Zwanger tijdens de pandemie: Floor krijgt een Colombiaanse Corona baby!

Floor en Anne zijn beiden zwanger in Corona tijd. Anne woont in de VS (met een falend Coronabeleid) en Floor in Colombia (met een heel streng Coronabeleid). Hoe is het om zwanger te zijn tijdens een pandemie in het buitenland? Ze raakten in gesprek en hadden elkaar veel vragen te stellen. Floor vertelt!

Na drie jaar proberen ben ik zwanger! Hiep hoi! De timing had beter gekund want ik raakte midden in de Covid-19 pandemie zwanger. Ergens heel relaxed, want dankzij de strenge lockdown kan en mag ik niet zo veel. Fijn in de eerste maanden. Maar het is toch ook een cliché he, zo’n quarantaine baby. Toen ik net wist dat ik zwanger was gaf de gynaecoloog me een knuffel, want zo gaat dat in Colombia. Maar een paar weken later werd Corona ineens een stuk serieuzer genomen en met de echo’s mocht mijn man niet eens meer mee.

Van de daken schreeuwen

Hoe is het met je? Hoeveel weken ben je? De vraag die iedere zwangere de hele dag door hoort, en ik zelf een beetje vervelend en tegelijk heel leuk vind! Zelf was ik de eerste drie maanden behoorlijk misselijk en was ik erg dankbaar voor de pandemie. We wilden al langer een kindje en nu het eindelijk lukte wilde ik dat het liefst van de daken schreeuwen. Verstandiger was nog even wachten. Zonder Corona had ik me vast en zeker verraden! En zonder sociale activiteiten was het makkelijk het geheim te bewaren. Nu ben ik op de helft, precies 20 weken, en staan de Corona maatregelen me behoorlijk in de weg.

Zwanger zijn in Colombia is overigens sowieso heel anders dan in Nederland. Zo sta je hier altijd onder begeleiding van een gynaecoloog. Een verloskundige en het idee van kraamhulp bestaan hier simpelweg niet. Thuis bevallen kan wel, maar is echt uitzonderlijk. Ik krijg elke vier weken een echo en veel meer onderzoeken dan mijn zwangere vriendinnen in Nederland. Wij hebben een eigen bedrijf dus doen wat we zelf willen. Maar moederschapsverlof is hier vergelijkbaar met Nederland, terwijl het vaderschapsverlof twee weken betaald verlof is. Dat is dus langer dan in Nederland! 

Als je maar kunt betalen

Verder is het heel jammer dat mijn man niet mee mag naar de controles. Hij heeft ons kind alleen op de eerste echo gezien en voor de rest heb ik video’s gemaakt en probeer ik te onthouden wat de gynaecoloog allemaal zegt. Voor Colombiaanse vrienden die op het punt staan te bevallen is de situatie nog nijpender. Partners mogen nog altijd niet bij de geboorte zijn en moeten afhankelijk van het ziekenhuis in de wachtkamer of op straat wachten. En zoals overal buitenshuis geldt… ook tijdens de bevalling moet je een mondkapje op! Dat lijkt me erg vervelend. 

Anne vertelde mij dat in de VS alles mogelijk is als je het maar kunt betalen. Dat is hier ook zo. Night nurses zijn hier ook heel normaal! Maar aan dat idee kan ik niet wennen, dat er de hele nacht een vrouw naast je baby zit, terwijl je zelf in een andere kamer slaapt. Wij huren wel een verpleegkundige in voor de eerste dagen, ter vervanging van de kraamhulp. En na een paar maanden ook een señora. Die vrouw helpt ons dan met de baby en in het huishouden. Een luxe! 

Strenge Corona maatregelen

Hoewel er voor zover ik weet geen extra risico’s zijn voor zwangere mensen of ongeboren kinderen, heb ik toch last van de Corona maatregelen. Colombianen zijn sowieso heel voorzichtig met zwangeren. Bij de bank mag ik bijvoorbeeld in een speciale rij (samen met bejaarden en mensen die slecht ter been zijn). Van iedereen hoor ik ´pas je wel op´. Ik leg het een beetje naast me neer.

Colombia heeft een van de scherpste maatregelen ter wereld en in ieder geval van Zuid Amerika. Lange tijd mochten we in de weekenden niet naar buiten, niet buiten sporten, maar eens per week naar de supermarkt en was alles gesloten (zwembaden, bioscopen, restaurants). Pas sinds september is het wat soepeler. Wat ik mag, wil ik ook graag doen, zwanger of niet. Zonder Corona hadden we denk ik nog wel een laatste mooie reis gemaakt, of in ieder geval bewuster afscheid genomen van ons kinderloze leven. Dat kan nu niet, heel jammer, maar er zijn ergere dingen!  

Toch zijn er ook dingen waar ik echt van baal. Zo zijn er nog altijd geen vluchten naar Europa. Dat wil zeggen; ik kan wel naar Nederland met een humanitaire vlucht. Maar dan weet ik niet of en wanneer ik Colombia dan weer in kom. Het zou leuk zijn om nog één keer naar Nederland te gaan voordat ik moeder word. Bovendien heb ik enorme trek in kibbeling en loempia’s en die kan ik hier allebei niet krijgen! First world problems, ik weet het, maar toch baal ik er van. Hopelijk kan mijn (schoon)familie veilig reizen in februari, als ik uitgerekend ben en ze ons komen bezoeken.

Ben jij benieuwd hoe zwanger zijn tijdens Corona in de VS is? Hier lees je hoe Anne haar zwangerschap ervaart. 

Mocht jij op zoek zijn naar een leuk cadeau voor een zwangere vriendin? Bij de Geboorte-feestwinkel.nl of bij Zwangerkado vind je de leukste geboortecadeautjes om op te sturen!

:

Over dit Wereldwijf: Floor Veer - Colombia

Hola! Ik ben Floor Veer en woon sinds 2011 in Colombia. Samen met mijn man heb ik een exportbedrijf van biologisch fruit. Daarnaast ben ik lokale vertegenwoordiger voor PUM. Colombia is een heel mooi, maar vaak ook spannend land, met behoorlijk wat corruptie en inkomensongelijkheid. Welke impact dat heeft op vrouwen en meisjes, zet ik graag voor de Wereldwijven op papier!