Post uit de VS: Wie gaat er winnen?

Het zijn de laatste lootjes voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten op 3 november. Dat is natuurlijk niemand ontgaan. Op de radio hoorde ik het programma The United States of Anxiety…Dat vat het voor mij wel een beetje samen. Ik ben benieuwd hoe mijn mede Amerikaanse Wereldwijven de toestand hier ervaren. De context waarin je woont, is nogal belangrijk in deze. Want Florida denkt over het algemeen echt heel anders dan New York. Ik besloot het ze te vragen.

Wie denk jij dat er gaat winnen en waarom? Hoe zie je dat terug in jouw omgeving? En wat is je grootste zorg na 3 november? De Amerikaanse Wereldwijven geven antwoord.

Wie gaat er winnen?

Ing uit Florida: Dat is koffiedik kijken. Polls zeggen weinig, dat is bewezen in 2016. Die vraag ga ik vervangen door ‘wie hoop je dat er NIET gaat winnen?’ Het antwoord daarop is Trump. Ik ben er na vier jaar klaar mee. Ik heb hem serieus een kans gegeven (wel met de nodige dosis scepsis) maar was er redelijk vlot uit dat ik niet achter zijn veel te conservatieve politieke standpunten sta en me kapot erger aan zijn retoriek, name calling etc.
Na vier jaar divisiveness en herhaaldelijk liegen, bedriegen en draaien ben ik nu vreselijk Trump-moe. Niet dat ik super enthousiast ben over Biden, maar ik heb meer met zijn standpunten en komt hij een stuk beschaafder over. Liever een sleepy president die zich verspreekt dan eentje die zich dag en nacht, te pas en te onpas gedraagt als een enorme mammoet in een porseleinkast.

Mariel uit San Francisco, Californië: 4 jaar geleden was ik ervan overtuigd dat Hillary de verkiezingen zou winnen. Ik volgde op de avond van de verkiezing vol verwachting de resultaten te volgen. Nog steeds heb ik geen Amerikaans paspoort en ik mag niet stemmen, dus normaal ben ik daarom hier niet erg actief in de politiek, maar met het hele circus rondom Trump, wilde ik het deze keer toch zien. Ik herinner me dat we een txt groep hadden met de sommige van de Amerikaanse wereldwijven en dat we in het begin allemaal heel positief waren. Hillary zou de eerste vrouwelijke president worden. Maar langzaam maar zeker veranderde dat optimisme in ongerustheid en toen Hillary Florida verloor, werd het een realiteit, en het ondenkbare gebeurde: Trump won. Vier jaar later en het ziet er weer goed uit voor de democraten met Biden en Harris aan het roer…

Ingeborg uit New York: Als ik in mijn omgeving rondkijk zie ik alleen maar Biden/Harris borden in de tuinen staan. Ietsje verderop in Connecticut is dat alweer anders. Ik heb geleerd van 2016 dat er een hoop ‘stille’ Trumpers zijn die zich als New Yorker schamen voor hun stem maar vooral denken aan belastingvoordeel onder Trump en hun eigen bankrekening. Vaak zijn dit mijn rijke buurtgenoten en hun vrouwen. Dat de Democraten toen tone deaf waren voor de ‘gewone Amerikaan’ in the rust belt die massaal Trump stemden, moge duidelijk zijn. Het is nu echter een ander gevecht. Het hele land is nog nooit zo gepolariseerd geweest. Na vier jaar Trump zijn rood en blauw volstrekt van elkaar vervreemd en bestaat Bi-partisanship in het besluitvormingsproces op Capitol Hill niet meer. Wat dat betreft kun je er geen pijl op trekken. Ik denk op dit moment dat het een nek aan nek race wordt waarbij Biden uiteindelijk gaat winnen. Ik denk dat dit vooral zal komen door de invloed van jongeren die zich in vele grotere getale heeft gemeld bij de stembus en het vrouwelijke electoraat dat afgehaakt is door Trumps aanpak van de pandemie. Maar vorige week was ik nog in de veronderstelling dat Trump zou winnen…

Saskia uit San Diego, Californië: Ik heb hoop maar tegelijk durf ik niet hardop te roepen: die wordt het. De meest zichtbare aanhangers waar ik woon, zijn Trumpers. En met zichtbaar bedoel ik meer dan alleen dat bordje in de tuin. Echt alles wordt uit de kast gehaald: vlaggen en toeters. Ook in het verkeer. Rijden ze in colonne door de straten. Dat geeft het gevoel dat ze in de meerderheid zijn, mogelijk een schijn gevoel maar toch …

Hoe zie je dat terug in jouw omgeving?

Ingeborg uit New York: Je ziet het aan de ellenlange rijen voor de stemlokalen hier. Mensen staan 3 tot 4 uur in de rij, zelfs in de stromende regen. Deze verkiezingen zijn ongekend. Het lijkt wel alsof de democratie op de helling staat. Inmiddels hebben meer dan 70 miljoen mensen al gestemd, maar hoe de verdeling Democraten-Republikeinen is, dat weten we nog niet. Soms zie ik een pick-up truck met Trump stickers en vlaggen rijden en op Time Square waren afgelopen weekend rellen tussen orthodox Joodse Trumpers en anti-Trumpers. New York is van oudsher een Democratische staat dus als Trump wint, zal dat niet liggen aan de staat New York en haar kiesmannen.

