Hoe ga jij eigenlijk met je energie om?

Het wordt langzaam kouder en dat betekent dat we ons terugtrekken in onze huizen en meer energie gaan verbruiken. Je moet immers zorgen dat je er binnen warmpjes bijzit als het buiten vriest. Maar hoe bewust gaan wij daar met z’n allen eigenlijk mee om? Zet jij de thermostaat een graadje lager en doe je een extra trui aan of laat je de warmte lekker door je huis gieren? En hoe zit dat met koken? Gas of elektrisch? En laat jij de lichten branden omdat het anders zo ongezellig donker is in huis? 

Onder het mom van ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’ kun je natuurlijk al een heleboel doen om je energieverbruik net wat lager uit te laten vallen. Steeds meer Nederlanders schakelen over op zonne- en windenergie of kiezen voor inductie-koken in plaats van op gas. Duurzaam wonen is immers energie besparend wonen. 

Een leefbare planeet

Aisha uit Frankrijk zet vooral de verwarming wat graden lager en let erg op de hoeveelheid lampen die aan staan. Bovendien probeert ze economisch te koken door een aantal maaltijden tegelijkertijd te bereiden in de elektrische oven. “Ik hoop dat mijn kinderen op een leefbare planeet oud kunnen worden. Minder energie verbruiken past bij mijn levensstijl, waarin consuminderen centraal staat.”

Karien remigreerde dit jaar naar Nederland vanuit Azië en vindt energiebewust leven echt super belangrijk.  Het gaat haar niet zozeer om het geld maar veel meer om het behoud van de wereld. 

“We moeten de planeet leefbaar houden en als dat geld kost, dan is dat een lange termijn investering, die ik wellicht niet terugverdien maar mijn kinderen wel.”

De verwarming in Nederland vindt ze nog het meest lastig om mee om te gaan. “In Azië woonden we grotendeels zonder airconditioning en hadden we altijd een lage energie rekening. Gewoon lekker alle ramen open. Maar ja, hier is dat anders. We hebben net een oud huis gekocht en overleg gehad met de architect voor de verbouwing. Prioriteit nummer één: heel goede isolatie en overal driedubbel glas. Zonnepanelen op het dak om de Tesla op te laden en met een zuinige ketel kunnen we er hopelijk warmpjes bij blijven zitten.” 

Verder let Karien ook op energiegebruik in kleinere dingen. “De was droogt aan de lijn, we gebruiken spaarlampen en het licht gaat uit als het niet wordt gebruikt.” 

Energie wereldwijd

Nederland is wat dat betreft een land waar je veel zelf kunt doen aan energiebesparend wonen. Een luxe die we allemaal zouden moeten omarmen. Want hoe zit dat eigenlijk in andere landen van de wereld? 

Ilse woont in Zambia waar maar een energieleverancier is en dat is het staatsbedrijf. Er is al jaren een tekort aan capaciteit veroorzaakt door langdurige droogte. Het leeuwendeel van de stroom wordt namelijk opgewekt via een grote Dam in Lake Kariba. Lang gaf dit voldoende stroom voor zowel Zambia als Zimbabwe maar het waterniveau staat te laag. Het gevolg: loadshedding.Wij krijgen 10 tot 12 uur per dag helemaal geen stroom geleverd. Om de loadshedding op te vangen hebben we twintig grote zonnepanelen op het dak gekoppeld aan een batterij met als extra back-up een diesel generator. Wij boffen dat we dit kunnen betalen. Mensen die dat niet kunnen (de meeste) wijken uit naar illegale boskap voor houtskool voor warmte in de winter en om te koken. Ontbossing zorgt voor meer droogte. Nou ja, je snapt ’t…”

Saskia uit de VS herinnert zich nog alle winterkoude in Chicago die door alle kieren van het huis naar binnen glipt goed. Amerika loopt wat het isoleren van huizen betreft, hopeloos achter. Nu ze in Californië woont, ziet ze verbetering. “Wij hebben zonnepanelen om het zwembad op te warmen en zijn overgegaan op een elektrische auto. Hier zie je ook op veel parkeerplaatsen bij bedrijven en universiteit zonnepanelen en die hebben nog een bijkomend voordeel: je auto staat altijd lekker in de schaduw in de Californische zon!”

Kitty in Nieuw Zeeland besloot energie bewuster te leven. “In Nieuw Zeeland komt sowieso al 80 % van de energie van natuurlijke bronnen als wind, water en zon. Ik wil geenszins beweren dat wij helemaal geen vervuilers zijn maar ieder klein beetje helpt. Wij hebben een watertank bij ons huis en mijn man kocht vijf maanden geleden bewust een solarbedrijf omdat hij daar voor de toekomst achter kon staan. We rijden elektrische auto’s en hebben zonnepanelen op het dak voor zwembad. Verder zijn we aan het opletten met plastic, en planten op ons land onder andere (fruit)bomen en planten en hebben we een moestuin.”

Sissy uit Israël probeert zoveel mogelijk milieuvriendelijk te consumeren. Zo heeft ze de laatste jaren flink geïnvesteerd in energiezuinige lampen. “Elke lamp is op afstand te bedienen en is gekoppeld aan bewegingssensoren en verbonden aan een tijdklok. De airco slaat pas aan als het warmer is dan de temperatuur die we hebben ingesteld en het opvang water van de airco wordt herbruikt voor de tuin. Onze warmwater schakelaar gaat twee keer per dag aan voor twee uurtjes zodat wij warm water hebben voor het douchen. Op het dak staan zonnepanelen en plastic en papier wordt gescheiden. Wij bezitten geen auto maar huren er eentje wanneer dat nodig is.”

Grijze energie versus groen

Karien vindt dat de Nederlandse regering te zeer focust op huishoudens ‘van het gas af’ te halen. Op zich een goed streven maar geen korte termijn doel op zich. Ook de insteek dat als mensen daarin nu investeren dat ze dat later gaan terugverdienen, is volgens haar te rooskleurig. “Energiezuinig leven doe je vooral voor de toekomst. Zo’n warmtepomp is bijvoorbeeld duur en je moet er de ruimte voor hebben. En een warmtenet klinkt leuk, maar je moet nog steeds die warmte centraal opwekken. Hoe gebeurt dat meestal? Met gas… Of door het verbranden van biomassa, ook niet echt ideaal want dat zorgt voor luchtvervuiling.”

De meeste Nederlanders hebben inderdaad nog altijd een standaard energiecontract met grijze energie. Grijze energie wordt opgewekt met behulp van kerncentrales, vuilverbranding, kolen en olie. Bij de opwekking komen veel stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu. 

Energieleveranciers leveren echter tegenwoordig ook energie uit minder schadelijke energiebronnen zoals windmolens, zonnepanelen en waterkrachtcentrales. Deze vormen van energie opwekken zijn onuitputtelijk en bovendien veel minder schadelijk voor het milieu. Daarom noemt men dit ook wel groene energie, wat staat voor duurzaam opgewekte energie. Door het vergelijken van energieleveranciers op duurzaamheid kun je dus al een stuk milieubewuster en energiezuiniger gaan leven. Goed voor jezelf en voor de wereld!

Wil jij ook weten of je grijze of groene energie geleverd krijgt? Ga dan naar de energievergelijker en bespaar milieubewust op jouw energie deze winter!


Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!