproken taal in slow motion (als muziek) en handgebaren die overgingen in grote dansbewegingen. Het resulteerde in een online applaus van mijn collega dansers.

Amber is ballerina in Malta: 'Dans is zo ongelofelijk veel meer dan beweging!'

Dansen verbindt

Zolang ons hart beweegt, zal er altijd beweging mogelijk zijn. Hoe beperkt we soms ook zijn. Mijn motto is en blijft ondanks Corona dat we, met het zoeken naar verbinding, groeien. En ‘blijven groeien’ is mijn motto! 

In het nieuwe seizoen staan er weer prachtige dansprojecten in de planning. Niet alleen bij ZfinMalta, maar overal ter wereld. Ik hoop echt dat de weg naar het theater na de lockdown weer gevonden wordt. Laat je verrassen met een mooie voorstelling en verrijk je hersens. En vertel anderen over al dit moois. Want cultuur verbindt! 

Wil je Amber volgen? Ga dan naar haar haar website Bamberina of volg haar op Facebook en Instagram!

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

Gastschrijver
De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.