Dit is een bloedserieus verhaal. Lezen dus!

Ik merk het aan mijzelf en ik merk het aan de vrouwen om mij heen. De overgang ligt op de loer en veel van mijn vriendinnen zitten er vlak voor, middenin of zijn ‘m net voorbij. En eerlijk gezegd zie ik er enorm tegenop. Dat komt vooral omdat ik mij herinner hoe mijn moeder worstelde met heel veel bloedverlies en ieder uur haar maandverband moest verwisselen omdat ze anders door zou lekken. Hele handdoeken waren er soms nodig en ik begrijp tot op de dag van heden niet hoe ze dat heeft gedaan met haar werk, feestjes etc. Gewoon doorgaan leek het devies.

Nog altijd lopen vrouwen veel te lang door met dit probleem. Het lijkt wel alsof vrouwen als het gaat om menstruatie en/of overgangsklachten zoals hevig bloedverlies het allemaal maar normaal (moeten) vinden en nog steeds wordt er te weinig over gesproken. Daarom is zelfs een campagne gestart: Bloedserieus.

Het hoort er immers allemaal bij… 

Een vriendin van mij werd nog niet zo lang geleden iedere week ongesteld. En niet een klein beetje, ze liep leeg. Het was niet te doen. Nu na maanden worstelen, slikt ze hormoon pillen en gaat het allemaal een stuk beter. Bianca, die al eerder voor De Wereldwijven een artikel over de menopauze schreef, had in eerste instantie vooral last van ‘slecht in haar vel zitten’. Moodswings met momenten dat ze irrationeel was en erg emotioneel en impulsief reageerde. Dat is gelukkig voorbij. Nu is heeft ze vooral last van gewichtstoename en hevig bloedverlies.

Huisarts en wereldwijf Danielle heeft sinds de perimenopauze vooral last van stemmingswisselingen en neerslachtigheid vlak voor de menstruatie: “Het leven ziet er echt heel anders uit op die dagen. Ik ben ook ongelofelijk moe.”

Bianca kwam laatst thuis van haar werk waar ze onverwacht ongesteld was geworden en dacht bij zichzelf: Oh God hoe doe ik dat morgen? “Sinds ik in de peri-menopause ben is de tweede dag bloedverlies echt hel. Ik blijf het liefste thuis want het is een strijd tegen doorlekken.”

Campagne Bloed Serieus
Foto: campagne Bloedserieus

Wat betreft het bloedverlies is het nog even zoeken 

Voor Bianca werken de onderbroeken die je tijdens je menstruatie kan dragen. Voor de nacht gebruikt ze daarbij nog maandverband en soms zelfs met tampon als ze moet werken. “Die speciale onderbroeken zijn heel fijn, wel erg duur, maar het gevoel niet zo’n dik maandverband te dragen is wel zo prettig. Soms denk ik wel eens hoe fijn zou het zijn om het gewoon te laten vloeien en je geen zorgen te hoeven maken of je doorlekt.” 

Bianca’s gynaecoloog kwam meteen met hormoonbehandeling maar dat wilde ze absoluut niet. “Mijn moeder en haar vader hebben athérosclérose, genetisch bepaald, maar roken, eten en hormonen hebben daar invloed op en kunnen het versnellen. Ik ben daardoor destijds gestopt met de pil. In oude boekjes van mijn moeder en oma las ik dat wilde yam overgangsklachten kon verlichten. Ik ben dat gaan slikken en voelde me daar een stuk beter bij.”

Marieke had vier jaar lang last van heftige en langdurige bloedingen, soms 3 weken per maand. “Ook al ben ik vrouw, dan nog is dat niet normaal. Het hoort erbij vind ik een belachelijk cliché, niemand vraagt hierom. En dan bedoel ik heftige klachten, menstruatie op zich is een onderdeel van je vrouw zijn en dat koester ik absoluut. En boven alles was het heel vervelend, oncomfortabel en vermoeiend. Ik sliep slecht, was constant op mijn hoede wat ik zou dragen, nam extra kleding en tampons mee. Ik zat soms hele nachten op de wc met een warme kruik op mijn buik. Daar wordt een mens niet heel blij van.”

Praten is belangrijk

Danielle: “Ik vind zeker dat het bij het ‘vrouw zijn’ hoort maar jammer genoeg is het toch iets wat je niet echt bepreekt met anderen dan vrouwen uit het zelfde leeftijdssegment. Dan heb ik het dus niet zo zeer over het hevige bloedverlies maar de overgangsklachten op zich. Het is gewoon niet zo’n sexy onderwerp zeg maar.”

En ook Bianca vindt dat er nog steeds te weinig over wordt gepraat: “Het heeft nu eenmaal impact op je leven op dat moment en het is wederom aan ons vrouwen om ons daaraan aan te passen. Erover praten maakt het al wat minder ernstig en vaak hebben anderen ook tips. Ik wist niet dat HMB (hevig menstrueel bloedverlies red.) bestond totdat het me overkwam. Toen ik het vertelde aan vriendinnen bleek ik niet de enige. In mijn perimenopauze, heb ik er wel eens over gedacht om een website te maken waar minder stoffige informatie op staat dan wat er nu te vinden is. Gewoon met eerlijke verhalen en tips.” 

