‘Where on earth’ was Melania toch?

door gepubliceerd op 28 oktober 2020Tags: , , ,

Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw, een gezegde waar we tegenwoordig eigenlijk allemaal jeuk van krijgen. We kunnen immers de rollen omdraaien, een gelijke sexe invullen of überhaupt geen. Maar waar wel een kern van waarheid in zit, is dat voor een publieke functie als de president van de Verenigde Staten, de partner een hele belangrijke rol speelt in de beeldvorming van het Amerikaanse volk. 

Iedere zondag kijk ik naar een speciale serie over de first ladies uit het recente verleden, van Eleonore Roosevelt tot en met Michele Obama. De serie laat zien dat FLOTUS een minstens zo belangrijke rol heeft in de presidentiële verkiezingen als POTUS. Zeker als het gaat om het tonen van waarden en normen, traditioneel gedachtengoed en de ‘zachte’ kant van de leader of the free world. Een first lady staat over het algemeen vierkant achter haar echtgenoot en kan daardoor rekenen op respect en genegenheid van de Amerikanen. Zeker in campagnetijden. 

De rol van de vrouw

Eleonore Roosevelt, Jacky Kennedy, Nancy Reagan, Barbara Bush, Hillary Clinton, Michelle Obama. Allemaal hadden ze op hun eigen manier enorm veel invloed op de populariteit van hun echtgenoot en droegen ze bij aan de eenheid in de Verenigde Staten en het beeld dat de buitenwereld van het land en zijn president had.

De rol van FLOTUS is daarmee een van de meest publieke functies in de wereld. Door de geschiedenis heen werden de first ladies onder het vergrootglas gelegd. Van manieren en gewoontes tot en met intellect en kledingstijl wordt de first lady voortdurend beoordeeld door publiek en pers. Haar ster kan snel stijgen, maar ook heel hard vallen als ze niet doet wat van haar wordt verwacht of iets doet dat niet past bij het perfecte Amerikaanse plaatje dat bij haar functie hoort.

Natuurlijk zijn er first ladies geweest die wat meer op de achtergrond opereerden, maar als de gelegenheid zich voordeed en er werd een bijdrage van hen verwacht, dan stonden ze er. Op de campaign trail, met interviews in galamoureuze tijdschriften, in tv-programma’s en door lezingen op universiteiten en scholen. Thanksgiving en Kerstmis zijn altijd de belangrijke momenten voor de first ladies geweest om de Amerikaanse tradities en het gezin als hoeksteen van de samenleving in het Witte Huis naar voren te brengen. 

Zo niet Melania 

De stijve begroeting van het presidentiële stel na het eerste debat dit verkiezingsjaar stond in schril contrast met de Bidens die elkaar een warme omhelzing gaven. De meeste Amerikanen denken dan ook dat Melania een zakelijke overeenkomst met Donald heeft en dat er van een ‘normaal’ huwelijk of liefdesrelatie al lang geen sprake meer is.

Ze schijnen in aparte vleugels van het Witte huis te resideren en slapen al sinds 2006 niet meer in hetzelfde bed. De beelden van de ongelukkige nieuwe Flotus tijdens de inauguratie van de kersverse president spraken boekdelen. Niet voor niets ontstond vrijwel direct na de officiële plichtplegingen de beweging #FreeMelania.

Who gives a fuck?

Vorige week kwam een controversiële geluidsopname van Melania uit 2018 in de pers, waarin ze haar heftige beklag doet over haar rol als first lady bij haar toenmalige beste vriendin en speechschrijver Stephanie Winston Wolkoff. Stephanie nam hun gesprekken op en schreef een boek over hun vriendschapsrelatie. De vriendschap is, begrijpelijk, voor altijd voorbij, maar de frustratie van Melania ligt open en bloot straat. In de telefoongesprekken liet ze zich bijvoorbeeld in niet mis te verstane bewoordingen uit over de belangrijke taak van FLOTUS om het Witte Huis te versieren voor de feestdagen.

