Wat zegt het aantal frequent flyer miles over family life?

Verhuizen naar en wonen in het buitenland geeft een nieuwe dynamiek aan het gezin. Opeens is er een nieuw element, een wervelwind die het gezinsfundament op scherp zet. Nu was ons gezinsleven niet altijd even standaard (wat is dat wel tegenwoordig?) met manlief die al vele jaren een internationale baan heeft en minimaal zes maanden per jaar ergens op deze wereldbol vertoeft. Dit was ook één van de redenen voor onze verhuizing naar het buitenland. Meer quality time als gezin.

Ondanks dat de balanswijzer in ogen van anderen de ‘verkeerde’ kant uitsloeg, had ik juist het gevoel de regie over deze balans te hebben. Of was ik inmiddels zo gewend aan de situatie en wist niet beter? En wat is dan die juiste werk-privé-gezinsbalans waar iedereen tegenwoordig naarstig naar op zoek is? In al die jaren draaide de geoliede machine op volle toeren. Of het nu in Nederland was, waar ik een normale werkweek had of Maleisië waar we een nieuw bestaand opbouwden, altijd had ik een modus gevonden alle ballen in de lucht te houden. In de weken van single parenting zijn mijn zoon en ik een topteam! Mede dankzij de hulptroepen van familie en vrienden.

Balans en flexibiliteit

Op wie kan je rekenen? Wie vertrouw je je kostbare bezit toe? Wie kan school bellen ‘in case of emergency? ‘I know, it’s always hard not to have your family around’ zei mijn toekomstige vriendin met gelijk de wedervraag of ik voor haar dochter het contact wil zijn. Toch een beetje familie.

Verhuizen naar het buitenland heeft ook invloed op het ‘andere’ gezin waar ik als dochter en zus onderdeel van uit maak. ‘The invisible string’, onze zussen- en familie band, wordt alleen maar sterker wanneer we op grote afstand in een andere tijdszone van elkaar leven.

‘Diep in mijn hart wist ik altijd dat je een keer naar het buitenland zou vertrekken’ zei mijn mam ‘en ik zou trouwens hetzelfde doen als ik jong was!’.

Zijn we in Maleisië ineens het traditionele, karakteristieke hoeksteengezin? Manlief is kostwinner en ik CEO huishouden. Ik schik mij wonderwel in mijn nieuwe rol al wringt het ook af en toe.

Het arsenaal aan toilettasjes met inhoud, het gemak van vliegveld faciliteiten, gratis hotelovernachtingen of tickets te besteden op een volgende reis klinkt leuk. Daar staat ook iets tegenover. ‘Afgelopen jaar heb ik meer dan 160 dagen in hotels doorgebracht in het buitenland’ hoor ik manlief nog zeggen. De keerzijde betekent ook het missen van verjaardagen, Sinterklaasfeest, oudergesprekken of andere mijlpalen op school en Mr.Jetlag is een volwaardig gezinslid.

Dat het werk-reis patroon in dezelfde frequentie wordt voortgezet na de verhuizing naar Maleisië lag niet in ons verwachtingspatroon. Family time zou het zijn in Azië. Ook dit hoort bij het expat leven, niets is zeker, balans en flexibiliteit zijn in elkaar verweven.

24/7 voor hoe lang?

En dan opeens schudt de pandemie nog een keer stevig aan ons fundament. In maart, de start van de lockdown in Maleisië, zijn grote en kleine stuiterbal ineens thuis. Van 160 dagen verblijf in buitenlandse hotels is manlief ineens 24/7 thuis. Letterlijk heel dichtbij, aangezien we niet de straat op mochten. Een nieuwe vorm van out of your comfort zone.

Nog geen vijf maanden later is daar een extra variabele die ons gezinsleven weer op scherp zet, ons op de proef stelt. Althans zo voelt het voor mij. De terugkeer naar de Nederlandse bodem.

24/7 bij elkaar in dezelfde tijdszone, weliswaar met meer vrijheden, stress van acclimatiseren in Nederland, mijn weg vinden, structuur in de chaos aanbrengen, allebei zoekende naar een nieuwe toekomst-werk-invulling. Dé cocktailmix voor echtelijke bonje voor sommige gezinnen. Gelukkig laat ons fundament ons deze keer weer niet in de steek.

Ik omarm ook de luxe. Opeens is daar meer tijd voor elkaar. In het ochtend zonnetje in de tuin samen koffiedrinken, lunchen, geen lege stoelen met het avonddiner, allebei op het schoolplein staan of zo maar op een vrijdagochtend een bezoek aan mijn zus en kleine nichtje. Dat kan weer!

Waar je ook woont, wat je situatie ook is, altijd is er wel een keer een zoektocht naar harmonie, juiste dynamiek, balans of hoe je het ook wilt noemen. Zeker met de huidige pandemie, die nog een extra element toevoegt.

De frequent flyer miles staan voorlopig in de ijskast dit jaar. Ik weet zeker dat ze weer ten tonele verschijnen en ook dan vinden we weer een balans.

Over dit Wereldwijf: Marije Walker - Nederland

Hi, ik ben Marije en ik woonde van 2018 tot 2020 met man en onze zoon in de smeltkroes van culturen en religies: Kuala Lumpur, Maleisië. Voor ons eerste expat avontuur heb ik mijn baan als marketeer opgezegd en schrijf nu (gast)blogs over mijn ervaringen, verbazingen, de momenten van het leven waarbij een vleugje zelfspot en humor niet mogen ontbreken. Ik word blij van mooie verhalen, inspirerende en positieve mensen met humor, eerlijkheid, de rauwe rafelrandjes en imperfecties. Samen de wereld een beetje mooier maken #useyourimagination