Roadtrip naar een oase aan de Portugese kust

door gepubliceerd op 5 oktober 2020Tags: , , ,

De afgelopen drie zomers hebben wij grotendeels in Portugal doorgebracht. De moeder van mijn vriend Sergi komt uit Extremadura en het specifieke dorpje ligt in Spanje op de grens met Portugal, vlakbij het sprookjesachtige Marvão. Traditiegetrouw zetten wij haar af bij het familiehuisje, want in de zomer komen alle neven, nichten, tante en ooms vanuit Madrid en omstreken ook die kant op.

Back to their roots en back to basic, even het hectische stadsleven (en dit jaar de Corona zone) ontvluchten en onthaasten op het platteland. Het lijkt wel alsof iedereen somehow related is en ik ben inmiddels ook een van de vele ‘primas’.  

Een roadtrip langs de Portugese kust

Wij rijden vervolgens met de camper door naar de Portugese kust, elk jaar kiezen we een ander stuk uit. Voorgaande jaren gingen we bijvoorbeeld richting Figueira da Foz, Nazaré, Foz do Arelho, Peniche en Lissabon. Dit jaar begonnen we iets lager, aangezien er in de regio rondom Lissabon meer waarschuwingen waren vanwege Corona. We reden richting Porto Covo, Vila Nova de Milfontes, Odeceixe, Bordeira en Sagres. Het plan was om vervolgens de rest van de Algarve te verkennen, maar we merkten dat de Algarve in augustus niet heel toegankelijk is met een hond. Zelfs de meest afgelegen, ruigere surf stranden hadden een groot signaal ‘verboden voor honden’. Dat verpest voor ons toch een beetje de vrije vibe waar we naar op zoek zijn. Het blijft een raadsel voor me, als je ziet hoe veel afval en vuil mensen achterlaten op stranden en dan zijn het de honden die niet welkom zijn, maar laten we die discussie maar even parkeren. Los van deze kleine frustratie, zijn wij echt dol op Portugal!  

Porto Covo: onze oase aan de Portugese kust!
Foto’s: Anouk Kopijn

De Atlantische Oceaan heeft zo’n andere energie dan de Middellandse Zee, machtig vind ik de grote golven en de hoge kliffen waar je de meest spectaculaire zonsondergangen beleefd. De uitgestrekte stranden waar je kilometers kan lopen en waar mensen intens genieten van de kust, door weer en wind. Verder zijn de Portugezen zo ontzettend vriendelijk en rustig, alsof ze de Zenheid-zelve zijn. Het eten is natuurlijk ook top, vrijwel dagelijks Pastel de Nata, Bacalhau, Sardines, mmm! En de prijzen, voor mij is Spanje in vergelijking met Nederland al goedkoop, maar Portugal wint het met gemak. 

Porto Covo: onze oase aan de Portugese kust!

Op de wensenlijst

Hoewel er veel bijzondere natuurgebieden zijn in deze Portugese regio, tal van prachtige stranden en pittoreske dorpjes, blijft Porto Covo stiekem onze favoriet. Toen we besloten om de Algarve voor een ander jaargetijde te bewaren, zijn we dan ook via Odeceixe en Vila Nova de Milfontes (beiden ook echt een aanrader!) teruggereden richting het traditionele vissersplaatsje Porto Covo. Er zijn een aantal punten die voor ons belangrijk zijn willen we ergens wat langer blijven tijdens een roadtrip: 

Wens 1: Een goede spot om te parkeren (lees: overnachten) 

Check! Op twee minuten lopen van het centrum van Porto Covo bevindt zich een (gratis) terrein waar je met je camper mag overnachten. Dit is zo fijn aan Portugal in het algemeen, dat ze zo zijn ingericht op deze vorm van toerisme. In Spanje is dit veel lastiger en is het vaak verboden om ergens te parkeren. Het terrein vormt zich ’s avonds om tot een klein mini dorpje, met veel like-minded reizigers. Vorig jaar ontmoetten we hier een ouder Portugees echtpaar die in dezelfde classic Hymer rondreed als wij destijds. Ik herinner me nog dat we een probleem hadden met de douche, en de op het eerste oog ietwat statige man kwam direct helpen de waterpomp te repareren en zijn vrouw bood aan dat we Angie (toen 11 maanden) wel bij hun konden wassen. Dat zijn wat mij betreft van die typische situaties waardoor je merkt dat er saamhorigheid heerst op een plek. 