I’m working my ass off on the Christmas stuff, that you know, who gives a fuck about the Christmas stuff and decorations? But I need to do it, right? 

Melania had de plank al totaal misgeslagen toen ze dit jaar de The Rose Garden herinrichtte – de gemiddelde Amerikaan vindt het nu een crematoriumtuin – maar kwaad spreken over de belangrijke kersttraditie schiet velen al helemaal in het verkeerde keelgat. Kerstmis is onvoorstelbaar belangrijk in de VS en de versieringen in het Witte Huis zijn een lichtpunt en hoogtepunt van Amerikaanse glamour in de donkere wintermaanden.

En ze vervolgt haar telefoongesprek met haar voormalige vriendin:

OK, and then I do it and I say that I’m working on Christmas and planning for the Christmas and they said, ‘Oh, what about the children that were separated?’ Give me a fucking break. I can not go, I was trying to get the kid reunited with the mom. I didn’t have a chance. Needs to go through the process and through the law.

I don’t care

De jas met het opschrift I really don’t care, do you?, die ze droeg toen ze twee jaar geleden de kinderopvangcentra aan de Mexicaanse grens bezocht, staat Amerikanen nog helder voor de geest. En sinds begin deze week weten we ook dat onder de nieuwe wet van President Trump van 545 kinderen die in 2018 gescheiden werden van hun ouders, de vader en moeder niet meer te traceren zijn.

Nu komt daar voor veel Amerikanen nog een smet op Melania’s blazoen bij. Vanwege haar ziekteverschijnselen had ze al haar optredens in de Trump-campagne tot aan de verkiezingen op 3 november afgezegd. Iets dat alle Flotussen die haar voorgingen nog nooit, met uitzondering van Jacky die een moeizame zwangerschap had, deden.

De ‘rollercoaster van symptomen’ speelden Melania volgens een lange brief die ze schreef, nog steeds parten. Ze was ook niet van plan om in de campagne van haar man nog enige rol te spelen, al was ze wel aanwezig bij het laatste debat tussen Trump en Biden. Maar ook nu weer was er na afloop slechts een schouderklopje. Ze is waarschijnlijk op haar vingers getikt want afgelopen weekend vierde ze traditioneel Haloween op The White House lawn en de komende week laat ze haar gezicht toch zien in Pennsylvenia. Weliswaar zonder haar echtgenoot want die probeert de show elders in het land nog last minute te stelen.

Suburban white women

Het is zeer belangrijk voor haar echtgenoot, aangezien die hard moet vechten voor de belangrijke stem van de suburban White women. Melania’s voorgangsters speelden vaak een cruciale rol bij het binnenhalen van vrouwelijke stemmen, door hun echtgenoot ‘zachter en menselijker’ te maken met hun campagneverhalen over familie en sociale issues.

Die witte vrouwen in buitenwijken zouden net als in 2016 wederom het verschil kunnen maken in deze verkiezingen, maar helaas nu ten nadele van Donald Trump. Ze lijken nu namelijk massaal af te haken vanwege zijn falende aanpak van de pandemie. Op 13 oktober in Pennsylvania smeekte Trump ze nog om op hem te stemmen: 

So can I ask you to do me a favor? Suburban women, will you please like me? I saved your damn neighborhood.

Melania dreigde hem niet helpen in zijn pogingen de vrouwen voor hem te winnen en schitterde sinds juni door afwezigheid. Haar relatief lange ziekteverlof leek bovendien volledig in tegenspraak met de boodschap van haar echtgenoot, die nog altijd zegt dat het allemaal wel meevalt met het virus. Het lijkt er op dat de nood voor de Trump campagne zo hoog is, dat FLOTUS haar opwachting wel moet maken. Maar stiekem zal er in haar hoofd vast haar lijfspreuk klinken: ‘I really don’t care, do you?’ 

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!