Marieke scheidde in het Midden Oosten: “Mijn scheiding in een woord samengevat: de hel”

Ingeborg van t Pad Bosch
door gepubliceerd op 11 november 2020Tags: , , ,

Het kan ons allemaal overkomen. Hoe verliefd je ook bent geweest en hecht de liefde ook was, er kan een moment komen waarin scheiden de enige optie is die nog gelukkig maakt. Meestal is de beslissing moeizaam, ingewikkeld en verdrietig maar het kan nog wat gecompliceerder zijn als in het buitenland woont en/of je een andere nationaliteit hebt dan je echtgenoot… 

In deze serie verhalen over internationaal scheiden komen wereldwijven aan het woord die dat hebben meegemaakt. Zowel vrouwen die in het buitenland woonden ten tijde van hun scheiding als vrouwen die getrouwd waren met een buitenlandse partner. Wat zijn de hobbels? Hoe regel je het goed? Wat kan er mis gaan? Wat zou je met de wetenschap van nu anders doen?

Het verhaal van Marieke

Marieke* woonde net in het Midden-Oosten toen haar relatie op de klippen liep. De relatie was altijd al tumultueus en daar, onder de spanningen die binnen enkele weken na aankomst begonnen, ging het mis. De baas van haar ex-man verdween en bleek later in de gevangenis te zitten ivm corruptie en fraude.

‘Dat legde een bom onder zijn baan en daarmee onder onze relatie, die toch al niet zo stevig was. Daarnaast slaagde ik er snel in om een eigen leven op te bouwen daar, met veel nieuwe vrienden. Ik was onafhankelijk van hem (behalve financiëel dan, want ik mocht geen betaald werk doen) en daar wrong het…’

Waar het helemaal mis ging

Mijn theorie is dat hij jaloers was. Het uit elkaar gaan was een gezamenlijk besluit maar het feit dat we samen een zoon hadden was het meest ingewikkelde aan het hele proces. We hadden tevoren afgesproken dat, mocht het mis gaan tussen ons, ik met onze zoon terug zou keren naar Nederland. Ik had daarover voor vertrek juridisch advies ingewonnen bij een advocaat die zei gespecialiseerd te zijn in internationaal familierecht. Zij zei dat als wij dit in onze huwelijkse voorwaarden op zouden nemen, dat vrijwel zeker juridisch dekkend zou zijn. Dat bleek het slechtste advies te zijn dat ik ooit heb gekregen!

Toen ik een advocaat inschakelde die wel verstand van zaken had, bleek dat zodra je als gezin verhuist naar het buitenland, je automatisch toestemming geeft voor het wijzigen van de vaste verblijfplaats van je kind. Ongeacht wat er in je huwelijkse voorwaarden staat. Om je kind mee naar huis te nemen, moet je toestemming krijgen van de andere ouder, in dit geval de vader (die gaf geen toestemming in tegenstelling tot waar hij zijn handtekening onder had gezet), of van een lokale rechtbank. Lokale rechtbanken in het Midden-Oosten wijzen vrijwel altijd kinderen ouder dan 7 jaar aan de vader toe, mijn zoon was 9.

Wat zou ik anders hebben gedaan?

Met de wetenschap van nu zou ik direct een advocaat hebben ingeschakeld met verstand van zaken. Ik kwam in eerste instantie duidelijk bij de verkeerde terecht. Het is overigens niet gemakkelijk te regelen, omdat je automatisch toestemming geeft voor het wijzigen van de vaste verblijfplaats van je kind zodra je verhuist. Alles wat je daarvoor getekend hebt is vrijwel waardeloos. Laat je dus heel goed adviseren door een jurist die echt weet waar hij/zij het over heeft.
Ik vond het proces zoals het bij mij verlopen is verschrikkelijk. Ik heb een halfjaar mijn zoon bijna niet gezien en met de angst geleefd dat ik hem nooit meer zou zien. Mijn ex had hem mee kunnen nemen naar een ander land zonder mijn toestemming en zonder mij te laten weten waar hij was.
Maar het gaat nu goed, ik heb geluk gehad. Niet iedereen heeft zoveel geluk als ik. 

Scheiden in het buitenland

Woon jij in het buitenland of heb je een buitenlandse partner en denk jij na over scheiding? Voor een echtscheiding met internationale aspecten kun je bij GMW advocaten terecht. GMW advocaten beschikt over specialisten met veel ervaring op het gebied van internationale echtscheidingen. Mocht je in het buitenland wonen dan helpen zij je graag via telefoon, Skype of Microsoft Teams. Je kunt via gmw.nl/adviesgesprek een afspraak maken of bellen met het nummer +31 70 361 50 48.

Op elk moment kun je bovendien de gratis whitepaper voor Nederlanders in het buitenland met de top 10 FAQ over scheiden hier downloaden.

*Pseudoniem


Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Ingeborg van t Pad Bosch - VS
Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!