Thema november: Kantelpunten in de wereld van nu

Geleidelijk en dan plotseling. Dat is de dynamiek van het ‘kantelpunt’.  Het is het moment waarop in korte tijd een hele grote verandering plaatsvindt. In complexe processen, zoals een maatschappij, het milieu of een mensenleven spelen allerlei factoren een rol die een respons kunnen veroorzaken die snel lijkt. In werkelijkheid spelen deze externe factoren die de oorzaak vormen voor die plotselinge verandering al langer. Een kantelpunt komt dus eigenlijk nooit onaangekondigd.

Uiteindelijk kan een kleine aanwijzing of verstoring voldoende zijn om de omslag naar een nieuwe toestand te bewerkstelligen. Maar dan is de nood om te veranderen ook ineens bijzonder urgent. Je zou het  vergelijken met het bouwen van een blokken-toren. Er komt een punt waarbij de toren zo onstabiel is dat deze om gaat vallen. Dat is het kantelpunt.

De grote stoorzender

Met Covid hebben we een grote verstoring te pakken die complexe processen zoals mensenlevens en maatschappijen enorm overhoop gooit. De weg die we de komende maanden opgaan, is nog onduidelijk. Een eindpunt is nog niet in zicht en het zorgt bij ons allemaal veel onzekerheid. Het virus laat de wereld wankelen. 

Het heeft bijvoorbeeld enorm veel invloed op de verkiezingen op 3 november in de Verenigde Staten waar inmiddels bijna 9 miljoen mensen geïnfecteerd werden met Covid en 227.000 de dood vonden. Werkloosheid, depressie, armoede en ongelijkheid zijn het gevolg. Dat er grote veranderingen op komst en nodig zijn is overduidelijk maar hoe die eruit gaan zien? Dat zullen we de komende maanden gaan merken.

In andere landen zien we kantelpunten in de covid-curve, de economie en de maatschappij. De toekomst is voor ons allemaal onzeker. Ook in het klimaat kunnen kantelpunten voorkomen. De opwarming van de aarde heeft bijvoorbeeld enorm veel effect op de natuur.  De effecten zijn onomkeerbaar en het kantelpunt is bereikt. Maar ook hier heeft Covid effect. De aarde is bijvoorbeeld veel minder gaan trillen doordat mensen minder bewegingen maakten de afgelopen maanden.  

Wat vinden we werkelijk belangrijk?

Op het persoonlijke vlak heeft dit virus enorme impact. Twijfel, verdriet of frustratie, angst om bepaalde zekerheden op het spel te zetten, het zijn allemaal vervelende gevoelens die je kunnen verlammen. Tot dat je het punt bereikt waarop je je afvraagt: “Hoe raak ik verdomme ooit uit deze impasse?” Dan sta je op een kantelpunt. 

Laat het virus ons reflecteren op wat we werkelijk belangrijk vinden in het leven? Deze maand zullen we proberen onze vinger te leggen de antwoorden. Want hoe laat de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen zien wat men in de VS werkelijk belangrijk vindt? Welke invloed heeft Covid op de levens van mensen en hoe zullen die de komende maanden veranderen?

Krijgt het milieu nu werkelijk een kans van ons om enigszins te herstellen? Welk effect heeft deze quarantaine tijd op jouw baan of carrière en hoe je je daar over voelt? Opvallend veel wereldwijven die lang in het buitenland wonen, keren terug of hebben plannen om te remigreren naar Nederland.  Waarom maakten ze juist nu deze keuze? Deze maand lees je over al deze (persoonlijke) kantelpunten in het leven op deze wereldbol. Veel leesplezier!

De redactie

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.