Zwanger zijn tijdens een pandemie: Anne krijgt een Amerikaanse Corona baby!

anne-honders

Floor en Anne zijn beiden zwanger in Corona tijd. Anne woont in de VS (met een falend Coronabeleid) en Floor in Colombia (met een heel streng Coronabeleid). Hoe is het om zwanger te zijn tijdens een pandemie in het buitenland? Ze raakten in gesprek en hadden elkaar veel vragen te stellen. Anne vertelt!

Voor zover dingen te plannen zijn, leek het ons mooi als we in de twee jaar die we hier in Houston wonen een kindje zouden krijgen. We waren ons heel bewust van het feit dat zwanger worden niet vanzelf gaat en het even kan duren. Met deze mindset begonnen we aan het avontuur en hadden we nog een hele waslijst aan reizen op de planning staan. Het kon immers nog wel een tijdje duren dachten we. Niets was minder waar, het was meteen raak.

Reisplannen in de ijskast

Inmiddels zaten we in de eerste quarantaine weken en dachten we dat Corona wel over zou waaien. Reizen naar Hawaii, Smokey Mountains, Nashville, Charleston, Savannah, Yellowstone, Grand Teton, Arches, Brice, Zion en San Francisco stonden op de planning en zouden we gaan maken met dit kleine wondertje in mijn buik. Uiteraard is hier niks van terecht gekomen en ziet ons leven er sinds Corona en de zwangerschap heel anders uit. 

Inmiddels ben ik 30 weken zwanger en kan ik tot nu toe terugkijken op een heel fijne zwangerschap. Het eerste trimester was pittig op zijn tijd. Het tweede trimester was een feestje, wel de lusten niet de lasten! Nu in het derde trimester wordt het wel echt tijd om rustiger aan te doen en geeft mijn lichaam ook aan wanneer het er klaar mee is. Zo heeft mijn man me al eens op moeten halen bij de supermarkt omdat ik wel even heen en weer zou lopen en bel ik hem regelmatig vanuit de garage met te zware tassen.

Zwanger in het buitenland

Begeleiding en verzekering

Een van de eerste dingen die ik deed nadat we ontdekten dat ik zwanger was, was bellen met de verzekering en uitzoeken waar we terecht konden en met wat voor kostenplaatje we rekening konden houden. Geloof me, het eigen risico in Nederland is er een lachertje bij. Ik had verwacht dat we veel echo’s en onderzoeken zouden krijgen. Maar dat valt een beetje tegen. De gynaecoloog heeft aan het begin twee echo’s gemaakt en daarna hebben we nog de uitgebreide 20 weken echo gehad, maar verder niets.

Ik heb dus geen idee hoe de kleine erbij zit in mijn buik en of hij wel goed groeit. Tijdens de 4-wekelijkse afspraken checken ze alleen bloeddruk en gewicht en vragen ze hoe het gaat. That’s it! Gelukkig sturen lieve vriendinnen uit Nederland veel informatie door die ze van hun verloskundige krijgen. Kraamzorg kennen ze hier ook niet, wel kun je nightnurses en newborn care specialists inhuren na de bevalling. Aangezien het nog steeds onzeker is of onze familie kan komen na de bevalling, zitten we er over te denken om dit toch maar te doen voor de eerste dagen.

Zwangerschapsverlof, wat is dat?

Je krijgt hier als moeder gemiddeld zes tot acht weken verlof na de bevalling. De meeste vrouwen werken dus door tot de eerste weeën zich aandienen of tot de inleiding of keizersnede gepland staat. De partner heeft geluk als hij nog een paar vakantiedagen over heeft en op kan nemen. Gemiddeld heb je hier 15 vakantiedagen. Wat me trouwens echt raakt, is dat als je hier je baan kwijtraakt, je ook je verzekering verliest. Mocht je zwanger zijn, dan kun je geen nieuwe verzekering krijgen omdat dit als een pre-existing condition wordt gezien. Zoveel mensen zijn hun baan verloren door Corona, hoe gaan zij in hemelsnaam hun bevalling en de zorg voor een baby betalen? 

Mijn man mag trouwens ook niet mee naar de afspraken bij de gynaecoloog, tijdens de echo’s zat hij in z’n eentje op een parkeerplaats mee te kijken via FaceTime. Voor de bevalling moet je een Corona-test doen en tijdens de bevalling moet je een mondkapje op, maar mijn man mag er in ieder geval wel bij zijn.

Rot Corona 

Corona heeft een enorme impact op ons leven en de zwangerschap, maar het heeft ook mooie dingen gebracht. Zo zitten we al sinds het begin van quarantaine thuis en maken we daardoor samen heel bewust alles mee, ieder schopje, ieder hikje. Zo zal het ook zeker nog een tijdje na de bevalling zijn. Ook hebben we deze zomer een roadtrip gemaakt met vrienden en zijn we uiteindelijk zes weken weg geweest en heb ik enorm genoten van deze reis, zeker omdat je je beseft dat dit soort dingen ineens niet meer vanzelfsprekend zijn.  

Wat baal ik van de huidige situatie.. Onze ouders en veel vrienden zouden de afgelopen maanden op bezoek komen (en kilo’s kaas meenemen). Helaas is er niemand gekomen. Mijn broer heeft een dochtertje gekregen en ik heb haar nog niet kunnen ontmoeten. Onze ouders willen na de bevalling zo snel mogelijk hier naar toe komen maar door het reisverbod is dit niet mogelijk. Ons leven is sinds Corona veranderd en natuurlijk is het jammer dat er veel dingen niet meer mogelijk zijn en er ineens veel onzekerheden zijn over de woon- en werksituatie, maar al die zorgen vallen in het niet bij het gemis van familie en de onmogelijkheid om elkaar te bezoeken. Het doet me veel verdriet dat we de zwangerschap en geboorte van ons eerste kindje niet kunnen delen onze familie. 

Wil je meer weten over hoe het is om zwanger te zijn tijdens een pandemie in het buitenland? Lees de ervaringen van Floor uit Colombia hier!

Over dit Wereldwijf: Anne Honders - VS

Anne Honders - VS
Hi, ik ben Anne. In augustus 2019 zijn we het expat avontuur aangegaan en vanuit Den Haag naar Houston verhuist. De komende periode staat in het teken van reizen, fotografie, schilderen, schrijven, werk zoeken en uiteraard wennen aan een nieuwe cultuur. Wat de USA me gaat brengen ontdek ik elke dag een beetje meer en dit avontuur zal ik met jullie gaan delen!