Mariel uit San Francisco, Californië: Ik ben nerveus maar heb a glimmer of hope om een aantal redenen. In 2018 hebben de democraten het Huis van Afgevaardigden terug gewonnen en de opkomst tijdens die verkiezingen was zoveel groter dan in 2016. Met name jonge mensen die in 2016 niet stemden, zijn in 2018 massaal naar de stembus gegaan. En die trend zet zich voort dit jaar. Er zijn al meer dan 70 miljoen mensen die hebben gestemd. Er zijn van allerlei grassroots bewegingen, die er van alles aan doen om mensen te overtuigen dat ze moeten stemmen. Ik ben zelf voor het eerst politiek aktief geweest en ben lid van de Sister District. Deze organisatie probeert in kritieke staten, democratische kandidaten te steunen. Ik heb inmiddels meer dan 300 postkaarten geschreven om mensen te vragen om te stemmen. Als ik niet kan stemmen, kan ik proberen mijn stem te laten gelden door anderen over te halen om te stemmen.

Saskia uit San Diego, Californië: Ik mag niet stemmen maar heb een groepje Nederlandse vrouwen ontmoet die precies hetzelfde denken en samen hebben we toch gedaan wat we konden: campagne voeren door kaarten te schrijven naar kiezers in belangrijke swingstaten. In de hoop dat die de slag naar blauw maken.

Ing uit Florida: Al ben ik nu in Nederland, ik heb genoeg gezien en gehoord de afgelopen weken en maanden. Florida is een echte swing state, het zal erom spannen. Veel Floridianen steken hun politieke voorkeur niet onder stoelen of banken. Waar je ook rondrijdt of wandelt, je weet op wie er wordt gestemd. Zo niet in onze sjieke golf community. Bij ons is het is verboden Trump vlaggen aan je gevel te hangen of Biden bordjes in je tuin te poten. Maar ja, een Trump sticker op je hagelnieuwe witte Ferrari mag natuurlijk wel…

Verkiezingen 2020 USA

Wat is je grootste angst na 3 november:

Ing uit Florida: Waar moet ik beginnen… Ik ben onderhand aardig verbitterd. En ik kan het niet meer overzien omdat ik veel beren op de weg zie nadat de kiezers hun stem hebben uitgebracht. Wanneer komt de uiteindelijke uitslag? Is de uitslag wel te vertrouwen? Accepteren de kemphanen maar ook de kiezers die uitslag zonder rellen en ellende? Komt er een herhaling van Gore/Bush? De onzekerheid is groot.

Saskia uit San Diego, Californië: Het blijft onwijs spannend. Welke trucs komen er nog uit de hoge hoed? Wat staat ons nog te wachten? Ik hou gewoon m’n hart vast. Wat ik bijzonder vind is hoe mijn drie kinderen ermee omgaan. Er ook echt mee bezig zijn. Ieder op zijn/haar eigen manier. Zoals mijn jongste, net 14, die mij op weg naar school vertelt dat ze heeft besloten met haar vriendinnetjes dat als Trump herkozen wordt, zij hun spaarvarkentje slachten en op boarding school gaan in Zwitserland en dan alle weekenden bij de Mc Donalds werken om hun leven daar te bekostigen….

Ingeborg uit New York: Ik ben eigenlijk het meest angstig voor wat er na 3 november gebeurt. En daar ben ik niet de enige in in mijn omgeving. Trump verliest niet, tenminste dat denkt hij zelf. Hij zal er alles aan doen (en dat heeft hij al gedaan door twijfel te zaaien over Voter Fraud en het stemmen per post) om de verkiezingen als rigged neer te zetten en het presidentschap te behouden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als Trump de verkiezingen ongeldig probeert te laten verklaren door The Supreme Court? Daar zit sinds vorige week een meerderheid van conservatieve rechters. En laten we vooral niet onderschatten wat het effect van een verlies aan beide kanten is op de spanningen in deze gepolariseerde maatschappij. Rellen dus.

Mariel uit SanFrancisco, Californië: Net als Bob Woodward vorige week schreef, wordt ik ’s nachts wakker en vraag me af wat voor tricks en evenementen Trump nog kan en zal gebruiken om dingen naar zijn hand te zetten. Ik heb geleerd dat je Trump nooit moet onderschatten. Als de beslissing wie de verkiezing wint gebaseerd zou zijn op wie de popular vote wint, zou ik ‘s nachts gerust slapen, maar met het hele kiesmannen system en het feit dat Trump de benoeming van conservatief opperrechter Amy Coney Barret heeft doorgedrukt weet je nooit wat Trump nog probeert. Ik vier de overwinning pas, als Trump de macht overhandigt aan de volgende president.

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!