Marieke vindt dat het bespreekbaar moet zijn, ook met je partner. ” Blijf er niet mee rondlopen, ga naar een arts. Er zijn allerlei mogelijkheden om het verlichten, maak daar gebruik van. Menstruatie in het algemeen is iets natuurlijks, niets om je voor te schamen. En laten we dingen bij de naam noemen, en niet zoals in mijn tijd ‘opoe is bezoek’ of het is ‘die week’ van de maand. Maak het bespreekbaar bij zowel meisjes als jongens. Dat zorgt voor meer begrip denk ik. En als je denkt dat er niets niet klopt, ga naar een (huis)arts. Jij voelt je eigen lichaam het beste, luister naar dat gevoel. Praat erover zowel met je partner als met andere vrouwen, vaak ben je niet de enige die met, bijvoorbeeld heftig bloedverlies, rondloopt.”

Danielle denkt zeker dat het goed is als het bespreekbaarder wordt gemaakt. Misschien ook door huisartsen. “Dat vrouwen weten wat wel en niet normaal is en wat buiten proportioneel is, wat je kunt verwachten, wat je er aan zou kunnen doen ook bijvoorbeeld. Want er is echt- bijvoorbeeld bij hevig bloedverlies- veel meer wat je kunt doen dat een XXL maandverband.”

Bianca ziet overigens wel dat het steeds beter bespreekbaar wordt. “Reclames op tv voor maandverband waar de vloeistof eindelijk rood is. Ik zie jonge meiden op werk gewoon met een toilettasje naar de wc gaan. Niet dat maandverband verstoppen in je broekzak of zo. Misschien off topic maar wat zou het fijn zijn als werkgevers gewoon maandverband en tampons beschikbaar stellen in de wc. Voor die onverwachte momenten. Tuurlijk hoort het bij het vrouw zijn, het is gewoon zo, dit is de natuur. Maar ik merk wel dat ik het vervelend voor mijn dochter vindt die elf is en elk moment ongesteld kan worden. Het ‘onbezorgde’ is er dan een beetje vanaf. Sporten op dagen dat ze zich misschien moe voelt en buikpijn heeft en dat ze bang is om door te lekken. Het is gewoon niet leuk.”

De gewoonste zaak van de wereld

Uit onderzoek onder ruim 42.000 Nederlandse vrouwen blijkt dat de helft niet met familie en vrienden over menstruatieproblemen praat. Wat ze dan wel doen? Door blijven lopen of een smoes verzinnen als het echt niet meer gaat. Vrouwen denken dat het de gewoonste zaak van de wereld is om ijzertekort te hebben. Dat het normaal is om elk uur van tampon te moeten wisselen of altijd dubbel maandverband nodig te hebben. Of dat het nu eenmaal in de familie zit en dat je er toch niks aan kunt doen. Er bestaan dus nogal wat misvattingen over hevig menstrueel bloedverlies. Maar de grootste misvatting is waarschijnlijk dat je ermee moet leren leven. Want dat hoeft dus helemaal niet!

Marieke ging uiteindelijk na gesprekken met mijn moeder en mijn huisarts naar een gynaecoloog. “Dat was een hele fijne arts. Hij heeft me vrijwel direct gezegd dat mijn baarmoeder verwijderen de beste optie was. Ik vond dat zelf heel definitief. Als tussenoplossing gaf hij mij toen een spiraaltje met de opdracht om na zes maanden terug te komen om het resultaat te bespreken en die tijd gebruiken om na te denken over een operatie. Dat spiraaltje hielp helemaal niet en dus werd zes maanden later, ik was inmiddels met mezelf in het reine, de operatie ingepland. Na afloop dacht ik had ik dit maar jaren eerder gedaan.”

Hevig bloedverlies is namelijk geen zeldzaam probleem. 1 op de 5 vrouwen krijgt er in de premenopauze mee te maken. Al die vrouwen hebben een bloedserieus verhaal want het heeft enorme impact op de kwaliteit van leven. Andere symptomen dan hevig bloedverlies kunnen er ook op wijzen dat je HMB hebt. Denk aan het verlies van grote stolsels en hevige krampen of aan duizeligheid, prikkelbaarheid en lusteloosheid – symptomen van ijzertekort. Bovendien kan hevig bloedverlies een andere medische aandoening als oorzaak hebben en kunnen myomen en poliepen ook hevige bloedingen veroorzaken.

Doe er wat aan!

Moraal van dit bloedserieuze verhaal: belemmert je menstruatie je in je dagelijkse leven? ga naar de huisarts. Komt het vele bloedverlies namelijk door myomen of poliepen, dan kunnen deze eenvoudig verwijderd worden, bijvoorbeeld met de MyoSure-behandeling. Liggen de hevige menstruaties aan een hormonale disbalans? Dan kan hormoontherapie, zoals de pil of een Mirena-spiraaltje, helpen.

Met de nieuwe, landelijke jaarlijkse campagne Bloedserieus wordt aandacht gevraagd voor Hevig Menstrueel Bloedverlies (HMB). Via de website hevigbloedverlies.nl wordt voorlichting over oorzaken en behandelopties bij HMB gegeven. 

In november organiseren ziekenhuizen in heel Nederland online spreekuren en webinars om extra voorlichting te gegeven. Door de Coronacrisis zijn die events dit jaar natuurlijk vooral online. Dat betekent in veel gevallen dat je, vanuit de privacy van je eigen huis, vragen kunt stellen aan een gynaecoloog of gespecialiseerde verpleegkundige. Kijk voor meer informatie over deelnemende ziekenhuizen en/of events in het kader van de campagne op de Bloedserieus-campagnepagina en/of houd de Bloedserieus-facebookpagina in de gaten. 

Niets staat een oplossing van een bloedserieus menstruatieprobleem nog in de weg!

WIL JIJ MEER WETEN OVER WAT DE OVERGANG NU PRECIES VOOR JE IN PETTO HEEFT? LUISTER DAN NAAR DEZE PODCAST VAN LIBRESSE!

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!