Wereldwijf Ellen: ”Ik ga nooit meer mee met mijn partner zonder dat ik zelf een baan heb.”

Ingeborg van t Pad Bosch

Het kan ons allemaal overkomen. Hoe verliefd je ook bent geweest en hecht de liefde ook was, er kan een moment komen waarin scheiden de enige optie is die nog gelukkig maakt. Meestal is de beslissing moeizaam, ingewikkeld en verdrietig maar het kan nog wat gecompliceerder zijn als in het buitenland woont en/of je een andere nationaliteit hebt dan je echtgenoot… 

In deze serie verhalen over internationaal scheiden komen wereldwijven aan het woord die dat hebben meegemaakt. Zowel vrouwen die in het buitenland woonden ten tijde van hun scheiding als vrouwen die getrouwd waren met een buitenlandse partner. Wat zijn de hobbels? Hoe regel je het goed? Wat kan er mis gaan? Wat zou je met de wetenschap van nu anders doen?

Het verhaal van Ellen

Ellen woonde in Hong Kong toen zij er achter kwam dat haar man vreemd ging. Het was voor haar reden om uit elkaar te gaan en naar Nederland terug te keren. Ze vond het ingewikkeld. Vooral het carrièregat wat ze had opgelopen, de twijfel over het vinden van een baan in Nederland en de zorgen over een toekomst voor haar en de kinderen waren onzekere en angstige gedachten bij het besluit dat ze nam.

“Met de wetenschap van nu, zou ik duidelijk iets heel anders hebben gedaan. Ik zou nooit meer meegaan met een partner naar het buitenland zonder dat ik zelf een baan zou hebben. Bij ons veranderde dat de dynamiek in de relatie volledig.”

Toen ze uiteindelijk besloot te gaan scheiden was het lastig om hulp en advies te vinden. 

“In de expatbubble in Hong Kong waren wij ook het enige stel waar het niet goed mee ging. Ik had dus niemand om ervaringen mee te delen of advies aan te vragen. Iets wat op mij overigens heel vreemd overkwam. Want of het met al die andere echtparen nou altijd zo goed ging? Heel veel vrouwen leven daar in een gouden kooi waar ze niet uit durven omdat ze zo ver weg zitten en dat carrièregat hebben. En dat merkte ik tussen de regels door wel hier en daar.”

Het gaat weer goed

Inmiddels gaat het goed met Ellen en haar ex-partner. Ze zijn nog steeds vrienden. Haar advies aan anderen? 

“Probeer het zo goed mogelijk samen met je ex-partner te regelen voor jezelf maar ook voor de kinderen. Wij zijn eerst in Hong Kong apart gaan wonen voordat ik naar Nederland terug ging zodat het ook voor de kinderen een langzaam proces was.” 

Ellen is heel tevreden met haar beslissing. 

“Ik ben nu weer heel gelukkig in Nederland met een lieve partner en een nieuwe baan.  En ook mijn kids zijn happy en nog steeds on speaking terms met mijn ex. Hij neemt gelukkig wel zijn financiële verantwoordelijkheid. Als ik een advies mag geven, wees niet bitter, kijk vooruit en zorg ervoor dat beide partners afzonderlijk op een prettige manier verder kunnen met hun leven.”

Scheiden

Scheiden hoeft dus geen extra problemen op te leveren. Vaak kan er heel veel worden geregeld via mail, Skype en post. Je hoeft dus niet perse naar kantoor of de rechtbank in Nederland te komen. Er is natuurlijk wel een voorwaarde: Je moet het wel allebei willen…

Voor een dergelijke echtscheiding met internationale aspecten kun je altijd bij ons terecht. GMW advocaten beschikt over specialisten met veel ervaring op het gebied van internationale echtscheidingen. Mocht je in het buitenland wonen dan helpen zij je graag via telefoon, Skype of Microsoft Teams. Je kunt via gmw.nl/adviesgesprek een afspraak maken of bellen met het nummer +31 70 361 50 48.

Het hele jaar door kun je bovendien de gratis whitepaper voor Nederlanders in het buitenland hier downloaden!

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Ingeborg van t Pad Bosch - VS
Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!