Thema van de maand oktober 2020: Familieperikelen

Familie en vis blijven drie dagen fris. Het is een bekend gezegde als je het hebt over de lengte van een logeerpartij. En ook al zit er een grond van waarheid in, ik heb daar met mijn familie nooit zo’n last van. Van mij mogen ze hier weken blijven. Maar dat kan natuurlijk heel anders zijn voor een heleboel mensen…

Familierelaties zijn immers precaire verbindingen. Vrienden kies je, familie heb je. Er zijn zoveel dingen die mis kunnen gaan in een mensenleven in een dergelijk complex systeem van verschillende persoonlijkheden. Zo kun je in je jeugd trauma’s oplopen door een disfunctioneel familielid of worden de verhoudingen verstoord op latere leeftijd als er bijvoorbeeld een ouder overlijdt. En het is nogal een opgave om je eigen gezin zonder kleerscheuren richting volwassenheid te sturen.

Complex of cliche?

Het is daarom niet raar dat series, films en boeken over familie intriges zo lekker draaien. Dynastie, Dallas, As the World turns, The Royal Family of Downtown Abby, ze spreken allemaal tot de verbeelding en ieder van ons kijkt er naar met een gevoel van afschuw maar ook van herkenning. Want laten we eerlijk zijn, die patronen van beroemde families kennen we allemaal in het klein of groot. Zo is er altijd het cliché van de boze schoonmoeder. En worden er vaak conclusies getrokken over persoonlijkheden vanuit de posities van de oudste, middelste en jongste kinderen. Of weten we zeker dat je jeugd en opvoeding een rol speelt in je latere leven als volwassene. Je zult maar opgroeien in een gezin waar geweld een grote rol speelde…

Gevoelens als jaloezie, woede, wantrouwen, onbegrip komen in de beste gezinnen voor. Oftewel ieder huisje heeft zijn kruisje. Familieopstellingen is dan ook een populaire systeemtheoretische therapie waarbij de niet direct zichtbare relaties tussen familieleden en de eventuele knelpunten daartussen aan de oppervlakte komen en als het kan worden weggenomen.

Het kan ook behoorlijk ingewikkeld zijn om je gezin te laten landen of op te voeden in een andere cultuur dan die waar jij zelf vandaan komt. Ik kan me nog goed herinneren toen we hier in de Verenigde Staten aankwamen hoe ‘onthand’ ik was maar ook mijn kinderen die hun hele nieuwe habitat moesten verkennen. En misschien is dat bij elke verandering in het familie-systeem zo. Je moet opnieuw zoeken naar harmonie of evenwicht.

Missen tijdens corona

Je kunt je familieleden ook enorm missen als ze ver weg zijn en er gebeurt iets belangrijks in je leven, zoals het krijgen van een eerste kindje. Je vader of moeder wordt ziek of overlijdt en je bent niet in staat om erbij te zijn. Zeker in deze Corona tijd is dat een veel voorkomend scenario. In mijn eigen situatie is er wat betreft de samenstelling van mijn gezin deze zomer van alles veranderd. Ik heb mijn 21-jarige tijdelijk thuiswonen en mijn 18-jarige studeert aan de overkant van de Atlantische Oceaan. Ik kan niet anders zeggen dat ik hem enorm mis. Mijn 16-jarige krijgt voor het grootste gedeelte online les en ook dat trekt een wissel op ons gezinsleven. Mijn eigen vader en moeder worden ouder en zitten ver weg, wat ik ook verre van prettig vind.

En ik zou zo graag even de slappe lach willen hebben met mijn zus en broer… Want het is niet alleen maar kommer en kwel natuurlijk.

Lekker lezen

De verhalen van de wereldwijven staan deze maand in het teken van deze FAMILIEPERIKELEN. Zo vind je artikelen over afscheid nemen, zwanger zijn, rouwen, scheiden, relatietherapie, leven met een narcistische moeder, een eerste kindje krijgen, afscheid nemen, familieruzies maar ook… hilarische familieverhalen. 

Lekker lezen onder een dekentje met een kop thee in deze herfstige maand. Mocht je daarna ook nog wat willen kijken? 2Doc.nl zetten de meest intrigerende, verontrustendste en mooiste familieverhalen voor je op een rij. 

Wil jij trouwens jouw familieverhaal dolgraag kwijt maar publiceer je het liever niet onder je eigen naam? Dat kan bij de Wereldwijven altijd onder een pseudoniem of anoniem als gastschrijver. 

Groeten uit New York,

Ingeborg

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!