Bedrijf van een wereldwijf. Carina uit Uruguay: “Een eigen onderneming geeft mij enorm veel (mentale) vrijheid!”

Carina Dolfing (41) nam twee jaar geleden een sabbatical van drie maanden en ging op reis naar Zuid Amerika. In Uruguay werd ze plotsklaps verliefd op Giorgio en besloot ze te blijven. Ze zijn nog steeds samen. Sterker nog Carina heeft inmiddels een bedrijf met hem en haar schoonmoeder! Lees in dit interview wie Carina is en hoe ze in deze lastige tijd deels vanuit Nederland en deels vanuit Uruguay onderneemt.

Carina is geboren en getogen in een superklein dorpje ergens midden in Drenthe. Het was heerlijk op groeien in een oase van rust en ruimte maar ze verlangde toch naar wat meer. Op haar 18e vloog ze uit en ging op kamers in Groningen. Er ging een wereld voor haar open. Na de hotelschool vond ze een baan voor 5 dagen per week maar op haar 30e werd het tijd voor verandering: de fotoacademie.

“Ik was altijd al een erg creatief en sensitief mens, maar hier werd dit nog verder aangewakkerd! Na het afronden van de fotoacademie ging ik meer en meer reizen en mijn hart achterna. Ik vond het heerlijk om nieuwe mensen te ontmoeten en mijn gevoel te volgen. Twee jaar geleden nam ik een sabbatical van drie maanden en ging op reis naar Zuid Amerika. Na Chili en Argentinië had ik nog drie weken over en bedacht om naar Uruguay te gaan. Hier werd ik in een dag verliefd op Giorgio…”

Gewoon doen

Haar levensmotto? “Dat is simpelweg Doen! Door dingen te doen, kom je in beweging en daardoor komen er de mooiste dingen op je pad! Volg je hart en kijk uiteraard wel goed naar de rendabiliteit van je product of dienst. Het hebben van een eigen onderneming is hard werken, maar het geeft mij enorm veel voldoening en (mentale) vrijheid. ”

In Uruguay rolde Carina eigenlijk meteen in het familiebedrijf van haar vriend Giorgio en haar schoonmoeder.

Bedrijf van een Wereldwijf; handgemaakte sjaal, Uruguay
Foto’s: Carina

“Mijn schoonmoeder is een kunstenares met jarenlange ervaring in het maken en ontwerpen van kleding. Kleding gemaakt van merino-wol, chiffon en katoen. Ik leerde van haar hoe de kleding te maken en we verkochten dit met z’n drieën op de kunstmarkt in Montevideo. Deze markt ligt aan de voet van de haven waar alle cruiseschepen aanmeren. We verkochten onze eigen gemaakte kleding als warme broodjes. Ik was helemaal in m’n element. Creatief met mijn handen maar ook met mijn brein, zon, buiten, mensen en onze eigen producten verkopen! Ik had vanaf dag één een enorm goede klik met mijn schoonmoeder en het samenwerken met haar ging heel goed. Totdat begin maart Corona zijn intrede deed…”

Virus hobbels

“De cruiseschepen konden niet meer aanmeren en ons werk hield op. Voor mijn schoonfamilie natuurlijk een financieel zeer slecht scenario. Toen ik halverwege mei weer naar Nederland kon vliegen, besloot ik een businessplan te gaan schrijven aangezien we zulke positieve reactie hadden gekregen op de markt. Het plan was het opzetten van een online winkel voor de kleding die we maken. Op deze manier kunnen we toch door blijven gaan met werken en ons geld blijven verdienen. Sinds twee weken zijn we live! En we krijgen superleuke reacties en hebben al best veel verkocht!  

Omdat ik veelal alles zelf moest doen zoals de website bouwen, een voorraad aanleggen, marketing etc etc.. heeft het wel even geduurd voordat ik ook daadwerkelijk live kon gaan. Mijn schoonmoeder en mijn vriend hebben mij uiteraard geholpen waar ze konden. Het is echt een Uruguyaans en Nederlands familiebedrijf inmiddels!

En wat ben ik trots op de solide basis die ik samen met mijn schoonfamilie heb opgebouwd! We vertrouwen elkaar volledig. We leren en inspireren elkaar waardoor we veel energie hebben om dit samen te doen en er steeds weer nieuwe en mooie creaties te voorschijn komen. Daarnaast ben ik trots op mezelf omdat ik mijn gevoel gevolgd heb en me niet heb laten tegenhouden door (financiële) onzekerheden in deze lastige tijd.” 

Bedrijf van een Wereldwijf: handgemaakte sjaal Uruguay

Het verhaal achter je onderneming

“Mijn missie is om unieke, exclusieve en handgemaakte producten te verkopen. Geen massaproductie en geen standaard kleding. Onderscheid door kunst te maken! We gebruiken wol (een natuurlijk product) en de sjaals zijn op meerdere manieren te dragen. Op die manier koop je dus eigenlijk drie kledingstukken in een. We zijn tevens bezig met een samenwerking met een lokale onderneemster die zijde verft met natuurlijke producten zoals bladeren. En tevens is het belangrijk om samen met mijn Uruguayaanse schoonfamilie genoeg geld te verdienen om met ons allen te kunnen leven. 

Op de markt in Montevideo ondervond ik alwat de impact van ons product en verhaal was door de reacties van de mensen. Ze vinden het verhaal achter onze onderneming prachtig: liefde gevonden in Uruguay, samen met mijn schoonmoeder de kleding maken en verkopen met z’n drieën op de markt. Ook op de handgemaakte sjaals kregen we zeer veel reacties en complimenten. In Nederland verkopen we de sjaals ook in een boetiek, waar ik hoorde dat de reacties op het verhaal achter de producten de mensen ook erg aanspreekt. De sjaals waren binnen twee weken allemaal verkocht!”

Bedrijf van een Wereldwijf: handgemaakte sjaal, Uruguay

Mijn bedrijf is voor mij een succes als ik er samen met mijn schoonfamilie van kan leven en dat we hopelijk in de toekomst nog meer vrouwen kunnen helpen aan een baan bij Labón. Het leukste zou zijn dat dit zowel in Uruguay en Nederland zou zijn!

WIL JIJ OOK ZO’N PRACHTIGE HANDGEMAAKTE SJAAL UIT URUGUAY? GA DAN NAAR DE WEBSHOP VAN LABÓN EN SLA JE SLAG!

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!