Porto Covo: onze oase aan de Portugese kust!

Wens 2: Een mogelijkheid om te douchen

Check! Je wordt behoorlijk vindingrijk als je rondreist in een klein eenvoudig Volkswagen busje en een kinderbadje is vrij makkelijk te improviseren. Maar af en toe lekker warm douchen blijft onbetaalbaar! Gelukkig is er behalve het parkeerterrein ook een camping in Porto Covo, met ongelooflijk schoon sanitair en goede voorzieningen. Denk aan een WC/douchegebouw speciaal voor kleintjes met alles op kinderhoogte en zelf een buitendouche voor je trouwe viervoeter. Op de camping zijn overigens ook hele leuke bungalows te huur! 

Wens 3: Een strand voor ons allemaal.

Check! In ons geval betekent dat een strand waar je kan surfen, waar Dex (de hond) welkom is en waar Angie (nu bijna 2 jaar) ook haar energie kwijt kan! Tussen Porto Covo en Sines bevindt zich een uitgestrekt strand waar je kilometers kunt wandelen, waar je de hele dag kunt surfen, waar Dex los kan rondlopen zonder iemand lastig te vallen en waar Angie helemaal in haar element is in de ‘plassen’ die op het strand ontstaan wanneer het tij zich keert. Naast dit strand heeft Porto Covo ook een aantal spectaculaire calas, gelegen op loopafstand van het centrum. In deze calas kun je niet surfen, maar kun je wel genieten van prachtige zonsondergangen en is het uiteraard ook fijn zonnebaden (minder wind!). Er is ook een mooie wandelroute langs al deze calas. 

Porto Covo: onze oase aan de Portugese kust!

Wens 4: Een leuk dorpje

En voor mij (last but not least); een dorpje waar een beetje (corona-proof) levendigheid te vinden is. Check! Hoe tof het ook is om off the grid te gaan en verborgen pareltjes te ontdekken, waar je als enige ergens midden in de natuur wakker wordt…na een paar dagen mis ik toch een terrasje of iets lekkers halen bij het lokale bakkertje! Porto Covo is een klein plaatsje –don’t expect anything big and fancy– maar op het centrale pleintje en in de hoofdstraat zijn voldoende boetiekjes, gezellige restaurantjes en vaak ook straatmuzikanten te vinden. Fijn! 

Porto Covo: onze oase aan de Portugese kust!

Deze oase aan de Portugese kust tikt dus al onze wensen aan. We zijn zelfs aan het overwegen om een aantal maanden die kant op te gaan en vanuit daar te werken. Zeker nu ons dochtertje Angie nog niet naar school gaat, lijkt het me heel tof om zo’n avontuur aan te gaan. Al blijven dergelijke plannen in verband met Corona toch ook wel lastig, maar wie weet, dromen staat vrij! 

MIRJAM WOONT IN PORTUGAL EN NEEMT JE MEE NAAR NOG VEEL MEER MOOIE PLAATSJES. BOEK JOUW REIS NAAR PORTUGAL EN GENIET VAN AL HET MOOIS WAT HET LAND TE BIEDEN HEEFT!

Over dit Wereldwijf: Anouk Kopijn - Spanje

¡Hola! Ik ben Anouk en begin 2017 vertrok ik op mijn 34e naar Barcelona. Verliefd op het Spaanse leven en al snel ook mijn Spaanse prins tegengekomen, met wie ik inmiddels in Girona woon, samen met ons dochtertje en hond. Aan de UvA psychologie gestudeerd en ruim tien jaar werkzaam als marktonderzoeker. Mijn passie is verhalen delen, lees je mee?